Ga naar hoofdinhoud

Geert-Jan Raateland: ‘Het lukte dit keer allemaal’

Geert-Jan Raateland met Don Bravour. Foto: Facebook Geert-Jan Raateland

Geert-Jan Raateland reed de Painted Black-zoon Don Bravour, een volle broer van de KWPN-hengst Bon Bravour, al drie keer eerder in de Intermédiaire II, maar werd iedere keer nog geplaagd door zenuwen. Op de Subtop-wedstrijd in Uden wist hij de zenuwen vandaag goed onder controle te houden en won de met de Grand Prix gecombineerde rubriek met 72,79%. Daarmee bleef hij ruim drie procent voor op Lucie Louws met Evito (v. Sir Oldenburg).

“Ik ben hartstikke blij, alles lukte vandaag”, vertelt Geert-Jan Raateland jubelend. “Don Bravour deed het in de training aldoor heel goed, maar in de proef lukte het telkens niet zoals ik wilde. Ik was zelf te zenuwachtig en vergat te rijden en was meer bezig met: ‘als het maar lukt’. Don kan thuis juist ontzettend goed piafferen en passageren, en dat verliep in de proef dan niet goed.”

Ervoor gaan

In overleg met trainer Nicole Werner besloot Raateland er dit keer maar voor te gaan. “Ik train om de week bij Nicole en ze zei voor deze keer tegen me: ‘het is niet erg als het niet lukt, ga er in de ring voor en rijd zoals je thuis ook doet’. Dat heb ik mezelf ook echt opgelegd en tot m’n verbazing lukte het dit keer allemaal heel goed”, vertelt de ruiter lachend.

Grand Prix-debuut

Raateland reed voorheen al vier paarden in de Inter II, maar het lukte telkens net niet om de overstap naar de Grand Prix te maken. “Dat was ook een beetje mijn eigen schuld hoor, ik moet natuurlijk ook verdienen en daardoor volgde dan verkoop. Met Don is het de bedoeling hem wel langer aan te houden en het zou ontzettend gaaf zijn om met een paard, die ik al vanaf zijn derde jaar rijd, mijn Grand Prix-debuut te kunnen maken.”

Avontuur

De ruiter was een jaar lang bezig met de overstap van de Lichte Tour naar de Zware Tour. “Bij Don ging het aanleren van de piaffe heel makkelijk, maar met de eners ben ik een hele tijd bezig geweest. Daarnaast kost het tijd om de overgangen tussen de piaffe en passage mooi vloeiend te krijgen. Ik zie het echt als een avontuur. Het is voor mijzelf ook de eerste keer dat ik dit doe, maar het scheelt dat Nicole alles weet en me hier heel goed in kan begeleiden.”

Kilometers maken

Raateland hoopt begin volgend jaar de overstap naar de Grand Prix te maken. “Thuis nog even wat verder doortrainen en dan eerst maar kilometers maken. Don is een geweldig paard. Hij is prachtig, echt een hengst om te zien, maar onwijs fijn in zijn karakter. Hij is in de ring hetzelfde als thuis en hij laat erg veel talent voor het hogere werk zien. Er is niets dat hij niet goed kan, dus dat moet wel goed komen.”

Floor van Kempen wint Lichte Tour

Nadat Floor van Kempen twee weken geleden debuteerde in de Prix St. Georges en met Geronimo (v. Bordeaux) nét de 70%-grens miste, slaagde ze er in Uden wel in. Met 70,15% won ze ruimschoots de gecombineerde Lichte Tour-rubriek, waarmee ze een kleine drie procent voorsprong nam op Lotte Meulendijks en de Welt Hit II-zoon Welt Hill. Arthur van Rooij bracht de Johnson-dochter Edea voor het eerst aan start in deze klasse en eindigde op de derde plaats met 66,25%.

Ruim 75% voor Van Peperstraten

Daphne van Peperstraten liet een nieuw persoonlijk record noteren: met Van Rooij’s voormalig Lichte Tour-paard Greenpoint’s Cupido (v. Johnson) kwam ze op 75,37% uit in de individuele proef voor young riders, welke werd gecombineerd met de tweede ZZ-Zwaar-proef. Dat leverde haar met 14%! voorsprong ruimschoots de overwinning op. In de eerste proef werd de dienst uitgemaakt door Mascha Spanjers en Caesar (v. Dayano), die met 66,71% net voorbleef op Minke van der Linden en Edwar D (v. Jazz).

Uitslag.

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook