Ga naar hoofdinhoud

Nick Wagman: ‘Na mijn val overwoog ik om te stoppen met rijden’

Archieffoto: Nick Wagman en Krack C. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Nick Wagman - die in Nederland bekendheid vergaarde toen hij de Pavo Cup won met Krack C - won dit jaar twee Amerikaanse dressuurtitels, maar daar ging een hele strijd aan vooraf. De ruiter brak eerder bij een val van Grand Prix-paard Don John (Johnson x Goodtimes) zijn arm en drie ribben. "Ik heb nog nooit angst gekend voor rijden gekend. Dat angst opeens deel uit ging maken van mijn dagelijkse routine, was slopend."

“Ik ben nog nooit eerder zo ongecontroleerd en hulpeloos gevallen”, vertelt hij aan USET.  Wagman kreeg Don John op vijfjarige leeftijd onder het zadel. Een week later gebeurde het eerste ongeluk, waardoor Wagman een compressiefractuur in zijn rug opliep. De ruiter leerde dat Don John singeldwang had en extreem gevoelig is op de singel. “Hij had absoluut geen kwaad in zich, het was een natuurlijke vluchtreactie.”

Angst overwon

Door de tweede val, verloor Wagman echter wel zijn zelfvertrouwen.”Ik zal niet liegen. Ik overwoog op een gegeven moment om te stoppen met rijden en de angst won het van me. Het was een moeilijke tijd.” Met de hulp van een sportpsycholoog slaagde hij erin zijn vertrouwen terug te winnen. De ruiter weet dat de angst nooit helemaal weg gaat, maar kan het ‘managen’.

Sterker dan voorheen

Ondanks alles beschouwt Wagman de Johnson-zoon als het paard van zijn leven en wil alles op alles zetten om een startplaats voor de Olympische Spelen in Tokio te bemachtigen. “Ik ben terug en voel me sterker dan voorheen. Elke wedstrijd maakt deel uit van het proces en elke proef geen me nieuwe inzichten waar ik aan moet werken. Bij elke nieuwe uitdaging, groeit ons zelfvertrouwen. Dat ik me op de Olympische Spelen durf te richten, is bewijs van hoe ver we zijn gekomen.”

Bron: USET

Eén reactie op “Nick Wagman: ‘Na mijn val overwoog ik om te stoppen met rijden’

  • Anita

    Wat eerlijk om deze angst toe te geven. Ik heb het zelfde ervaren. Bij mij werkte EMDR heel goed. En ja, de angst blijft meeliften. Maar om dan toch te blijven rijden, met hulp van een professional is onwijs dapper van je. Ik rij zelf ook nog. Ik merk met meer bewust zijn dan voorheen. Maar ik geniet ook meer. Ik hoop dat je geniet van elke rit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.