Ga naar hoofdinhoud

Dressuuramazone bestraft met gele kaart voor te strakke neusriem

Op het Europees kampioenschap voor de jeugd in Fontainebleau (Frankrijk) heeft de Britse young rider Charlotte Dicker een gele kaart gekregen voor paardenmishandeling. Bij controle na afloop van de individuele proef werd de neusriem van Dickers paard Sabatini (v. Stedinger) door de steward als te strak beschouwd, wat volgens het FEI-reglement 'abuse of horse' is.

“Ik heb met dezelfde zachte lederen neusriem gereden als de dag ervoor in de landenwedstrijd en de neusriem zat in hetzelfde gat”, vertelt Charlotte Dicker aan Horse and Hound. “Dit heb ik ook gedaan op alle eerdere wedstrijden die ik dit seizoen heb gereden, zowel nationaal als internationaal. Ik heb nooit eerder commentaar gehad van een steward.”

Beste Britse resultaat

“Mijn paard Sabatini is mijn wereld en ik zou nooit iets doen om haar welzijn in gevaar te brengen of haar ongemak toe te brengen, maar ik accepteer de beslissing”, vervolgt de negentienjarige young rider die in de landenwedstrijd met een een score van 71,118% en de tiende plek het beste resultaat voor Groot-Brittannië neerzette.

Standaard maatstaf

Volgens de reglementen van de FEI mogen een neusriem en een kinketting nooit dermate strak bevestigd zijn dat ze het paard kunnen schaden. Dicker roept op om deze regel duidelijker te specificeren. “Er zou een standaard maatstaf moeten zijn voor wat te strak is in plaats van een individuele mening.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/H&H

 

5 reacties op “Dressuuramazone bestraft met gele kaart voor te strakke neusriem

 • A. van Duinen

  Het is helemaal niet slecht om is een gele kaart uit te geven voor dit soort dingen. Ook al zegt de amazone, nooit commentaar op gehad en de gesp zit in hetzelfde gat. Kan mij best voorstellen dat de andere stewards het waarschijnlijk net op de rand vonden en dus maar niet hebben gedaan. De amazone zal nu zeker geen dierenmishandelaar zijn maar verbetering kan nooit kwaad. Ook niet voor de buitenwereld!

 • j.a.h.m. wouters

  wat een onzin,wat de een net niet vind ,vind de andere wel.Kijk bij voetbal penalty ja of niet ,altijd moeilijk.
  Ik vind als ze kan bewijzen dat het steeds even strak is is geweest ,de andere stewards misschien op hun donder moeten krijgen.

 • H. Paerels

  @Wouters, daar zijn regels voor, die zou u ook moeten kennen. Die regels zijn er niet voor niets.
  Als er hier in Nederland eindelijk eens op gecontroleerd zou worden zouden er heel wat gele kaarten vergeven worden, tot op het hoogste niveau …!

 • Dorli Welp

  Waarom neemt de KNHS die FEI-regel niet over? De ouderwetse “twee vinger-regel” zou al genoeg zijn, ongeachte de dikte van die vingers. Bij de meeste Grand Prix-ruiters in ons land kan er nog geen pinkje van een baby tussen.

 • John Maarse

  Controle is en zal altijd een beoordeling blijven van de dienstdoende steward. Is nooit echt één lijn in te krijgen. Is net jureren gaat ook nooit lukken.

  Maar als hier de discussie over een net wel of net niet te strakke neusriem wordt gevoerd, hoe moet het dan met onze zo “paardvriendelijke” bitloze ruiter garde?

  Ik zie weleens van dat soort ruiters langs komen en sommige die sleuren er ook aan of dat ze een olifant moeten stoppen. Als dat dan niet lukt hangen ze er maar een hackamore in, zo paard vriendelijk dat bitloos rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook