Ga naar hoofdinhoud

Jeanine Nieuwenhuis: ‘Vooral de kunst om niet teveel te doen’

Jeanine Nieuwenhuis, hier met Genua TC Foto: Jessica Pijlman / www.madebyjessy.com

Op de Subtopwedstrijd in Maasdijk reed Jeanine Nieuwenhuis de Painted Black-dochter Charming Lady voor het eerst de ring in. Het Intermediaire II-debuut van de combinatie werd beloond met 69,56% en de eerste plaats in de rubriek die gecombineerd werd met de Grand Prix U25. De Inter II van Daniëlle van Mierlo en de Jazz-zoon Dayano was met 64,19% goed voor het rode lint. 

Jeanine Nieuwenhuis heeft Charming Lady ongeveer twee maanden onder het zadel. Voorheen werd de elitemerrie uitgebracht door Katja Renken-van der Lubbe, die de merrie zelf opleidde naar de Grand Prix. “Charming Lady is nog steeds in het bezit van Katja en ze staat bij mij in training met het oog op de verkoop”, ligt Nieuwenhuis toe. “Het is een super ijverig paard met heel veel aanleg voor de passage en de piaffe.”

IJverig

Het voornaamste waar ze amazone in de proef tegenaan liep was de afstemming. “Ik merkte vooral in de simpele dingen dat de afstemming nog beter kan. Het is natuurlijk nieuw voor ons twee en het zijn niet eens zo zeer de oefeningen die moeilijk gaan, maar vooral die kleine dingetjes als bijvoorbeeld een hoek rijden. Verder is het voornamelijk de kunst om niet teveel te doen bij Charming Lady, ze is zo ijverig.”

Talent voor passage

Nieuwenhuis prijst de kwaliteiten van de Painted Black-dochter. “Het is een fijn en gemoedelijk paard en zeker zo voor de eerste keer was ik heel tevreden. De passage doet ze heel expressief en daar scoorde ze ook achten op. De piaffe mag misschien nog wat meer op de plek, maar ook daarin zie je dat de kwaliteit echt aanwezig is. In de series is ze goed bevestigd, de pirouettes en appuyementen loopt ze fijn door.” Zolang de merrie nog niet verkocht is, wil Nieuwenhuis haar graag nog uitbrengen.

Lichte Tour-troef

Naast deze Charming Lady bracht Nieuwenhuis ook de Westpoint-zoon Ducos mee naar Maasdijk. Daarmee scoorde 68,38% in de met de Intermediaire I gecombineerde Prix St. Georges en eindigde ze net achter winnares Daniëlle van Mierlo met Evita Utopia (v. Jazz). “Ducos rijd ik nu pas enkele weken, echt nog maar heel kort. Hij is via een wildcard toegevoegd aan de collectie voor de Excellent Dressage Sales en is dus ook bedoeld voor de verkoop.”

Mooi voorkomen

“Ik wilde met hem kijken hoe de Prix St. Georges verliep en dat ging naar wens. Omdat ik hem ook pas kort rijd merkte ik met hem ook vooral in de kleine dingen de afstemming die nog mist. Het is een paard met een heel mooi voorkomen en veel front. Hij scoort bijvoorbeeld gemakkelijk op de uitgestrekte draf en draaft ook met veel veer.” Over één ding is Nieuwenhuis duidelijk: “Hoewel de beide voor de verkoop zijn ben ik heel blij om ze kunnen te kunnen rijden!” Het witte lint in deze rubriek ging naar Viviënne Bos en Baronijke-L (v. Vivaldo).

Lees ook: Stephanie de Frel: ‘De focus ligt op het Grand Prix-werk’

Klik hier voor de uitslag.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook