Ga naar hoofdinhoud

Ophef in Duitse dressuursport: Jan Tönjes geeft ‘advies’ aan Ann-Christin Wienkamp

Matthias Alexander Rath met Thiago GS en daarachter Ann-Christin Wienkamp met Finley in de prijsuitreiking. Foto: Equitaris / Stefan Lafrentz

Vrijdag won Matthias Alexander Rath op Thiago GS (v. Totilas), met 73,341% de kwalificatie van de Nürnberger Burg-Pokal in Mannheim. Slechts één van de vijf juryleden plaatste Rath op één, namelijk Nederlander Adriaan Hamoen. Ann-Christin Wienkamp eindigde op de tweede plaats met Finley (v. First Selection), zij scoorde 72,927%. De hoofdredacteur van de Duitse paardensportuitgave St. Georg, Jan Tönjes, geeft haar enkele cynische tips: "Het lijkt wel of je een actief achterbeen belangrijk vindt."

De prestigieuze Nürnberger Burg-Pokal wordt uitgeschreven voor zeven- tot negenjarige dressuurpaarden en kent twaalf kwalificaties door heel Duitsland. De combinaties rijden een PSG-proef en de beste van elke kwalificatie mag naar de finale. Die finale wordt in december in Frankfurt verreden.

Dicht bij elkaar

Wienkamp werd in Mannheim op de eerste plek gezet door de hoofdjury, Evi Eisenhardt. Matthias Bouten, die derde werd, was voor de juryleden Thomas Kessler en Katrina Wüst de beste. En de als vierde geplaatste Raphael Netz werd door jurylid Alice Schwab op kop gezet. Kortom: de top vier zat dicht op elkaar, de jury was verdeeld. Zonder de namen van juryleden of andere ruiters te noemen, geeft Tönjes in zijn hoofdredactioneel commentaar genadeloze kritiek op de beoordeling.

‘Mondkapje voor de ogen’

“Vermoedelijk hadden meerdere juryleden een verschoven mondkapje” zo begint Tönjes. “Dat moet bij een paar mensen voor de ogen gezeten hebben… De grote fout die Ann-Christin Wienkamp in haar proef maakte was dat ze haar paard reëel en durchlässig reed en het paard al gymnastiserend mooier maakte dan Moeder Natuur dat gedaan heeft.”

‘Je kan het beter doen zoals je het níet geleerd hebt’

“Nog een fout van Ann-Christin Wienkamp: Ze wekt de indruk dat ze belang hecht aan actief achterbeengebruik…” gaat Tönjes verder. “Van de hand af rijden, zoals de leerboekjes zeggen… dat is echter niet meer van deze tijd lieve Ann-Christin” luidt het diep-cynische commentaar. “En dan ook nog het frame verlengen in de verruimingen, hoe ouderwets ben je eigenlijk?” Tönjes concludeert: “De volgende keer dat je de ring inrijdt, doe het dan zoals je het níet geleerd hebt. Ik vrees dat je er hogere punten mee krijgt.”

Vaker kritisch

Paardensportjournalist Tönjes heeft zich wel vaker kritisch uitgelaten. Hij is sinds 2012 hoofdredacteur van St. Georg en stelde eerder onder meer rollkür, doping en dieronvriendelijke trainingsmethoden aan de kaak. Het volledige stuk (in het Duits) is hier te lezen. Het veroorzaakt inmiddels behoorlijk wat reuring op de Duitse sociale media.

De proef van Wienkamp en Finley is (vooralsnog) niet online te vinden, maar op Facebook staat wel een winnende PSG-proef van 8 april 2021.

Uitslag Finaleticket Nürnberger Burg-Pokal

Bron: St-Georg / Horses.nl

4 reacties op “Ophef in Duitse dressuursport: Jan Tönjes geeft ‘advies’ aan Ann-Christin Wienkamp

 • Paardrijden hoort diervriendelijk te zijn zonder sporen zonder rolkur het welzijn hoort voorop te staan met been rijden en niet met de hand trekken en scheuren zagen een zweepje mag van mij maar op gewone wijze we zullen met zijn allen daarvoor moeten gaan

 • Het filmpje is dus niet van deze proef maar laat wel goed hoe zien hoe deze amazone Anne Christien Wienkamp nog wel volgens de klassieke FEI regels haar paard voorstelt en dat wordt dus ook terecht door Jan Tönjes van de St Georg geconstateerd. Het is trouwens ook merkwaardig als een journalist de regels hanteert er ophef ontstaat en als men massaal de FEI-regels negeert en schendt de hippische wereld zwijgt als een graf. Het gros van de GP-juryleden moet zich schamen dat ze niet de FEI-regels bij hun beoordelingen hanteren maar het spektakel en geweld waarderen.

 • Sjak Arts

  Er kunnen niet genoeg mensen commentaar hebben, cq kritisch zijn op het negeren van de regels door hippische organisaties en haar officials die het behoud van de rijkunst en het welzijn van het paard in de ring moeten waarborgen.
  Wil er iets in deze ten goede veranderen moet het aantal critici enorm stijgen.
  Of moet de overheid de hippische federaties op straffe van sancties gaan dwingen hun welzijnsregels te handhaven?
  “The world will not be destroyed nu those who do evil, but by those who watch and do nothing.”
  A. Einstein.

 • Mieke L

  Met een geweldig sarcastische schrijfwijze de pijnpunten aangehaald hoe het wel zou moeten zijn !!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook