Ga naar hoofdinhoud

FEI en OIE slaan handen ineen voor verbeterde transportprocedures sportpaarden

Foto: FEI/Dirk Caremans

De FEI en de wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) zijn gestart met een driejarenplan om de procedures voor het internationale transport van toppaarden te verbeteren. In een aantal regio’s dreigen transportbeperkingen de sportontwikkeling in de weg te staan. Er is behoefte aan import- en exportprocedures die het veilig en snel oversteken van grenzen voor sportpaarden mogelijk maken.


De hippische evenementenkalender is de laatste jaren steeds verder gevuld. Afgelopen jaar waren er wereldwijd 3.000 FEI-evenementen. Dit is een groei van 27% sinds 2008. Met deze groei is ook de vraag naar het verbeteren van de transportprocedures toegenomen. Onderdeel van het driejarenplan is het aanstellen van een veterinair op het hoofdkantoor van de OIE in Parijs. Deze FEI-dierenarts zal in samenwerking met de OIE een subpopulatie definiëren van dieren die een lager risico vormen op het gebied van verspreiden van ziekten, namelijk de ‘zeer gezonde en op hoog niveau presterende’ sportpaarden. Reglementen voor deze dieren worden geïntegreerd met de huidige protocollen die per land zijn opgezet om mensen en dieren te beschermen tegen het risico van verspreiding van ziekten. Deze dierenarts zal ook een bijdrage leveren aan de veterinaire trainingsprogramma’s van de OIE.

De FEI en de OIE gaan verder onder meer communicatietools ontwikkelen om overheden het economisch en sociaal belang in te laten zien van moderne import- en exportprocedures die leiden tot veilig transport van de paarden, zonder dat het welzijn in geding komt.

Bron: Horses / FEI

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook