Ga naar hoofdinhoud

Deense zender TV2 maakt opnames met verborgen camera bij Helgstrand

Andreas Helgstrand. Foto: Helgstrand Dressage

Helgstrand Dressage heeft vanmorgen een persbericht gepubliceerd waarin het bedrijf zich op voorhand distantieert van het programma Operation X van de Deense publieke zender TV2. Het programma waarin journalist Morten Spiegelhauer misstanden aan het licht probeert te brengen, filmde met verborgen camera bij Helgstrand.

De uitzending over Helgstrand Dressage is nog niet uitgezonden en Helgstrand Dressage verzet zich tegen het uitzenden van de beelden. In een persbericht zegt het bedrijf van Andreas Helgstrand het volgende:

Wat zou je ervan vinden om gefilmd te worden met een verborgen camera en dan getoond te worden op de nationale televisie? Dit is precies waar de medewerkers van Helgstrand Dressage door TV2 aan zijn blootgesteld. De opnames zijn gemaakt door een mol uit het TV2-programma Operation X.

“Het is ongelooflijk aanstootgevend en zeer verontrustend dat de privacy van onze medewerkers en mijzelf zijn geschonden, uitsluitend om een ​​spannende documentaire te maken”, zegt Andreas Helgstrand.

Geen contact opgenomen

“Iedereen die paardrijdt of iets met paarden te doen heeft, weet dat paarden groot en sterk zijn, en dat er vaak hulpmiddelen nodig zijn. Die gebruiken we hier bij ons ook. Dat hadden we graag op TV2 laten zien. Maar niemand van de redactie heeft contact met ons opgenomen. Geen telefoontje, geen e-mail. Waarom heeft TV2 niet gebeld en gevraagd of ze onze methodes konden komen filmen? Waarom heeft TV2 ons volledig gepasseerd, terwijl het hele programma blijkbaar gaat over Helgstrand Dressage. Helgstrand Dressage heeft altijd een transparante en open dialoog willen hebben met zowel de pers als de rest van de samenleving. Daarom vind ik het heel jammer dat TV2 juist voor het tegenovergestelde heeft gekozen. Daar distantieer ik me sterk van”, zegt Andreas Helgstrand.

Na in het geheim te hebben gewerkt, willen TV2 en Morten Spiegelhauer nu de agenda bepalen voor een interview op hun voorwaarden. Helgstrand Dressage weet nog steeds niets over wanneer en wat er is gefilmd zonder onze toestemming. Daarom hebben we er voor gekozen om de volgende brief terug te sturen naar TV2, als antwoord op het interviewverzoek van Morten Spiegelhauer, die we ook aan de buitenwereld laten zien.


Ons antwoord aan TV2:

Hallo Morten en Ketil,

Bedankt voor je telefoontje op 15 juni.

Het was onaangenaam dat je het telefoongesprek opnam en me dat pas vertelde toen ik je vroeg of je dit gesprek hebt opgenomen.

Op dezelfde manier is het zeer onaangenaam als je zegt en schrijft dat TV2 een persoon als groom bij ons in dienst heeft genomen, die in werkelijkheid een mol was met een verborgen camera en met de opdracht om iets te vinden om te bekritiseren en op te nemen.

Het is ongemakkelijk omdat het aanvoelt alsof een inbreker je huis is binnengedrongen en door je kamers en kasten heeft gerommeld.

Ongeacht onze openheid en transparantie, Helgstrand Dressage is een privébedrijf en dus een privéruimte.

Noch ik, noch onze werknemers hoeven op een manier te leven en te handelen waarin het risico om te worden gecontroleerd en gefilmd door landelijke media een ingebouwde voorwaarde is voor onze werkdag.

Het wordt gezien als extreem aanstootgevend en kan niet legaal zijn.

Als je door de voordeur was binnengekomen, was je welkom geweest bij ons en zouden we hebben opengestaan voor een gesprek.

Zonder mij op voorhand het materiaal te laten zien, vraagt ​​u mij nu om de beelden in een ​​bijeenkomst met rollende camera’s om mij het materiaal te laten zien.

Voordat ik wil overwegen om met dat interviewverzoek in te stemmen, vraag ik TV2 om mij vooraf de volledige ruwe banden van de verborgen opnames op te sturen, en wanneer ik de gelegenheid heb gehad om het materiaal te bekijken, kunnen we een datum voor het interview inplannen

Met vriendelijke groet

Andreas Helgstrand

Bron: Helgstrand Dressage

8 reacties op “Deense zender TV2 maakt opnames met verborgen camera bij Helgstrand

 • Marianne

  Zie het probleem niet aks je niks te verbergen hebt tenminste….

 • Jan Jonas

  Dit flauw, om een verborgen camera te plaatsen. Dan moeten de heren die ook bij de overheden plaatsen en opnames maken want het gaat om nieuwsgaring.

 • Kees de Vries

  Marianne, iedereen heeft wat te verbergen. Of mag er bij jou thuis gefilmd worden terwijl je in je neus peutert, een keer een harde scheet laat, op de wc zit, met je partner een leuke avond in bed hebt, je ruzie hebt met je partner, je vader, moeder, kinderen of wie dan ook?
  En dat zenden we dan uit op nationale televisie. En ja, het verdwijnt nooit meer van social media.

 • Tegendraads

  Ik ben het met Kees eens, er zijn altijd dingen die je niet wilt laten zien en dat hoeft ook niet, dat heet privacy.

  Los daarvan wordt tegenwoordig alles geframed waarbij onschuldige dingen in een hele ander setting worden geplaatst, met als resultaat een totaal onwerkelijke situatie waarbij iedereen dit klakkeloos aanneemt als werkelijkheid, terwijl er niets werkelijks aan is.

  Alles voor dat ene shot of de x aantal views. De tv of sociale media gaan tegenwoordig alleen nog maar over ego vergroting en geld verdienen en niet meer over echte journalistiek.

 • Gia

  Je beredenering klopt tegendraads, maar in dit geval ligt dit toch net even anders.
  Deze meneer heeft een dressuur stal en komt met zijn paarden in actie op open wedstrijden en shows , daarnaast zal deze man ook les geven aan ruiters.
  Helaas weet ik uit eigen ervaring dat het barsten of buigen is voor veel van deze paarden en je het gewoon kan zien als dierenmishandeling!
  Het wordt tijd dat dit nu eens openbaar gemaakt wordt voor iedereen, zodat je weet waar je naar kijkt op wedstrijden of shows.
  Als deze man niets te verbergen heeft zou hij blij wezen met deze gratis reclame!

 • C van Gils

  Ik ben het eens met Gia… als je zoveel vertrouwen hebt in je handelen en niets te vergen hebt kun je het zien als gratis reclame. Ik vind het wel goed dat dit gebeurt want als je ‘via de voordeur’ komt gaan ze toch al gauw een showtje opvoeren.

 • @Kees Het gaat hier niet om het filmen in de persoonlijke sfeer maar om het filmen wat deze meneer zoal met de training van paarden doet. Als daar niks mee aan de hand is, hoeft Helgstrand toch ook nergens bang voor te zijn? Uit zijn reactie blijkt echter het tegendeel. Helgstrand wil wel dat er gefilmd wordt maar alleen onder zijn regie en daarmee geeft hij aan dat er zonder camera’s dingen gebeuren die wellicht het daglicht niet kunnen verdragen. Zijn verklaring: “Iedereen die paardrijdt of iets met paarden te doen heeft, weet dat paarden groot en sterk zijn, en dat er vaak hulpmiddelen nodig zijn. Die gebruiken we hier bij ons ook. Dat hadden we graag op TV2 laten zien” doet dat ook vermoeden. De rijkunst heeft juist tot doel om zonder hulpmiddelen het paard in zijn natuurlijke bewegingen te activeren en te stimuleren. Kennelijk gebruikt Helgstrand toch andere middelen. Aan zijn
  uitvoeringen in de ring is dat trouwens ook wel te zien.

 • Daniella

  Schandalig! En van mij mogen de beelden naar buiten. Alles maar dan ook alles er aan doen om in de top terecht te komen, ook al gaat het welzijn van de paarden eraan.. ze mogen bij mij 10x undercover komen en filmen, ik behandel mijn paarden met veel respect ook achter de “gesloten deuren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.