Ga naar hoofdinhoud

Kunst of sport?

John SwaabMijn moeder zei het al, je bent nooit te oud om te leren. Hoe vaak heb ik dat in mijn leven moeten horen? Ik dacht dat het nu niet meer aan de orde was voor mij, want als je 83 jaar bent, weet je immers alles. Niets is echter minder waar, er valt nog steeds van alles te leren.

Bijvoorbeeld als je het over de paardensport hebt, dan moet je onderscheid maken tussen de rijkunst en de sport. Dat heb ik mij nooit eerder gerealiseerd. Zodat ik het gebodene nooit eerder op de juiste wijze heb beoordeeld. Dressuur heeft meer met kunst te maken dan met sport. Evenwicht, balans, aanleuning, overwicht van de ruiter of amazone, op basis van het verschil tussen homo sapiens en creatuur.

Aanwijzingen aan het paard geven door middel van lichaamstaal, wat alleen kan met een onafhankelijke zit in het ritme dat het paard produceert. Er steeds op uit zijn de aanwijzingen, hulpen, zo klein mogelijk te geven. Zodat het lijkt alsof je niets doet. Dan hebben wij het over dressuur, kunst.

In de springsport is het ook heel belangrijk dat je de rijkunst beheerst. Daarmee onderscheiden de top springruiters en -amazones zich van de rest. Een dressuurmatig afgericht paard, rechtgericht door zijn lichaam bewegend in het juiste ritme, kan zijn springaanleg tonen. De amazone of ruiter moet handig, virtuoos, moedig en met gevoel voor afstanden het paard gecontroleerd door het parcours manoeuvreren.

Helaas is het mogelijk dat een slechte ruiter of amazone in de beginnerklasse die ongecontroleerd, rukkend en plukkend met doodsverachting door het parcours vliegt, toch wint als de balken blijven liggen. Waardoor het studeren op de rijkunst niet meer nodig lijkt te zijn en de amazone of ruiter feitelijk voor de echte sport verloren is gegaan. Ook paarden zijn op die manier geen lang leven beschoren. Gelukkig zijn er ook nog jonge amazones en ruiters die het nut van de rijkunst inzien, die begrijpen dat een paard wat in de sport presteren moet, gegymnastiseerd dient te worden. Een los door het lijf bewegend paard kan presteren en blijft daarbij ook nog gezond.

Ik ben blij dat ik met mijn columns steeds meer jonge dressuur- en springliefhebbers aan het denken heb gezet. Ik krijg het nog druk als het zo doorgaat met lesgeven in het gymnastiseren van paarden, zowel voor de dressuur als voor het springen. Maar zolang ik er nog ben, vind ik het een voorrecht om de kennis die ik in de afgelopen zestig jaar heb opgedaan bij de besten van de wereld door te geven. Ook het welzijn van de paarden is in grote mate afhankelijk van de juiste voorbereiding en training voor deelname aan wedstrijden. Zonder de gymnastische opleiding pleeg je roofbouw op de natuurlijke aanleg van het paard, met alle gevolgen van dien. Blijf studeren! Ik help de serieuzen onder u.

John Swaab, columnist
Deze column verscheen vrijdag 30 september 2011 in De Paardenkrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

4 reacties op “Kunst of sport?

 • Meta

  Doet mij terug denken aan een amazone die niet “overweg” kon met haar dure springgefokte paard.(onrust,vluchtgedrag,weigeren en stress)
  Zij vroeg de plaatselijke manegehouder en voor deze regio zeer bekende en goede springruiter uit de 70/80/90er jaren om hem tijdens een privéles eens voor haar te rijden ,met de nadruk op het springen.
  De man zette 1 hindernis in het midden van de manege en begon met het rijden op de vrouw haar paard. De vrouw startte de videocamera.
  De ruiter reed 20 minuten op het dier, voorwaarts/neerwaarts (niet te verwarren met rollkür!) weinig druk,lekker inbuigen links/rechts,wat overgangen en verschillende tempi,voltes en krakelingen…tot het dier mooi wakker en opgericht met de achterhand eronder door de bak liep…20 minuten lang. Toen nam hij 1x soepel, ruim ,zonder enige dwang en met enorme souplesse de hindernis ,galoppeerde nog enkele voltes ,stapte nog wat na ,beloonde het dier en steeg af en rijkte de teugels over aan de vrouw.
  De vrouw keek hem verbouwereerd aan en vroeg: “Is dit ALLES ? ”
  “Ja ” zei de fantastische ruiter “dit is inderdaad ALLES,want SPRINGEN IS DRESSUUR ;-))
  En daar kon ze het mee doen , pfff wat een leerzame les, ik zal de uitdrukking nooit vergeten!
  Springen IS dressuur!

  😉

 • susan

  ook in de professionele springsport is het helaas mogelijk om in de prijzen te vallen met een rijtechnisch zeer slecht uitziend parcours zoals ik op de tv het EK gezien heb.Hier werd een ruiter (ik geloof tweede)met een hoop geruk en gepluk aan de mond van het paard.Het zag er niet uit.Maar zolang dit beloond wordt…..zal er voor menig ruiter nooit iets veranderen.

 • tineke

  Bedankt, nee hartelijk bedankt mr Swaab, dat u durft te zeggen wat ik al jarenlang heb geprobeerd uit te leggen aan een ieder die met paardensport bezig is en zegt van deze dieren te houden. En vooral diegenen die zeggen ze niet te misbruiken.. en dus ben ik gelukkig met uw uitspraak ” met ware doodsverachting” want dat is wat ik vaak gezien heb op wedstrijden waar ik alleen puntenschrijfster was vd juy en dat heeft mij de ogen geopend.

  ik zou nog veel meer met u willen uitwisselen over deze materie en hoop van harte dat u deze uitnogiging aanneemt ook al bent u reeds op leeftijd, kennis en ervaring blijven voor eeuwig zolang we geestelijk gezond blijven en dat is nog steeds in uw geval. Heel hartelijk bedankt en natuurlijk ben ik een fan van u en zal dat altijd blijven. Het ga u goed indien ik niets meer van u verneem.

  groeten,

  Tineke Sijtsma

  met name uw woorden “ware doodsverachting ” worden er wedstrijden gewonnen. Ik heb ze te vaak gezien hélaas

 • sportliefhebber

  Inderdaad ook in de topsport zijn een aantal personen die hoog scoren met een belabberde stijl, toch worden zij de hemel ingeprezen.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Lees ook