Ga naar hoofdinhoud

EK Junioren: Nederland teleurstellend tiende, Duitsland wint goud

Update
Het winnende Duitse team op het EK junioren 2023 Foto: FEI

Voor het eerst in 28 jaar is er geen eremetaal voor de Nederlandse junioren. Het team van bondscoach Monique Peutz moet genoegen nemen met een tiende plaats, alle Nederlandse combinaties hadden te kampen met te veel spanning in de ring. In het tweede deel van de landenwedstrijd maakte Isa Hollands veel indruk met de expressief bewegende Hupadoeska PB (v. Dancer), maar spanning stond een hoge(re) score in de weg. Anique Frans had haar handen vol aan een gespannen Jack Sparrow (v. Everdale) en kwam door dure fouten tot 65,182%. Duitsland was oppermachtig en greep het goud, voor Oostenrijk en Denemarken (beide zilver, let op: update) en Groot-Brittannië (brons).

Op de eerste dag van de landenwedstrijd kreeg Lara van Nek met Fariska (v. Vivaldi) kostbare fouten en bleef met 67,879% ver onder haar PR van 72,424%. Anniek van Dulst, die lastminute de teamplaats van Yasmin Westerink overnam, zette met Kadanz (v. Charmeur) een score van 67,424%. Ook Kadanz was onder de indruk van de entourage.

Onder de indruk

Isa Hollands zette vandaag met de Dancer-dochter Hupadoeska een score van 68,515% neer. Hollands begon ijzersterk aan haar proef en de merrie imponeerde met haar expressieve draftour, maar spanning stond een hogere score in de weg. De merrie van Mascha van Es keek haar ogen uit en bleef op een paar momenten niet goed bij de les. Zo schrok ze op de lange zijde na het drafappuyement naar rechts en in de hoek vlak na de overgang naar stap en sprong ze na het aangalopperen even weg. Hollands verrichte goed werk en hield haar hoofd koel, maar zonder de spanning had er zonder meer een dikke 70%-plus score ingezeten.

Spanning speelt ook Anique Frans en Jack Sparrow parten

Anique Frans reed als allerlaatste combinatie de ring binnen. Direct bij het binnenrijden viel al op dat haar Jack Sparrow de lange zijde bij de H eng vond. Dat resulteerde in spanning en meerdere schrikmomenten. In het eerste gedeelte van de proef wist Frans dat nog knap te managen en liet ze desondanks een fraai, bergopwaarts beeld zien, maar naarmate de proef vorderde, ontstonden er meer fouten. Na een niet gesprongen wissel zakte de score terug tot rond de 65%. Jammer voor de regerend Nederlands kampioene, die vorige maand in Geesteren nog over de 70% ging.

Duitsland is alles en iedereen de baas

Net als bij de senioren, wordt bij de junioren de dienst uitgemaakt door Duitsland, Denemarken, Groot-Brittannië en Zweden. Met Rose Oatley en Sommernacht (v. Rocco Granata) met 74,424%, Lana-Pinou Baumgürtel en ZINQ Emma FH (v. Escolar) met 73,394% en Josephine Ruppert en Bella Donna (v. Belissimo M) met 73,242% wordt de gehele top drie door Duitse amazones bezet.

Rose Oatley met Sommernacht Foto: FEI

Update: Oostenrijk wint na protest zilver, Denemarken en Groot-Brittannië zilver en brons

Duitsland won goud met 221,06%, Denemarken en Oostenrijk zilver met 214,234% en Groot-Brittannië brons met 214,03%. Ter illustratie: Nederland kwam op 203,818%.

Het bovenstaande eindresultaat moest worden gecorrigeerd omdat de Oostenrijkers protest hadden ingediend tegen de beoordeling van een van de ruiters van hun ploeg. De achtergrond: een ruiter van het Oostenrijkse team reed per ongeluk beide keertwendingen in dezelfde richting en de jury luidde daarvoor niet de bel, maar beoordeelde de keertwending laag én trok punten vervolgens af voor een programmafout. “De hoofdjury die niet belde, ontnam de ruiter de kans om deze oefening te herhalen”, legt Katrina Wüst, die deel uitmaakte van het jurypanel, uit aan St. Georg.de. Aanvankelijk gaf de jury zeer lage punten voor deze foute keertwending. “Vervolgens trokken we punten af voor een programmafout, maar gaven haar niet de kans om de les te herhalen. Maar er is de regel: bij twijfel voor de ruiter’. Om die reden is het cijfer aangepast aan het gemiddelde van de overige cijfers. Dat hebben we gedaan na begrijpelijk bezwaar van het Oostenrijkse team.”

Het zilveren Oostenrijkse team kreeg in de ereronde Foto; FEI

‘Ontzettend zuur voor de kinderen’

Omdat de teams op de tweede tot en met de vierde plaats erg dicht bij elkaar stonden, betekende deze verandering dat Denemarken naar de derde plaats zou zijn gezakt en dat Groot-Brittannië hun bronzen medaille had moeten inleveren.

Het tweede zilveren team: Denemarken Foto; FEI

“Dat zou ontzettend zuur zijn geweest voor de kinderen”, benadrukte organisator Matthias Alexander Rath. “Daarom hebben we besloten om twee teams op de zilveren positie te plaatsen. Onze partner Avalon Premium Cars Kronberg stemde er onmiddellijk mee in om het prijzengeld voor beide teams te betalen en we zorgden ervoor dat beide teams hun zilveren medailles kregen.”

Uitslag landenwedstrijd.
Uitslag individueel.

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.