Ga naar hoofdinhoud

Christoph Hess: ‘Verkorte Grand Prix stap in verkeerde richting’

Op de Wereldbekerwedstrijd van London Olympia is het zover. Dan wordt de nieuw ontwikkelde verkorte Grand Prix als pilot verreden. Richard Davison is voor en Monica Theodorescu uitte in 'De Kettingbrief' van De Paardenkrant al eerder haar onvrede over de opkomst van de ingekorte Grand Prix-proef die als publiekstrekker dient te fungeren. Ook FEI 4* jurylid en FN opleidingsspecialist Christoph Hess vindt de verkorte proef een stap in de verkeerde richting, vertelt hij in een interview met Ludwigs Pferdewelten.

Met het inkorten van het stapgedeelte, het vervallen van het halthouden en achterwaarts – volgens velen een belangrijk teken van de Durchlässigkeit – zou de dressuur aantrekkelijker worden voor publiek en TV. Daardoor wordt de sport gedeeltelijk opgeofferd aan de stopwatch. Is de verkorte Grand Prix nog wel een proef waaruit de opleidingsstatus van paard of ruiter blijkt?

Correcte basisopleiding

“Voor mij is dit een stap in de verkeerde richting”, zegt Christoph Hess. “De onderdelen die de correcte basisopleiding aantonen, mogen in geen geval worden opgeofferd om de proef korter te maken. Daarnaast vind ik wel dat er in de toekomst verschillende Grand Prix-proeven moeten komen. In het springen zijn de lijnen van de Grote Prijs ook niet iedere week hetzelfde.”

Lees hier het volledige interview met Christoph Hess

Bekijk hier de verkorte Grand Prix-proef

Bron: Horses.nl/Ludwigs Pferdewelten

6 reacties op “Christoph Hess: ‘Verkorte Grand Prix stap in verkeerde richting’

 • Maarten Aerts

  Ik kan hier niet meer doen dan dhr. Hess groot gelijk geven.
  Ik vind 90′ voetbal kijken ook lang duren, waarom daar dan geen 2 helften van 30min van maken? Baseball duurt 3 uur, maar de Amerikanen zijn er gek op. Een cricketmatch duurt 7uur, maar daar zitten de Indiërs ook niets mee in.
  Of een sport interessant is voor de media hangt af van het niveau waarop de sport wordt beoefend, niet van de lengte…

 • Karel de Lange

  De GP is de ultieme prestatie waar het evenwicht en de harmonie, zoals de natuur die biedt en in de FEI-regels is vastgelegd, tot uitdrukking komt. Verkorting van deze proeven is niets meer dan toegeven dat het voorgeschreven evenwicht en de harmonie van de rollkur gereden paarden faalt en om dat te verhullen, dringt de rollkurkliek er op aan om de tests te verkorten.

 • H. Paerels

  Juist datgene waarin correct opgeleide paarden zich onderscheiden van de níet correct opgeleide paarden wordt geschrapt!
  De stap, het halthouden, achterwaarts, de overgangen en de zuiverheid van de beweging zijn dé graadmeters!!
  Het zijn precies díe elementen die bij Rollkur-getrainde paarden ontbreken!
  Het is niet het publiek wat hierom gevraagd heeft. Het zijn de ruiters die de short-cut menen te moeten nemen.
  Hier is duidelijk door een bepaalde groep gelobbyd ….!

 • eddy crul

  Achteruit en stilstaan. Zijn dit nu juist niet de twee oefeningen waar de zogenoemde topcombinaties zoveel last mee hebben.? Deze beslissing is het zoveelste bewijs dat de dressuurssport niet geleid wordt door sportmensen maar door commerçanten. Dit is een stap achteruit.Zeer jammer.vr gr ec

 • Marleen

  @karel de Lange
  Wat heeft roll kur hier nou weer mee te maken? Sorry maar een paard achterwaarts zien gaan vind ik niks moois aan en de meeste paarden vinden het een irritante oefening dus missen de ruiters, publiek en paarden niks aan.

 • Karel de Lange

  @ Marleen. Een goed achterwaarts gaand paard hoort in een zuivere en ritmisch diagonale stap (tweetakt) achterwaarts te stappen. Om dat mogelijk te maken is een dalende achterhand vereist. Een dalende achterhand is de ultieme vorm en graad van opleiding. De rollkur getrainde paarden missen de dalende achterhand en hebben allemaal een hoge achterhand. Daar worden ze ook op getraind. Daarom is hun slepende, onregelmatige en scheve manier van achterwaarts gaan ook niet om aan te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook