Ga naar hoofdinhoud

‘Hier word je als bondscoach blij van’

Edward Gal met Glock's Zonik N.O.P. op het CHIO Rotterdam 2018. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Rien van der Schaft is een tevreden bondscoach na de winst van de oranje dressuurruiters in de Nations Cup. “Edward had zoveel hoogtepunten in zijn proef. Dat vind ik fantastisch en ik zou bijna zeggen: dat is zijn handelsmerk. Hans Peter ging ook heel goed, Die mannen laten zien dat ze alles er uit halen wat er in zit op het moment dat het moet gebeuren. Dan knallen ze er voor."

Van der Schaft vervolgt: “Daar word je als bondscoach blij van. Het geeft mij een heel goed gevoel als je ruiters in de ring iets extra’s geven zoals vanavond. Credits voor alle vier. Het zijn allemaal echt nog jonge paarden, behalve Apache, die ook zeker nog niet oud is. Dat belooft veel voor de toekomst.”

‘Goed voor de sport’

Ook over het nieuwe format van de Nations Cup is Van der Schaft enthousiast. “Dit concept van de Nations Cup is goed voor de dressuursport. Je wint niet meer met één goede combinatie die boven de 80% scoort, maar je hebt het hele team nodig. De wedstrijd blijft zo spannend tot het allerlaatste moment.” Het klassement van de FEI Nations Cup werd opgemaakt aan de hand van plaatsingspunten. In de Grand Prix telden de beste drie resultaten per land en ook vanavond in de Grand Prix Special en kür waren het de beste drie resultaten die telden voor de eindstand. Na kort rekenwerk won Nederland met een puntverschil van het Zweedse team.

Gal: ‘Hij moet wennen aan de atmosfeer’

Edward Gal won met Glock’s Zonik N.O.P. donderdag al de Grand Prix en herhaalde dat kunstje in de kür. “Zonik gaf een heel goed gevoel, op het voorterrein reageerde hij heel erg op de merrie van Patrick Kittel en in de piste vond hij het best spannend, maar hij bleef super gaan. Ik was blij dat we in dit stadion mochten rijden nu, want hij moet er ook aan wennen als er zo een atmosfeer is. We hadden in de pirouette nog een dure fout, maar ik ben zeer tevreden. Er zaten echt hele goede stukken in”, vertelt Gal die uiteindelijk een score kreeg van 80.075%. Met deze overwinning sluit Gal een topweek CHIO Rotterdam af. Hij won alle vier de proeven waarin hij aan de start verscheen, twee met Glock’s Zonik N.O.P. en twee met Glock’s Voice.

Mes tussen de tanden

Hans Peter Minderhoud reed met het mes tussen de tanden zijn Grand Prix Special met Glock’s Dream Boy en met resultaat, want zijn proef klonk als een klok. “Het is mijn beste proef tot nu toe met dit paard. Dream Boy kijkt ook niet in deze entourage en hij zeurt nooit, maar doet gewoon zijn ding. Ik ben er heel blij mee”, laat hij direct na afloop weten.

Emmelie Scholtens reed haar zeer elegante hengst Apache naar de vierde plaats in de Grand Prix Special en was daar blij mee. “Het was voor mij de allereerste keer dat ik hier in de grote arena reed. Ik vergat een stukje passage en daar baal ik van, maar ik ben erg blij met Apache en kan alleen maar trots zijn.”

Madeleine Witte-Vrees reed met Cennin al niet de Grand Prix die ze in gedachte had, en ook over de kür was ze niet tevreden. “Er zaten te veel fouten in. Voor ons was dit niet goed, we hebben al boven de 80% gescoord, dan is deze score gewoon niet goed”, laat de amazone weten.

 

Goud in de nations cup CHIO 2018 v.l.n.r. Hans-Peter Minderhoud, Emmelie Scholtens, Madeleine Witte-Vrees en Edward Gal. Bondscoach Rien van der Schaft deelt een high-five met Witte’s zoon Niels. Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Bron: KNHS

Eén reactie op “‘Hier word je als bondscoach blij van’

  • A. van Duinen

    Een dagje bij het CHIO Rotterdam was echt geweldig! Vooral de paarden waren dat die het allemaal maar blijven doen voor de ruiters. Die zouden eigenlijk de prijzen moeten krijgen als ze hoog eindigen! Waar ik minder blij van werd is dat 95% van alle ruiters die ik gezien heb veel stang gebruik hadden en bij 98% van de ondertredende achterbenen van de paarden ongelijk waren dus niet recht en gelijk zijn aan beide zijden. Daar moet echt verbetering in komen, ook voor een juiste belasting van het paard en blessure preventie. Daar worden de combinaties alleen maar beter van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook