Ga naar hoofdinhoud

Sa Coeur prolongeert zijn wereldtitel

Sa Coeur werd opnieuw tot wereldkampioen gekroond

Het wereldkampioenschap voor zesjarige dressuurpaarden kreeg vanmiddag in Verden een anticlimax. De FEI-juryleden hielden vast aan de wereldkampioen van vorig jaar Sa Coeur, hoewel de winnares van het zilver Damon's Delorange een betere kandidaat voor de titel was geweest. Brons ging naar de Oldenburger Discovery (v. Dimaggio).

Met een 9,04  gemiddeld prolongeerde Sa Coeur, gereden door Eva Möller, zijn Verdense wereldtitel. De zoon van Sir Donnerhall stond volgens juryvoorzitter Dietrich Plewa perfect aan de hulpen, maar de ruin bewees in de galopwissels het ongelijk van de jury. Damon’s Delorange bewoog onder Helen Langehanenberg niet alleen foutloos, maar ook met een ongekende lichtheid en lichtvoetigheid naar 8,92.

Mirelle van Kemenade-Witlox en Decor Cachet L (v. Jazz) reden een mooie proef, maar werden zwaar afgestraft op de stap. Met een 8,16 kwam de KWPN-hengst op de negende plaats. Patrick van der Meer en de lichtvoetige Coco-Chanel 11 (v. Sandreo) eindigden met een gemiddeld cijfer van 7,96 op de tiende plaats.

Heiner Schiergen en Discovery OLD (v. Dimaggio) behaalden met 8,8 onverwacht het podium. De vos plaatst het achterbeen niet optimaal onder zijn lichaam. Dimaggio scoorde met maar liefst drie nakomelingen, want de Duitse Victoria Michalke reed de klassieke Duke of Britain (v. Dimaggio) naar een gemiddeld cijfer van 8,6 en de vierde plaats en op plaats zes kwam de ijverige Diamigo van Helen Langehanenberg met een gemiddelde van 8,46.

Sandiego 10 (v. Sancisco) gereden door Carola Koppelman eindigde als vijfde (8,52). De winnaar van de selectieronde Doubleyou W (v. Don Romantic) en Laura Stigler kwamen vandaag niet verder dan de zevende plaats.

Met als eindcijfer een 7,34 sloten de KWPN-hengst Carlton Hill VDL (v. Uphill) en de Zweedse Mia Runesson de lijst.

Bekijk hier de uitslagen.

Bron: Horses

 

5 reacties op “Sa Coeur prolongeert zijn wereldtitel

 • Brekelmans

  Het evenement WK 5 en 6 jarige dressuurpaarden is uit commercieel oogpunt door het Hannoveraanse Stamboek opgezet teneinde het Duitse paard te promoten en de verkoopprijzen te doen stijgen.
  Ik heb het jaren bezocht maar ga er niet meer heen. Ik laat me niet belazeren.
  Alles is doorgestoken kaart. Natuurlijk wonnen de Duitsers weer alles en kwamen de Nederlanders in het boek nauwelijks voor.
  De jury was wederom een aanfluiting en deden hun werk zoals de organisatie het wilde.
  Overigens ben ik van mening dat de jury niet alleen zou moeten bestaan uit dressuur-juryleden maar ook uit juryleden van de fokkerij. Wellicht was het beter uitsluitend juryleden uit de fokkerij te nemen.
  Een 5 en 6 jarig paard beoordelen is totaal iets anders als een Grand-Prix de Dressage beoordelen aan de hand van voorschriften. Totilas werd enige jaren geleden daar ook onder gewaardeerd. Het is en blijft een Duits Feestje en is de titel Wereldkampioenschap niet waardig.
  Ik zou als Nederlandse eigenaar voor de eer bedanken en mijn paard niet laten diskwalificeren.

  Laat Nederland maar snel een Europees Kampioenschap organiseren voor 4-5-6-7 jarige paarden.

 • eddy crul

  @Brekelmans
  Als het juist is wat u schrijft en ik ben geneigd om het te geloven,dan vraag ik mij af of iedereen zo maar de titel WK /EK/NK/BK enz mag gebruiken?
  Dit zijn toch benamingen die enkel zouden mogen gebruikt worden door het FEI en de nationale federaties.
  Voor zover ik weet staat Verden op de kalender van het FEI.Zij kunnen een WK organiseren.
  Ik begrijp uit het eerste deel van uw tekst dat de juryleden in Verden (die dus werken onder de mantel van het FEI) beinvloed worden door het Hannoveraans Stamboek om de Duitse (Hannoveraanse)paarden te bevoordeligen.Als dit waar is ,dan begrijp ik niet waarom het FEI niet ingrijpt.?
  Nogmaals,als dit waar is ???? Dan vind ik dit zeer erg voor de dressuursport.

 • Theo Brekelmans

  Eddy Crul,

  Ik kan op het Internet niets vonden van een FEI WM voor jonge dressuurpaarden.
  Wel voor springpaarden namelijk op Zangersheide http://www.zangersheide.com/nl/FEI-World-Breeding-Jumping-Championships-for-Young-Horses
  Ik ben er haast wel zeker van dat Verden de FEI ook zou vermelden indien hun WM onder het reglement van de FEI zou vallen. Dus voorlopig ga ik er van uit dat het WM in Verden internationaal erkend is.
  Daarom stel ik ook voor dat het KWPN een FEI Europees Kampioenschap voor jonge dressuurpaarden gaat organiseren.

 • Brekelmans

  Aan Eddy Crul: ik maak een foutje. Moet zijn:dat het WM in Verden internationaal niet erkend is.

 • eddy crul

  Geachte heer Theo Brekelmans,hieronder wat ik gevonden heb op internet.Dus wel degelijk georganseerd door het FEI.Maar in het voorprogramma van deze wedstrijden lees ik nergens dat het FEI dit een WK noemt.

  Home > Topsport > WK Young Horses dressuur Verden 2013
  WK Young Horses dressuur Verden 2013
  Begindatum :
  6-8-2013
  Einddatum :
  11-8-2013
  Plaats (locatie) :
  Verden, Duitsland
  Doelgroep :
  Junioren paarden
  Informatie :
  WK dressuur voor jonge paarden in Verden, Duitsland, 6 tot 11 augustus 2013
  Organisator(en) :
  Fédération Equestre Internationale
  Website :
  http://www.verden-turnier.de
  contact
  Naam :
  Fédération Equestre Internationale
  Telefoon :
  0049 42 31/67 37 69

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook