Ga naar hoofdinhoud

Scholtens en Apache verslaan Gal en Zonik

Liveblog
Emmelie Scholtens en Apache Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
In de CDI3* Grand Prix op CHIO Rotterdam gebeurde een hoop. Sommige grote namen stelden teleur, terwijl andere combinaties reden voor wat ze waard waren. Voor de Nederlandse dressuurruiters was deze wedstrijd, tevens aangewezen als observatie voor het EK, een belangrijke krachtmeting in aanloop naar Gothenburg. Emmelie Scholtens reed daarin met Apache (v. UB40) met het mes tussen haar tanden en troefde na een waanzinnige proef niet alleen haar trainer Edward Gal met Glock's Zonik (v. Blue Hors Zack) af, maar schreef ook de rubriek op haar naam.

Na een periode van afwezigheid verschenen Emmelie Scholtens en Apache (v. UB40) vandaag sinds lange tijd weer in de ring. De UB40-zoon kan nog wel eens wat afgeleid raken, maar stond er vandaag goed aan. De drafverruimingen scoorden hoog en ook in de passages toonde de hengst zijn kwaliteit. De piaffes zouden nog wat meer van de grond mogen, maar de score werd door de zeer gecontroleerde wisselseries en mooie pirouettes weer opgewaardeerd. Het ijzersterke optreden werd beloond met 75.880% waarmee de amazone de overwinning opeiste. Daarmee liet de Scholtens zien zeker kanshebber te zijn voor een teamplaats voor het EK.

Eerste grote wedstrijd Gal en Zonik

Halsreikend werd er uitgekeken naar het optreden van Gal en zijn aanstormende talent. Het paar liet vandaag in hun derde Grand Prix, en eerste grote wedstrijd samen, zien een combinatie te zijn waar in de toekomst veel van wordt verwacht. De Blue Hors Zack-nakomeling marcheerde wederom met zeer veel schwung door de baan.

Gal tweede

De passage was van grote klasse terwijl de hengst in de piaffe nog wat meer bovenin zou mogen blijven. Met zijn negen jaar komt de bruine natuurlijk pas net kijken, wanneer hij wat meer aan kracht wint worden de punten op dit onderdeel ongetwijfeld hoger. De wisselserie om de pas, waar in de eerste optredens van het duo soms nog een hakeltje optrad, leverde vandaag ook geen enkel probleem op. De juryleden zaten in hun beoordeling dicht bij elkaar en plaatsten de combinatie met een percentage van 75.440% op de tweede plaats.

Edward Gal en Glock’s Zonik Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Lyle sluit top drie af

De Amerikaanse Adrienne Lyle nestelde zich met de Sandro Hit-zoon Salvino tussen het Nederlandse dressuurgeweld door derde te worden. Hoewel het jurycorps niet helemaal op een lijn lag, was het percentage van 72.420% voldoende om het derde prijzengeld op te strijken.

Haazen en Dabanos D’o4 zetten sterke proef neer

Dabanos D’04 (v. Abanos), die onder zijn amazone Jeannette Haazen bezig is aan een goed seizoen, liep vandaag opnieuw een sterke proef. Daarin kwam zijn talent voor de passages en piaffes opnieuw tot uiting. Ook met de scherpe zigzag-appuyementen in de galop gooide het duo hoge ogen. In de stap trad wat spanning op, waarbij Haazen de ruin wel goed in stap hield. In de serie om de een ontstond een klein foutje doordat een wissel niet mooi doorgesprongen werd. De amazone had zich op voorhand een score van minimaal 72% als doel gesteld, waarmee zij opgenomen zou worden in het A-kader. Dat lukte vandaag met een percentage van 71.760% en de vierde plek net niet.

Jeannette Haazen met Dabanos D’04 Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Kersverse A-kaderleden Visser en Vingino blijven net onder 70%

Tommie Visser en Vingino (v. Polansky) promoveerde vorig weekend naar het A-kader en lieten vandaag zien daar zeker thuis te horen. Met een zeer aansprekend beeld liep de 15-jarige grote ruin door de baan. De piaffes kwamen heel goed uit de verf. In de uitgestrekte stap zou de bruine wat meer bodem mogen pakken. In de laatste wissel in de serie om de twee ontstond een fout. In de daarop volgende uitgestrekte galop werden weer punten goed gemaakt doordat Visser voluit de diagonaal reed. In de zigzag ontstond wat spanning, waardoor de eners nog wat mooier had gekund. Op de laatste A-C lijn werd de spanning de ruin wat te veel, waardoor hij in de piaffe wat te heet werd. Met de vijfde plaats en een score van 69.900% bleef het duo net onder de 70%-grens.

Aansprekend beeld Maas en Uranium

Ook Lynne Maas en Uranium W (v. Metall) reden een goede poef waarin het beeld aansprekend was. De overgang naar stap was niet te mooi nadat de  16-jarige hengst struikelde. De inzet van de tweede piaffe leverde impulsverlies op, maar de Metall-nakomeling kwam uiteindelijk toch goed in het ritme. De fout op het eind in de serie om de twee kostte punten. De goede eners maakte dit weer goed. Ook in de twee pirouettes zat verschil. De eerste pirouette had net wat mooier doorgesprongen mogen worden, terwijl de tweede wel de nodigde punten opleverde. Met een score van 69.840% en de daarbij horende zesde plek kan de amazone tevreden terug kijken op haar proef.

Van der Meer gaat ervoor

Patrick van der Meer en Zippo zette een hele nette proef neer, waarbij een aantal foutjes de score wat drukte. Zo sloop er een foutje in het opvangen vanuit de uitgestrekte draf en was de wisselserie om de twee niet foutloos. Van der Meer reed er vol voor en dat leverde hem een score van 69.560% op.

68,740% voor Siro

Een combinatie die zeker een gooi doet naar het EK is Danielle Heijkoop met de 18-jarige routinier Siro (v. Gribaldi). Hoewel de Gribaldi-nakomeling in goede vorm verkeert ontstonden er in de proef her en der wat kleine foutjes. Zo kon het achterwaarts nog wat mooier, was de eerste pirouette wat zijwaarts en leverde de wisselserie om de pas een klein foutje op. De piaffes en passages waren daarentegen weer als vanouds met hele mooie vloeiende overgangen. Een score van 68.740% viel hen ten deel.

Verzet Aqiedo kost Cornelissen punten

Voor Adelinde Cornelissen, die met Aqiedo (v. Undigo) opgenomen is in het A-kader, was de rit geen gemakkelijke. Doordat de Undigo-zoon niet helemaal bij de les was slopen er fouten in de proef. In de eerste uitgestrekte draf trad een tactfout op, waarbij de amazone besloot de tweede uitgestrekte draf wat behouden te rijden. In de tweede piaffe ontstonden de echte problemen doordat de hengst in verzet kwam. Dit onderdeel telt dubbel mee, waardoor er kostbare punten verloren gingen. Daarnaast ontstond er in beide wisselserie een fout. Hoewel de proef ook genoeg hoogtepunten kende bleef de score steken op 65.160%.

Van der Putten houdt zich met hete Zingaro-Apple knap staande

Marieke van der Putten kreeg pas op het laatste moment te horen dat ze aan de start mocht verschijnen. Zingaro-Apple (v. Painted Black) leek zich niet heel erg op zijn gemak te voelen in de vrij kijkerige piste. Toch hield de amazone zich knap staande en kende de proef ook genoeg goede onderdelen, zoals de passages en piaffes. De wisselseries waren foutloos, maar zouden nog wat mooier over de rug doorgesprongen mogen worden. Door de spanning bleef een topscore uit. De amazone zag nu een percentage van 66.520% op het scorebord verschijnen.

Nette verrichting voor Gevers

Met de volle broer van Sisther de Jeu, Thriller (v. Gribaldi), kwam Katja Gevers tot een nette verrichting. In de piaffe-passagetour zou de Gribaldi-nakomeling wat mooier op lengte mogen blijven. Halverwege de proef verraste de ruin, die in het verleden in de baan niet altijd even makkelijk te rijden was, zijn amazone door toch nog een keer flink te schrikken. Gevers loste dat goed op en reed onverstoorbaar verder waarbij de aansluitende wisselseries geen problemen opleverden. Het jurycorps beoordeelde de proef met een score van 66.180%.

Gedegen proef voor Van Mierlo

Danielle van Mierlo verscheen direct na Gal in de baan. Met Azurro (v. Rodhium) zette zij een gedegen proef neer, waarbij de ruin in de series in de galop soms wat met spanning kampte. De piaffes waren mooi in het ritme, waarin de Rhodium-zoon zich er soms wat uit drukte. Het optreden werd met een score van 61.360% beloond.

Spanning voor De Frels Beach Boy

De 11-jarige Beach Boy (v. Sorento) was onder Stephanie de Frel ook niet helemaal vrij van spanning. Dit kwam met name in de wisselseries tot uiting. Daarin bleef de ruin achter nog wat hoog.   Serie om de twee foutloos maar wat hoog achter doorgesprongen. De spanning kwam in de wisselseries met name tot uiting. De ruin blijft daarin achter nog wat hoog. De laatste proef van de rubriek werd met 64.240% afgesloten.

Klik hier voor de uitslag. 

De wedstrijd wordt live uitgezonden op ClipMyHorse.
Lees hier alles over het CHIO Rotterdam.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook