Ga naar hoofdinhoud

NK-gevoel

Edward Gal met Sisther de JeuVanuit de paardenwereld hoorde ik wat ontevreden geluiden over het Nederlands kampioenschap in De Steeg. Deze gingen voornamelijk over de vroege wedstrijdtijden en dat veel belangrijke rubrieken plaatsvonden in de bijringen. Ik had er niet zo’n moeite mee dat de Grand Prix en de Spécial ’s ochtends begonnen. Ik vind het wel lekker om niet de hele dag te hoeven wachten op de proef, maar om al om tien uur ’s ochtends klaar te zijn. Wel is het begrijpelijk dat niet alle ruiters en toeschouwers dat op prijs stellen. Voor het publiek is het niet aantrekkelijk om al om acht uur ’s ochtends te gaan kijken en voor de ruiters is het niet leuk als er niet zo veel toeschouwers zijn. Daardoor ontstond er niet echt een NK-gevoel en dat is jammer.

Helaas waren er ook wat problemen met de muziekinstallatie. Zelf had ik daar geen last van, maar het is natuurlijk wel heel vervelend voor de ruiters in kwestie. Zoiets is echt domme pech en kan nu eenmaal gebeuren. De organisatie moet de kans hierop zo veel mogelijk verkleinen, maar helemaal te voorkomen is het niet. Het is zelfs eens gebeurd tijdens een wereldbekerwedstrijd en tijdens Olympische Spelen.

Zelf ben ik ambassadeur van Outdoor Gelderland en ik weet dat de organisatie zeker bereid is aanpassingen te doen om deelnemers en publiek tevreden te stellen. Een organisatie is nooit in staat het iedereen naar de zin maken, maar EQ International wil zeker luisteren naar suggesties om alles zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Daarvoor is het van belang dat mensen niet alleen maar klagen, maar ook voorstellen doen. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om het NK dressuur als apart evenement te houden, zodat het echt een dressuurevenement wordt. Zo kunnen alle rubrieken in de hoofdring plaatsvinden, op tijdstippen dat meer publiek komt, zodat weer echt een NK-gevoel gecreëerd wordt.

De kür dient dan weer echt als afsluiting van het evenement, in plaats van dat daarna nog weer andere kampioenschappen verreden worden. Een dergelijke opzet lijkt mij heel erg leuk. Zo was het voorheen ook in Nijmegen en dat beviel uitstekend.

Wat betreft de hoge kosten: het is lastig voor een wedstrijdorganisatie om hier wat aan te doen. Er verdwijnen niet voor niets veel wedstrijden van de agenda omdat de organisatie het financieel niet meer kan bolwerken, een dergelijk evenement kost nu eenmaal veel geld. Hier ligt misschien wel een ondersteunende taak voor de KNHS weggelegd.

Dit jaar loopt het contract met Outdoor Gelderland af, maar ik hoop dat het NK volgend jaar wel weer gewoon in De Steeg kan plaatsvinden. Het is namelijk een prachtige en sfeervolle locatie.

De komende weken houden Hans Peter en ik ons bezig met de voorbereiding op het concours in Aken. Hier komen veel ruiters die hoogstwaarschijnlijk ook deelnemen aan het EK, dus is het een mooi moment om te zien waar we staan.

Edward Gal, dressuurruiter
Deze column verscheen vrijdag 24 juni 2011 in De Paardenkrant

Lees ook