Ga naar hoofdinhoud

Jurylid Truppa: Wat zijn de FEI-regels nog waard?

Internationaal O-jurylid Enzo Truppa vraagt zich af hoe het mogelijk is dat juryleden hoge punten toekennen aan dressuurruiters die hun paard voorstellen met de neus achter de loodlijn, terwijl de FEI-reglementen voorschrijven dat de neus voor de loodlijn dient te zijn. "Ik vraag me werkelijk af wat de FEI-reglementen nog waard zijn", aldus het Italiaanse jurylid in een interview met Dressage International.

Op de Wereldbekerwedstrijd afgelopen weekend in het Franse Lyon, waar Enzo Truppa aanwezig was als trainer van zijn dochter Valentina, vertelde het O-jurylid: “We zien paarden die kort in de hals zijn ….. en de juryleden geven hen toch hoge punten. Er is iets vreemds aan de gang in de dressuur en ik denk dat de FEI uitleg moet geven. De enige ruiters die ik in de Grand Prix hier in Lyon correct volgens de FEI-regels zag rijden zijn Dorothee Schneider, Fabienne Lütkemeijer en mijn dochter Valentina.”

Het FEI-handboek (2011) voorziet de juryleden van regels en criteria voor het toekennen van cijfers in de dressuurproeven. Artikel 101 luidt: “Het hoofd dient recht te zijn en iets voor de loodlijn, met een soepele nek als hoogste punt van de hals en zonder weerstand te bieden aan de ruiter.” Dit betekent voor juryleden dat de positie van het hoofd van het paard moet worden meegenomen in de beoordeling van iedere oefening.

“Het JSP (Judges Supervisory Panel) heeft recent ontslag genomen van haar functie omdat hun handen gebonden zijn, er is geen werkelijke wil bij de FEI om de jurering te verbeteren, de FEI wil het laten zoals het is. De regels zijn duidelijk vastgelegd maar het ontbreekt aan duidelijke toepassing hiervan”, concludeert Enzo Truppa.

Bron: Horses/Dressage-international.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

14 reacties op “Jurylid Truppa: Wat zijn de FEI-regels nog waard?

 • MJ Kochx

  dhr Truppa heeft een punt. De discussie bestaat echter al jaren, Ernest van Loon had het er in de jaren ’70-80 ook al over.
  Veel ruiters/amazones weten onderhand niet beter en vinden dat op oude opnames van o.a. Reiner Klimke de paarden ‘over de teugel’ en ‘er niet aan’ zijn, terwijl dit beeld meer in lijn is met de FEI reglementen.
  Volgens mij staat er in het reglement ook nog wel een zinsnede in over doorgeslagen stangen en zo …
  Dat een paard in training / tijdens het losrijden (tijdelijk) te diep en achter de loodlijn gaat, kan voorkomen en wordt (binnen grenzen) gedoogd, maar het paard dient te allen tijde van achter naar voren naar de hand gereden te worden, waarbij de hals op lengte komt en de neus aan of licht voor de loodlijn. Dit heeft ook zijn weerslag op het achterbeen dat dan voldoende door kan komen zodat er een balans ontstaat tussen achter- en voorbeen (dus geen wapperend voorbeen en een nakomend achterbeen). Ook dit is een oude discussie, kijk de foto’s in Ruiters en Rechters er nog maar eens op na

 • Huub Valkenburg

  Hopelijk gaan veel deskundige kenners in dikke rijen achter Truppa staan of wordt het weer struisvogelpolitiek…………..? Kom op heren, steek in naam van de paarden de nekken uit, we delven anders het graf van onze mooie sport (mooie sport???? tenminste dat zou het kunnen, ik bedoel moeten zijn….!)

 • Wim Impens

  Dhr Truppa heeft natuurlijk een punt. Het achter de loodlijn gaan moet normaal afgestraft worden met punten van max een 5. Maar ook in de lagere reeksen en aan de basis tolereren veel te veel juryleden dit achter de loodlijn gaan.

 • H. Paerels

  Enzo Truppa ziet het goed en hij is gelukkig de enige niet. Het feit dat juist hij nu naar buiten treedt is een enorme stap in de goede richting.
  We weten allemaal wat er moet veranderen. We moeten het tij van de verloedering van de dressuur keren.
  Het wordt weer tijd dat we het goed leren paardrijden voorop stellen en niet de wedstrijd.
  Het is een kwestie van een lange adem, maar toch zie je overal al de tekenen dat we zo niet verder kunnen en willen.
  In de landen om ons heen zien we steeds meer goede voorbeelden.
  Alleen tegenover de goede voorbeelden zullen de slechte voorbeelden het uiteindelijk gaan afleggen, zodat we niet langer hoeven te kijken naar iets wat men Piaffe noemt, maar waar je letterlijk zeeziek van wordt (Glock’s Flirt) om maar een voorbeeld te geven.
  En dan kan Wim Ernes roepen wat hij wil over progressie, maar dan vraag ik mij af wie hij hier probeert voor de gek te houden.
  Eerst dient de FEI schoon schip te maken onder haar eigen mensen, want inderdaad ….. wat zijn hun eigen regels anders nog waard?? De rest volgt dan vanzelf.

 • Marleen

  Ik dacht al dat deze discussie zou komen… Vind t persoonlijk een beetje kinderachtig en heel on collegiaals naar de jury s van lyon wat dhr. Truppa doet. Zijn dochter haar paard loopt nu dan inmiddels aan de loodlijn maar die rug en stang zo strak dat ie daarom niet MEER KAN DOORSLAAN. Maar dat wil niet zeggen dat dit vriendelijker is. Een paard hoort idd iets voor of aan de loodlijn maar zie persoonlijk toch liever een paard swingen van door ze lijf en iets achter de loodlijn dan mevr truppa haar paard met een enorm strakke kinketting vd stang en absoluut niet door t lichaam en een strakke rug, maar wel kort in de hals waarbij de neus nog wel aan de loodlijn is. Meneer truppa kan beter kritisch naar ze eigen dochter blijven kijken ipv zijn collega s afvallen… Dressuur rijden gaat om meer dan alleen strakke houding met de neus voor de lijn!

 • Cinto Prosperi

  ‘Mijn dochter deed het goed’. Wat toevallig……

 • susan

  Ik sluit me grotendeels aan bij de mening van marleen. Ik vind de v. Truppa combinatie ook niet Prettig om te zien. Dan liever iets achter de loodlijnmaar los door het lijf. Dit neemt niet weg dat ook ik sterk de indruk krijg dat in de lagere klassen dit over het algemeen harder wordt afgestraft dan in bv de grandprix.Evenals een open mond en strakke gespannen rug. Daarmee kan je rustig nog 68% rijden. In de Z2 ababsoluut niet mogelijk. Het is dus een goede zaak om of de fei regels eens aan te passen of het jureren onder de loep te nemen.

 • Maarten

  Zonde dat de laatste 3 reacties nu net moeten vallen over die 4 woordjes ‘en mijn dochter Valentina’, terwijl alle andere woorden in het artikel gewoon 200% waarheid zijn.
  Sommige combinaties krijgen punten die ze gewoon absoluut niet waard zijn, wegens iets tonen wat nu eenmaal simpelweg niet gevraagd wordt…

 • H. Paerels

  Een losse swingende rug, los door het lijf én achter de loodlijn …??

 • Karel de Lange

  Nu de FEI-juryleden de regels aan hun keurig opgepoetste (lees uit welke sponsorruif eten ze mee) laars lappen en kennelijk niet voornemens zijn om die regels uit te voeren, wordt het hoogtijd dat de dressuur wordt opgesplitst in twee categorieën:

  1. GP in de klassieke uitvoering volgens de huidige regels.

  2. GP in de rollküruitvoering met nieuwe regels.

  Dan kan het publiek zelf de keuze maken of ze naar een geforceerde spastische uitvoering of naar een hoogstaand rijkunstig ballet willen kijken.

 • Miriam Terpstra

  Misschien moeten de FEI regels iets veranderd worden. Gaat het paard wel of niet over de rug…daar meer aandacht aan schenken. Ik heb vorig jaar met kromme tenen gekeken naar de Kur in Amsterdam. Een Zwitserse amazone die met zagende handen het hoofd hoog en licht probeert te houden en eindigde op een derde of vierde plaats. Te erg.
  Een ander paard met zn neus inderdaad voor de loodlijn maar in een knikkende houding liep zonder enig rug gebruik. Laten we het met zn allen het daar eens over hebben in plaats van alleen de hoofd/ hals houding. Naar het paard zelf. Het gaat toch om de “Happy atleet”? Laat dat het belangrijkste zijn in elke vorm van paardensport waar dan ook….

 • Miriam Terpstra

  Ik lees net het bericht van Marleen en daar geheel mee eens. Een doorgeslagen stang heeft nauwelijks inwerking, dat doet de kinketting en wat Marleen zegt, zet hem strak en de stang KAN niet doorslaan.
  Er zijn zoveel aspecten om aan te werken maar laat dan iedereen eens enkel op trens gaan rijden. Benieuwd wat er dan gebeurt!

 • MJ Kochx

  @ Mirjam Terpstra ‘een doorgeslagen stang heeft geen inwerking, dat doet de kinketting’ … een doorgeslagen stang kantelt te veel, waardoor er veel meer druk achter de oren ontstaat en de stang hoger in de mond komt te liggen en dus meer tegen de trens. Een correct aangebrachte kinketting zorgt ervoor dat dit niet kan gebeuren.
  Ook hier geldt weer dat men onderhand zo gewend is aan de doorgeslagen stang, dat bij een stang die volgens de regels gehanteerd wordt (dus max. 45 graden ipv horizontaal), men veronderstelt dat de kinketting te strak zit, terwijl het zo maar kan zijn dat de stangteugel slechts licht aangenomen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook