Ga naar hoofdinhoud

Positief blijven

Minderhoud en NadineDe afgelopen tijd werd duidelijk hoe snel de situatie in de dressuurwereld kan veranderen. Vorig jaar oktober, tijdens de Wereldruiterspelen in Kentucky, had Nederland een vrijwel onverslaanbaar dressuurteam. Nog geen jaar later is dat een heel ander verhaal. Wij verloren Totilas en Duitsland kreeg hem er juist bij. Door deze dubbelwerking krijgen we het in augustus op het EK dressuur in Rotterdam heel wat moeilijker. Toch vind ik dat we positief moeten blijven.

We moeten onszelf niet naar beneden halen. Wel ben ik realistisch. De Duitsers zijn gewoon heel sterk. Ook Engeland heeft een goed team met veel nieuwe paarden. Dat is leuk om naar te kijken. De tendens gaat sowieso richting Engeland, omdat daar ook de Olympische Spelen in 2012 plaatsvinden. Dus als de Duitsers en Engelsen top presteren, is de kans groot dat wij genoegen moeten nemen met brons. Maar er moeten aardig wat proeven worden gereden en er kan van alles gebeuren.

Ik vind het heel leuk dat het EK dressuur in Nederland wordt verreden. Ik ben bij kampioenschappen in Turijn, Hongkong en Kentucky geweest en daar is minder Nederlands publiek. Of het teamvoordeel geeft dat het in Nederland is, weet ik niet. Wel is het meer relaxt voor de paarden. De reis is niet lang en ze hoeven niet in quarantaine. Waarschijnlijk gaat Exquis Nadine mee. Dat is in elk geval de voorkeur van de bondscoach. Zij is geroutineerd, heeft meer meegemaakt dan IPS Tango en daarom minder risicovol.

Maar als IPS Tango net zo loopt als tijdens het NK in De Steeg, kan hij hogere scores lopen. Het is fijn dat ik twee van zulke goede paarden tot mijn beschikking heb. Als één van beide niet fit is, kan ik altijd op de ander terugvallen.

Daarna kijken we verder naar de Olympische Spelen in Londen. Het lijkt me sterk dat we tegen die tijd weer een paard als Totilas hebben, maar dat dacht Duitsland ook. We blijven positief en hopen op nieuwe paarden. Dat vormt toch een ander plaatje dan dat we elke keer weer met de geroutineerde paarden in de ring komen.

Maar eerst staat volgende week het WK voor jonge dressuurpaarden in Verden op het programma. Ik ga met de vijfjarige Johnson-zoon Boston STH. Ook rijd ik met Withney van ’t Genthof voor het eerst internationaal een zware tour. Bij zo’n WK is het moeilijk kansen inschatten, omdat je de concurrentie niet echt kent. Ook weet je niet hoe de paarden reageren. Wel denk ik dat we dit jaar kwalitatieve paarden hebben met goede ruiters die dit er ook uit kunnen rijden. Met een geschikt paard is het heel leuk om bij de jonge paarden te rijden. Het is veel relaxter dan op een grote wedstrijd en het is ook leuk om eens met een andere club mensen op stap te zijn.

Hans Peter Minderhoud, dressuurruiter
Deze column verscheen vrijdag 29 juli 2011 in De Paardenkrant

Eén reactie op “Positief blijven

  • Corinne

    HP, you are always a class act. Best wishes to the entire Dutch team in Rotterdam. Oranje boven!

Reacties zijn uitgeschakeld.

Lees ook