Gouden KNHS-speld voor Sjef Janssen - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

Gouden KNHS-speld voor Sjef Janssen

Foto Melanie Brevink
Sjef Janssen ontving vandaag tijdens Indoor Brabant de gouden KNHS-speld. De voormalige dressuurbondscoach kreeg de onderscheiding voor zijn enorme verdiensten voor de Nederlandse sport en de dressuur in het bijzonder. Janssen is de ontdekker van Salinero en trainde gedurende zijn hele loopbaan de combinatie Van Grunsven - Salinero.

Sjef Janssen werd in 2005 aangesteld als bondscoach van de dressuurequipe. Onder zijn leiding werd Nederland in 2007 voor het eerst in de geschiedenis Europees kampioen. Het team herhaalde dat huzarenstukje in 2009 in Windsor, waar Edward Gal en Adelinde Cornelissen individueel Europees kampioen werden. De allereerste wereldtitel voor Nederland haalde Janssen binnen in Kentucky tijdens de wereldruiterspelen in 2010. Ook het individuele goud van Edward Gal en Totilas kon dat jaar aan de erelijst van Janssen worden toegevoegd. Olympisch eremetaal haalde Janssen in Hongkong; goud voor zijn vrouw Anky van Grunsven en zilver met het team. Afgelopen jaar sloot Janssen zijn loopbaan bij de KNHS af met een bronzen teammedaille en een zilveren medaille van Adelinde Cornelissen in Londen.

Maarten van der Heijden, technisch directeur van de KNHS, roemde Janssen: “Sjef is de meest succesvolle Nederlandse hippische bondscoach ooit. Hij heeft met zijn prikkelende aanpak en gymnastiserende trainingsmethode de tot 2007 durende Duitse hegemonie doorbroken met historische EK- en WK-titels voor het Nederlandse team en is, aanvankelijk als trainer van Anky en later als bondscoach van het Nederlandse dressuurteam, betrokken bij maar liefst tien olympische medailles. Sjef heeft de topdressuur in Nederland mondiaal op de kaart gezet. Daarbij past alleen een hele diepe sportieve buiging en uiteraard deze gouden bestuurs-onderscheiding”.

De gouden KNHS-speld werd Janssen opgespeld door KNHS-voorzitter Theo Ploegmakers. “Sjef Janssen is de meest succesvolle bondscoach die de paardensport ooit heeft gehad. Tijdens de KNHS jaarhuldiging eerder dit jaar wilden we Sjef in het bijzijn van zijn sporters eren met de gouden KNHS-Speld voor zijn geweldige verdiensten voor de dressuursport in Nederland. Maar Sjef, die sinds 1 januari is opgevolgd door Wim Ernes, kon wegens ziekte niet bij de jaarhuldiging aanwezig zijn. Daarom willen we Sjef Janssen vandaag in de piste waar we ook afscheid nemen van Salinero – het paard dat hij ontdekte en tijdens zijn hele loopbaan trainde – onderscheiden met de gouden KNHS-Speld”, aldus Ploegmakers.

Bron: Horses / KNHS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook