Ga naar hoofdinhoud

Emmelie Scholtens beleeft Wereldbekerfinale als in een roes

Emmelie Scholtens met haar oogappel Apache. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het was helemaal niet gepland, het Wereldbekerdebuut van Emmelie Scholtens en haar KWPN-hengst Apache. Maar een tip van haar Tryon-teamgenoot Hans Peter Minderhoud deed haar dan toch in Gothenburg belanden. Waar Emmelie en Apache vanmiddag een uitstekend debuut maakten. En zelfs tipgever Minderhoud voorbij streefden.

“Hans Peter zei tegen me dat ik een goeie kans op deelname zou maken als Madeleine Witte-Vrees niet zou rijden”, vertelt Emmelie Scholtens na afloop van haar Grand Prix (75.792%). Op basis van haar plaats op de wereldranglijst kreeg Scholtens een wildcard voor de Wereldbekerfinale. “En ik had ook wel zin om hier naartoe te gaan, omdat Apache echt in vorm is.”

Luid hinnikend

Zo te horen had Apache er zelf ook zin in. Luid hinnikend kwam hij het Scandinavium binnen en dat leverde hem gelijk al applaus van de enthousiaste Zweden op. “Dat vond ik zo pal voor de proef best spannend. Wel hartstikke leuk, dat publiek, maar ik dacht: oh jee!”

‘Rij nou maar!’

Maar Emmelie pakte de uitdaging aan, begon heel gedecideerd aan haar proef (“Edward zei: rij nou maar!, dus dat heb ik gedaan”) en scoorde gelijk met de eerste onderdelen top cijfers. “Met Apache is het wél zo: hij is veel hengst, maar als je eenmaal bij A binnenkomt, zegt hij: we gaan gewoon een proefje rijden. Heel apart, maar dat vóel je echt. Dan is ‘ie bij me en gaat hij gewoon aan de slag. Hij is intelligent en weet: nu moet ik opletten.”

Roes

Emmelie Scholtens reed bij haar debuut een ijzersterk eerste onderdeel van de Wereldbekerfinale, maar toch ging alles als in een roes een beetje aan haar voorbij. “Ik heb nu WK gereden én Wereldbekerfinale. Dromen worden toch wel werkelijkheid. Jonge paarden rijden vind ik nog steeds heel leuk en blijf ik uiteraard doen, maar als je dit (het hoogste niveau van de sport, red.) eenmaal hebt gedaan, is het wel iets dat je heel graag blijft doen.”

Vallen en opstaan

“Zeker met Apache. Toen ik met hem begon, dacht ik niet dat dit ervan zou gaan komen. En ook nu, als je ons soms ziet losrijden, zou je niet denken dat dat voor de Grand Prix is. Apache is gewoon heel veel hengst. Extra bijzonder dat het toch is gelukt. Als het met vallen en opstaan gaat, is dat de hoogste beloning.”

Bron: Horses.nl

 

 

 

 

 

Eén reactie op “Emmelie Scholtens beleeft Wereldbekerfinale als in een roes

  • Martha

    Watfijn voor haar dat ze zo’n advies kreeg van Hans Peter en ze mee kon doen. Topamazone en zeurt nooit. Heerlijk mens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook