Ga naar hoofdinhoud

Jacob Melissen: ‘Van het zelfreinigend vermogen van de dressuurwereld heb ik geen hoge hoed op’

Jacob Melissen, hippisch journalist.

De signalen dat Helgstrand niet altijd even vriendelijk met zijn paarden omgaat waren al langer aanwezig. Dat kunnen we als paardensector niet ontkennen. Toch is er vanuit onze sector nooit enige actie ondernomen om dat aan te pakken; daarvoor was een tv-zender nodig. Hoe gaan we er in de toekomst voor zorgen dat we als sector zelf niet-acceptabele werkwijzen aanpakken?

Die stelling legden wij voor aan Jacob Melissen, Alex van Silfhout en Wesley Mulder.

Jacob Melissen reageerde als volgt: “Helgstrand heeft een paar jaar geleden een Nederlands investeringsfonds weten te strikken of omgekeerd. Volgens insiders hebben zij 30 miljoen euro in Helgstrand geïnvesteerd. Fondsen als deze willen niet alleen een zo hoog mogelijk rendement maken. Ook willen zij dat de waarde van hun investering stijgt, waardoor het, in een voor zo’n fonds afzienbare tijd, voor veel meer geld te verkopen is. Net als veel bedrijven lijkt ook Helgstrand te zijn bezweken onder de druk van fondsen als deze en dan breekt de zwakste schakel. In dit geval het paard.”

Zelfreinigend vermogen

“Van het zelfreinigend vermogen van de dressuurwereld heb ik geen hoge hoed op. Dit in tegenstelling tot roddel en achterklap want daarin is men meester. Ik ben blij met de onafhankelijke journalisten van dit tv-kanaal. Daarom heb ik ook een beroepsmatige hekel aan veel van mijn collega’s die over de dressuur schrijven.”

Bel me

“Zij willen door de ruiters, eigenaren en juryleden net zo aardig gevonden worden als de ruiters die ook heel graag door juryleden aardig gevonden willen worden. Goed voor de punten. Dat een enkele ruiter, Hans Peter Minderhoud, niet meer met mij wil praten, beschouw ik als een compliment voor mijn onafhankelijkheid. Als iemand weet heeft van Deense toestanden in Nederland, bel me. Ik ga het aan de kaak stellen.”

Wil je ook de reacties van Alex van Silfhout en Wesley Mulder lezen? Die lees je in de Paardenkrant van deze week. Digitaal beschikbaar voor slechts 3,80 euro.

3 reacties op “Jacob Melissen: ‘Van het zelfreinigend vermogen van de dressuurwereld heb ik geen hoge hoed op’

 • Geessien

  Begin dan bij het punt van jureren. Zolang juryleden en degene die ze opleiden, paarden die gedwongen worden om zeer kort in de hals te lopen (basissport t/m grand prix) met een 7 en hoger belonen terwijl dit eigenlijk een onvoldoende zou moeten zijn, misschien dat we dan het tij ten goede kunnen keren.

 • Karel Lange

  Er is niets veranderlijker dan de mens en dat gaat voor Jacob op. Toen Totilas op de WEG in Kentucky drie gouden medailles kreeg toebedeeld en vervolgens in 2010 voor een miljoenenbedrag aan Paul Schockemöhle werd verkocht, werd Jacob, uit hoofde van zijn functie als perswoordvoerder bij de KNHS, door Radio I geïnterviewd.
  Jacob beweerde destijds dat, wij Nederland, binnen 10 jaar met de paarden en de dressuur mondiaal op eenzame hoogte zouden staan. Volgens Jacob fokten wij, Nederland, de beste koeien, de beste varkens, de beste kippen en nu ook de beste paarden. Gespeend van elke nuance scheerde Jacob de fokkerij van hoeveelheden melk, vlees en eieren rücksichtslos over een kam met die van de sportpaarden.
  Het bewijs was volgens Jacob glashard. Met onze paarden en onze dressuurmethode, waren we alle landen en zelfs Duitsland glansrijk voorbij gegaan en hadden wij, Nederland, de andere landen zelfs zover op achterstand gezet dat het nog jaren zou duren voordat die landen weer op gelijke hoogte met ons zouden zijn. Van Jacobs profetieën is dan ook niets terechtgekomen. Dat Jacob zich nu opwerpt als de persoon die deze schadelijke praktijken aan de kaak wil stellen, is niks mis mee maar vertel dan ook dat je er eerst zelf hard aan meegewerkt heb en dat ook jij alle signalen die er ook toen wel degelijk waren in de wind geslagen hebt. Dan verdien je respect met een 180 graden gedachteverandering door nu pontificaal aan de andere kant te gaan staan.

 • Catelijne Weseman

  Ben altijd ‘fan’ van Jacob Melissen geweest. Lekker nuchter. Dank je wel Jacob voor je frisse/realistische kijk op de paardenwereld, hoop dat je nog heel lang zal blijven schrijven..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.