Ga naar hoofdinhoud

EK Friese paarden: Drie keer goud voor Harmina Holwerda

Marc Peter Spahn, hier op archiefbeeld met Anders. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De tweede editie van de Europese kampioenschappen voor Friese dressuurpaarden werd afgelopen weekend in Haskerhorne verreden. Door een aantal deelnemers uit onder andere Noorwegen en België, werd ook daadwerkelijk een Europees tintje aan dit EK gegeven. Harmina Holwerda kwam bij de rubrieken voor jonge paarden als grote winnares uit de bus.

Met Vigo van der Wietze Ster (v. Jasper 366) van de Duitse Susanne Depping werd Harmina Holwerda kampioen bij de vierjarigen. Met de één jaar oudere Ruscherd fan Bokkum (v. Norbert 444) eiste ze de overwinning op bij de vijfjarigen. Bij de zesjarigen moest Holwerda in de selectiewedstrijd Leonie Evink met Mees 497 nog voor laten gaan. Op de finaledag stuurde Holwerda MGPNGP Mario fan Bokkum (v. Jasper 366, stbnaam Mario van de Poldersdijk) naar de overwinning.

Baron kampioen bij 7-jarigen

Ykje Baron bleef met Jitze fan Bronny Friesians Ster (v. Thorben 466, stbnaam Jitze fan ‘e Tsjerkebuorren) haar concurrentie bij de rubriek zevenjarigen ruim voor.

Jurylid Oldenburger looft kwaliteit

Grieteke Oldenburger was één van de juryleden bij de finale van de jonge paarden: “De kwaliteit bij de jonge paarden was erg goed. Je kon zien dat het uitgeselecteerde combinaties waren, met ruiters en amazones die weten waar ze mee bezig zijn. Harmina Holwerda zit zó stil en rijdt zó netjes, zij kan de paarden zó goed voorstellen. Een onderdeel als de schouderbinnenwaarts rijdt ze met alle paarden heel strak, dan maakt het niet uit op welk paard ze zit. Zij scoort heel hoog bij de afwerking van de proeven. Haar paarden ogen ook vriendelijk en blij. Daaraan kun je zien dat ze er goed mee omgaat, dat ze netjes en eerlijk worden gereden. Het geeft een heel fijn beeld om naar te kijken.”

Van Es kampioen ZZ-Zwaar

De finalemiddag was het toneel voor de Subtop, waar Bennie van Es een drukke middag had. Met vier paarden nam hij deel aan de afsluitende kür op muziek in de verschillende klassen. Hij zag alle treden van het erepodium. Met Jetse fan Hickaerd Ster Sport (Ulke 338) mocht hij het kampioenslint in ontvangst nemen in de klasse ZZ-Zwaar.

Lichte Tour voor Dijkman

In de Lichte Tour werd Van Es met Stal Okkema’s Gerke J. Ster Sport-Elite (v. Michiel 442) tweede. Hier won Marsja Dijkman met Alfvera fan ‘e Beijemastate Kroon Sport (v. Arjen 417) het goud.

Spahn wint titel Zware Tour

In de Zware Tour moest Bennie van Es genoegen nemen met de derde stek met Michiel 442 (v. Tsjerk 328). In deze klasse mocht Marc Peter Spahn, die Elias 494 (v. Jorn 430) uitstekend voor elkaar had, de hoogste podiumtrede beklimmen. Applaus klonk er ook voor de Belgische Patricia Mannaerts. Zij eindigde in de Zware Tour met een sterk gereden proef als tweede met Doeke fan Berltsum Ster Sport-Elite (v. Olgert 445).

Uitslag

Bron: KFPS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook