Ga naar hoofdinhoud

Nordjyske neemt werkomstandigheden bij Helgstrand onder de loep

Andreas Helgstrand

Met haar onthullingen over Helgstrand Dressage legt de Deense krant Nordjyske pijnpunten in de paardenwereld bloot die breder spelen dan alleen bij Helgstrand Dressage. De corruptie in de paardenhandel, maar nu ook de werkomstandigheden in de paardenwereld. Meerdere grooms en een voormalig stalmanager spreken over slechte betaling, slechte behandeling en lange dagen.

Dat werken in de paarden niet altijd over rozen gaat, is binnen de paardenwereld geen geheim. ‘Geen 9 tot 5-mentaliteit’, staat praktisch in elke vacature. De Deense krant Nordjyske schrok van de verhalen van werknemers bij Helgstrand en heeft in haar dossier over Helgstrand Dressage een uitgebreid artikel gepubliceerd over de werkomstandigheden voor grooms.

Minder dan 7 euro per uur

In het artikel komen onder andere twee grooms met naam (Camilla Christensen en Freia Jørgensen) en voormalig stalmanager Silje Engesvik aan het woord over de werkomstandigheden op Helgstrand Dressage. Verder sprak de krant met grooms die anoniem willen blijven.

Christensen, die 2,5 jaar werkte bij Helgstrand Dressage als groom, verdiende bij Helgstrand 1.344,16 euro (10.000 Deense kronen) voor een 48-urige werkweek, een uurloon van zo’n 7 euro dus. In werkelijkheid lag het uurloon nog later aangezien overuren meer regel dan uitzondering waren. Christensen schat dat ze per week 60 uur werkte en dat wordt in het artikel bevestigd door voormalig stalmanager Engesvik.

De gemaakte overuren werden bij Helgstrand niet uitbetaald, maar konden worden opgenomen als vrije uren als de situatie dat toeliet. Het probleem was dat de situatie het nooit toeliet.

915 euro uitbetaald

Verder bleef er overigens minder over van die 10.000 kronen voor Christensen, aangezien per maand 1.000 kronen werden afgetrokken voor een kamer, 440 kronen voor de lunch en 1.750 kronen voor het pension van haar eigen paard. 6.810 kronen (915 euro) kreeg Christensen uitbetaald.

Vakbond: ‘Heftigste wat ik gehoord heb’

Nordjyske sprak verder met de vakbond 3G in Aalborg, die weinig aan de situatie zeggen te kunnen veranderen. Denemarken heeft geen minimumloon en omdat er gewerkt wordt met levende dieren die verzorging en voeding hebben, kan er ook niet ingegrepen worden wat betreft de uren.

Wel zegt Kasper Oxholm Johansen van 3G: “Met een 60-urige werkweek komt het uurloon neer op 40 Deense kronen (5,38 euro, red.) per uur, dat is het heftigste wat ik ooit gehoord heb in mijn tijd bij 3G. We komen slechte situaties tegen bij arbeidsmigranten, maar zelfs die komen nog op 80 kronen per uur (10,75 euro, red.).”

Lees het hele artikel hier

Bron: Nordjyske

8 reacties op “Nordjyske neemt werkomstandigheden bij Helgstrand onder de loep

 • Auke

  De deksel is er af.
  Schrijnend wat er allemaal boven tafel komt.

 • Maar nu komt er meer boven ook in Nederland maar ik had verwacht dat helgstrand wel beter voor zijn personeel zou zijn

 • Achter het opgeblazen Helgstrand imperium blijkt een ordinaire handelaar te zitten die niet alleen paarden hardhandig africht maar zich ook met oplichting en laakbare werkomstandigheden bezighoudt. Daarom is het des te meer verbazend dat deze praktijken van Helgstrand de Academy Bartels er niet van weerhouden om een innige samenwerking met dit malafide bedrijf aan te gaan zoals Helgstrand op zijn website heeft staan: Helgstrand enters collaboration with Academy Bartels in the Netherlands.

 • Gretha

  Dit is heel normaal in de paardenwereld ! Het liefst hebben ze je intern met alleen wat zakgeld …

 • Auke

  Eigenlijk wisten we het allemaal wel. Niemand kon Helgstrands verdienmodel plaatsen toch.
  Elk jaar werdt er onder de streep een bedrag geplust, waarbij je vraagtekens kunt plaatsen.
  Kun je zoveel in de paarden verdienen en er aan over houden.
  No way. Accountants welke om de haverklap werden vervangen?
  Onfrisse handelspraktijken?
  En ieder maar vriendjes willen zijn.
  Es kijken hoe het komt.

 • Huub Valkenburg

  Dit gaat over hoe mensen behandeld worden. Veel paarden worden nog veel slechter behandeld, om te huilen, cosmetisch ziet het er perfect uit maar, paarden die maandenlang geen fysiek contact mogen hebben omdat men bang is voor blessures, paarden die nooit in de wei lopen, hooguit een paddock, dekhengsten die jarenlang in isoleercellen gehouden worden, trainingsmethoden die ontoelaatbaar zijn. Als de beerput open gaat zal de buitenwereld in schok raken. De bonden zijn op de hoogte en doen er te weinig aan, uit onvermogen, angst, andere belangen, pressie, etc. Het voedt animal rights. waardoor straks de echte liefhebbers van paarden, de mensen die ze goed verzorgen en eerlijk berijden , samen met hun paarden het slachtoffer worden. Een bekend sportpaard mocht iedere dag in de paddock, even luchten kun je dat noemen, dit werd vol trots verteld door de beroemde rijder, hij beseft tot vandaag niet wat hij zijn paarden aandoet, het gaat maar door.

 • eddy crul

  Juist Huub,
  U verwoordt dit correct. En het kan nog veel uitgebreider vermeld worden. Kijk ,niets is perfect, ook voor de mensen niet. Het ergste is dat de gewone paardenliefhebber het slachtoffer zal worden van de mistoestanden in de commerciële paarden wereld. Want de dierenwelzijn organisaties gaan die mistoestanden zeker aanpakken. En op middellange termijn gaan ze zwaar ten nadele van de volledige paardenwereld resultaat boeken. En de Federatie kijkt er naar, vangt zeker alle signalen op en ……. blijft maar Euro’s tellen. In triest. vr gr ec

 • Linda

  Hoe hij de paarden behandelde wisten we al vele jaren. En dat hij het personeel zo slecht behandelt zegt veel over hem als persoon. Nederland is overigens wel een van de landen die het personeel het allerslechts betaald (en wardeerd) in andere landen is het beter geregeld en daar had hij ook wel van kunnen leren. Beter betaald en behandeld betekent nu eenmaal dat ze langer blijven. Maar zelfs sommige topruiters begrijpen dat nog niet en betalen hun grooms ook heel slecht met belachelijke uren (7-11) en dan moet je ook nog zien dat je tussendoor je eigen boodschappen doet en eten maakt want dat zit er niet bij in ondanks de uren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook