Ga naar hoofdinhoud

Grand Prix-paard Toots plotseling overleden

Akane Kuroki met Toots. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De Japanse amazone Akane Kuroki maakte zojuist op Facebook bekend dat haar Toots is overleden. De zoon van Jazz die onder Imke Schellekens-Bartels bekend werd, mede door zijn formaat, liep onder Kuroki op de Olympische Spelen in Rio. Toots overleed plotseling bij het afladen uit een trailer, hij is negentien jaar geworden.

Akane Kuroki schreef op Facebook dat Toots bij het uitladen plotseling viel en toen overleed. De zoon van Jazz was in Amerika bij een vriend van de Japanse amazone en genoot daar van zijn pensioen. “Hij genoot daar van zijn tweede leven”, aldus Kuroki. “Ik kan het nog steeds niet geloven. Ik heb veel van hem geleerd en hij bracht me geluk. Je blijft in mijn hart en ik zal nooit de fijne tijd die ik met je had vergeten, Toots.”

Droomdebuut

Toots werd on 2000 op het proefbedrijf paardenhouderij in Lelystad geboren. Onder Imke Schellekens-Bartels maakte de grote zoon van Jazz furore. Het paar won direct hun internationale debuut in Addington in 2012 met hoge scores. In de Grand Prix werd het 75.043% en in de kür 79.701%.

Tegenslag door ziekte

Na een succesvolle periode kwam er tegenslag. In 2013 moest Schellekens Toots terugtrekken uit de wereldbekerwedstrijd in Den Bosch vanwege een allergische reactie. Door een infectie van de luchtwegen en een ontstoken zenuw had Toots een enorme kriebel aan zijn neus en bleef lange tijd uit de running. In 2015 maakte het paar hun rentree.

Akane Kuroki

In december 2015 reed Imke Schellekens de laatste wedstrijd met Toots in Roosendaal, de zoon van Jazz werd verkocht aan de Japanse Akane Kuroki. Mede vanwege Imke’s zwangerschap werd kwalificatie voor Rio minder realistisch. Imke besloot in goed overleg met de eigenaren om hem te verkopen, zodat hij alsnog kans maakte om zich voor Rio te kwalificeren. Toots bleef in zijn vertrouwde stal bij Academy Bartels want Imke ging de nieuwe combinatie begeleiden.

Olympische Spelen en Asian Games

Kuroki haalde met het Japanse team de Olympische Spelen in Rio en werd met Toots individueel 50ste. Het laatste internationale optreden van Kuroki en Toots waren de Asian Games afgelopen jaar in Jakarta. Het paar leverde een belangrijke bijdrage aan het teamgoud met de individueel vijfde plek.

“Ik heb veel herinneringen en ervaringen met hem”, schreef Kuroki. “Hij bracht me naar een nieuwe wereld met de Olympische Spelen in Rio, de Asian Games in Jakarta, Olympia in Londen en nog veel meer…. R.I.P.”

Bron Facebook/Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook