Ga naar hoofdinhoud

Spannend voorseizoen

Hans Peter Minderhoud en IPS TangoAls een rode draad door de laatste maand van 2011 liep de verkoop van allerlei topsportpaarden. Veel paarden vertrokken nog net voor de deadline van 31 december naar een nieuwe eigenaar om voor een ander land uit te kunnen komen op de Olympische Spelen. Het is de realiteit dat sommige mensen zich zo in kunnen kopen. Ik vind dat niet zo problematisch, want misschien hadden deze paarden in hun eerdere situatie de spelen niet eens kunnen halen. Voor een ruiter of amazone uit een B-land is het in verhouding tenslotte gemakkelijker zich te plaatsen voor een olympiade.

Bij ons op stal zijn er de afgelopen maanden ook enkele nieuwe paarden bij gekomen. Edward en ik zijn heel erg blij met onze nieuwe paarden en de kansen die we daarmee krijgen. Als ik voor mezelf praat heb ik het natuurlijk over de schimmelmerrie Donna Silver. Ze staat nu een paar maanden in training en ik ben echt weg van dit paard. Natuurlijk moet ik aan sommige dingen nog werken, om het allemaal wat meer op mijn manier te krijgen, maar Donna is een paard met veel kwaliteit. Ik heb nu drie paarden op zwaretourniveau en dat biedt zeker perspectief. Mocht er één geblesseerd raken, dan hebben we nog wat achter de hand. Daarnaast is het ook leuk om fris en fruitig met een nieuw paard te starten. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor juryleden lijkt het me leuk om zo nu en dan een nieuwe combinatie in de baan te krijgen.

Breed gezien denk ik dat de komende maanden heel interessant gaan worden. Veel Nederlandse topruiters hebben de beschikking over heel goede paarden. Om even wat te noemen; Edward heeft Romanov, Anky zal binnenkort starten met Upido en Imke heeft met Toots een troef in handen. Het zijn allemaal combinaties die hun eerste start in de Grand Prix nog moeten maken, maar wel echte topcombinaties. Daarnaast hebben we nog nieuwe mensen in de Grand Prix als Patrick van der Meer met Uzzo en Madeleine Witte met Vontango. Dat alles bij elkaar opgeteld, maakt het een heel spannend voorseizoen.

Zelf ben ik voornemens om eind maart, begin april m’n eerste wedstrijdstart te maken met Donna Silver. De tijd tot Londen is betrekkelijk kort, maar van de andere kant: Donna Silver heeft al veel wedstrijdervaring en is een gemakkelijk paard. Ik heb haar meegenomen naar Frankfurt om te trainen. Ook wilde ik kijken hoe ze zou reageren in de ring en dat is me super bevallen. Ze keek nergens naar en liep zelfs nog beter dan thuis. In juni staan er twee observatiewedstrijden op de planning en natuurlijk moet ik twee keer aan de individuele eis van 64% op een internationaal concours voldoen.

Met de aanstormende, nieuwe combinaties die er dus echt wel zijn lijkt het me zeker mogelijk om naast ‘rots in de branding’ Adelinde met Jerich Parzival twee goede combinaties af te vaardigen naar de Olympische Spelen.

Hans Peter Minderhoud, dressuurruiter
Deze column verscheen vrijdag 13 januari 2012 in De Paardenkrant

Eén reactie op “Spannend voorseizoen

  • Ko van Belois

    Tango is een gewaagde keuze als dekhengst niet eenvoudig dat zie je in de wedstrijden maar! Ik zeg focus en maak keuzes, Tango is by far een paard met de meeste potentie qua uitstraling en beweging en een Parcival in potentie. ” The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Lees ook