Ga naar hoofdinhoud

Nordjyske legt veilingtruc Helgstrand bloot

D'Avie (veilingprijs: 640.000 euro), Revolution (1.200.000 euro), So Unique (650.000 euro), Vivino (2.010.000 euro) en Dynamic Dream 1.900.000 euro). Een rijtje hengsten waarvan bekend is dat Andreas Helgstrand ze in de vingers kreeg voor heel wat minder dan de veilingprijs. Maar hoe werkt Helgstrands veilingtruc en wat schiet hij er mee op? Met een ander voorbeeld (een veulen) legt de Deense krant Nordjyske in haar nieuwste Helgstrand-artikel één en ander bloot.

Het voorbeeld dat Nordjyske gebruikt om Helgstrands handelswijze bij een veiling bloot te leggen gaat om Gammelenggård’s Galiano (v. Grand Galaxy Win), die in september 2020 op de Nordic International Sales (een samenwerking tussen het DWB en Helgstrand Dressage) volgens de veilingstatistiek voor 527.000 kronen (54.000 plus btw en veilingkosten = 70.000 euro) werd geveild.

Vooraf ‘gekocht’

Vlak voor aan de veiling contacteerde Helgstrand de fokker van het veulen met de mededeling dat een investeerder interesse had en ze minstens 75.000 kronen zou krijgen, alles wat er bovenop kwam zou ze moeten delen met Helgstrand. Fokster Nanna Jonsson vertelt aan Nordjyske dat ze zich onder druk voelde gezet en daarom instemde.

Afgenomen voor 187.500 kronen

Een paar weken na de veiling had Jonsson echter nog geen cent gezien en nam daarom contact op met Helgstrand. Die vertelde haar dat de investeerder van de kar was gesprongen en hij zelf geen interesse had om het veulen te kopen, laat staan voor de veilingprijs. Hooguit voor 50.000 kronen (7.000 euro).

Daar stemde Jonsson niet zomaar mee in en na een paar weken onderhandelen nam Helgstrand het veulen af voor 187.500 kronen (ruim 25.000 euro) .

Investeerder moet volle pond betalen

Een paar dagen nadat Helgstrand het veulen had afgenomen, kreeg de investeerder de rekening (die Nordjyske inzag) gepresenteerd voor de aanschaf van het veulen: 527.000 kronen.

Gehele aankoopprijs

De investeerder, die ook sprak met Nordjyske, was helemaal niet van de kar gesprongen: hij wist niet beter dan dat hij het veulen op de veiling had gekocht. Hij betaalde de gehele aankoopprijs en Helgstrand ‘kreeg’ zijn deel in ruil voor stalling en training (op latere leeftijd).

Kas met 339.500 kronen en een half paard gespekt

De investeerder wist niets van de deal die achter de schermen werd gemaakt én Helgstrand liet hem ook nog opdraaien voor de veilingkosten en -commissie aan het stamboek. En zo werd de kas van Helgstrand Dressage met 339.500 kronen (bijna het dubbele van de aankoopprijs) en een half paard gespekt.

Geen commentaar

Helgstrand wil niet ingaan op de kwestie. Hij laat aan Nordjyske weten dat de investeerder nog steeds bij is met zijn investering en dat hij zich niet herkent in de genoemde bedragen.

Bron: Nordjyske

5 reacties op “Nordjyske legt veilingtruc Helgstrand bloot

 • Maarten

  lijkt me een goede krant/journalist,alhoewel ze niks nieuws melden natuurlijk.
  heer Helgstrand met zijn miljoenen bedrijf hoe geweldig knap ik dat overigens ook vind van hem.ook al zouden ze in Staphorst,waar ik negen jaar les gaf,zeggen dit riekt naar de misdaad!
  voor Helgstrand mischien een interesant weetje in die negen jaar hadden ze meestal gelijk!!

 • Hans Miedema

  Inderdaad Maarten, allemaal oud nieuws: dit is de standaard gang van zaken op iedere veilingen ter wereld. Maar, in de professionele paardenhandel kan het nog véél gekker, hoor….. Tot ze zelf een koekje van eigen deeg krijgen gepresenteerd, dan ben je meteen persona non grata. Met 1 goed paard is het mogelijk onderdeel van ploegje te worden, mits je maar zwijgt. Het is één groot circus met een ploegje mannen (en in NL ook dames), die de carrousel draaien(d houden). Helaas voor de liefhebbende en toegewijde paardenfokkers ten spijt, waar eigenlijk het geld terecht zou moeten komen.

  Waterland Equity, NL-bedrijf in Bussum, trekt heel snel aan de touwtjes als deze praktijken bloot gelegd gaan worden als structureel, dit kan men niet gebruiken met zoveel investeerders van goede naam in hun bedrijf en kan wel eens het einde van het Helgstrand-tijdperk kunnen worden…. En terecht, er wordt zoveel geld gestolen van toegewijde paardenfokkers, hobbyisten en liefhebbers!

 • Auke

  Denk inderdaad dat Helgstrand in de vrije val raakt met z’n imperium.
  Waterland trekt z’n handen er straks vanaf, en dan is het over.
  Mijn advies. Bij deze man uit de buurt blijven.

 • Bart

  En zo gaat het er om weg. Het zijn oplichters, en geld wolven tegelijk. En maar reclame maken en promoten over andermans rug. Colega fokkers kijk uit kijk uit!

 • Bruno

  Er is een oud gezegde dat luidt; gelegenheid maakt de dief.

  De dief is nog altijd diegene die de gelegenheid misbruikt. Met andere woorden Helgstrand maakt dankbaar gebruik van de gelegenheid die hem door eigenaren en kopers worden geboden.

  Iedereen die zijn gezond verstand gebruikt snapt dat hier iets niet klopt. Toch wil iedereen er graag een graantje van meepikken en daarmee wordt deze situatie in stand gehouden.

  Als eigenaren en kopers geen zaken meer doen met mensen als Helgstrand dan is de interesse van de investeerders zo over en is het einde van zijn “imperium” zo in zicht.

  De vraag die zich nu aandient is; wanneer gaan eigenaren en kopers de gelegenheid blokkeren?

  Of blijft het bij klagen en toch proberen een graantje mee te pikken van het businessmodel Helgstrand!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook