Ga naar hoofdinhoud

Ulf Helgstrand per direct teruggetreden als voorzitter Deense bond

Ulf Helgstrand, de vader van Andreas Helgstrand, is vandaag per direct teruggetreden als voorzitter van de Deense paardensportbond DRF. Helgstrand was 20 jaar voorzitter en werd dit voorjaar nog herkozen voor twee jaar. De belangrijkste reden voor zijn (tijdelijke) terugtreden is de (schijn van) belangenverstrengeling als het op zoon Andreas Helgstrand aankomt. De Deense hippische autoriteiten lijken wat meer afstand tot Helgstrand te nemen.

De Deense publieke opinie, voorlopig nog vooral binnen de paardensport zelf, draait op het moment snel als het op Helgstrand aankomt.

Eurodressage maakte een reconstructie van het draaien van de publieke opinie waarbij allerlei gebeurtenissen (de publicaties in Nordjyske over Helgstrand, de aangekondigde Operation X-uitzending bij Helgstrand, de diskwalificatie van Helgstrand op het Deense Kampioenschap en als klap op de vuurpijl de spraakmakende open brief van voormalig chef d’equipe Kimi Nielsen) aan bod komen. Een artikel dat op facebook overigens razendsnel gedeeld werd door Prinses Nathalie Zu Sayn-Wittgenstein (en dat zegt ook wat).

Ridehesten

Dat de (hippische) publieke opinie ten opzichte van Helgstrand is gekeerd wordt misschien wel het mooist geïllustreerd op de hippische website van Ridehesten. Op Ridehesten.dk was in het verleden zelden een kritisch woord te lezen over de ‘eigen’ grote stallen (Blue Hors, Helgstrand), maar deze week werd daar duidelijk mee gebroken door het publiceren van de brief van Kimi Nielsen.

Ulf Helgstrand treedt terug, non-actief voor onbepaalde tijd

In dat licht moet het terugtreden van Ulf Helgstrand als voorzitter van de Deense bond gezien worden. Op Ridehesten.dk wordt het terugtreden als volgt uitgelegd: “Op de laatste ledenraadsvergadering in april 2023 werd Ulf Helgstrand herkozen als voorzitter voor een nieuwe periode van 2 jaar. Sindsdien moest hij zich bij enkele van de belangrijkste en zwaarste thema’s in het bestuurswerk vaak onthouden van inbreng wegens belangenverstrengeling […] Helgstrand treedt terug om het bestuur ‘peace of mind’ te geven bij belangrijke zaken.”

Helgstrand wilde in eerste instantie volledig terugtreden, maar koos uiteindelijk voor een model waarbij hij voor onbepaalde tijd op non-actief is gesteld.

De huidige vice-voorzitter Jakob Blicher Ravnsbo zal voorlopig interim-voorzitter van de Deense bond zijn.

Lid Deense paardenwelzijnsvereniging moet terugtreden wegens Helgstrand-connectie

En niet alleen bij de Deense paardensportbond wordt Helgstrand meer op afstand gezet. De advocaat Sophus Bøgeskov Christensen, lid van de Deense paardenwelzijnsvereniging, werd onlangs gevraagd zijn functie op te geven. Christensen, advocaat en partner bij Horten, één van de grootste advocatenkantoren van Denemarken, is ook al 14 jaar persoonlijk advocaat van Helgstrand. In een persbericht meldt de bond dat het terugtreden van Christensen te maken heeft met de connectie met Helgstrand en de op handen zijnde Operation X-uitzending.

In een interview met Nordjyske vertelt Bøgeskov Christensen dat het bestuur van de Deense vereniging de beslissing nam om hem uit het bestuur te zetten. Bøgeskov Christensen laat duidelijk blijken dat hij het niet eens is met die beslissing die te maken heeft met het feit dat hij Helgstrand bij het Gerechtshof zal vertegenwoordigen in een poging de op handen zijnde uitzending alsnog tegen te houden. Volgens de advocaat is dat prima te combineren met het vrijwilligerswerk voor de welzijnsorganisatie: “Deze zaak gaat niet over dierenwelzijn, maar over hoe ver de media mag gaan.”

En los daarvan vindt hij dat de vertegenwoordiging van een cliënt nooit een reden mag zijn om hem in zijn vrije tijd zaken te ontzeggen: “Mijn vertegenwoordiging van een cliënt, wat voor cliënt dat ook is, heeft niets te maken met wat ik in mijn vrije tijd doe. Als dat wel het geval is betekent dat ook dat strafrechtadvocaten die gruwelijk gewelddadige criminelen vertegenwoordigen uitgesloten zouden moeten worden van heel wat in hun vrije tijd.”

Bron: Eurodressage/Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.