Ga naar hoofdinhoud

KWPN start pilot training en verkoop jonge paarden in Ermelo

kwpn-kantoor
Foto: Paardenkrant / Melanie Brevink

Uit de verschillende fokkerscafés is gebleken dat KWPN-leden graag door het stamboek worden geholpen met de afzet van hun jonge paarden. Hierop inspelend is het KWPN gestart met een pilot voor het verkopen van jonge paarden. In deze pilotfase kunnen KWPN-leden hun jonge paarden voor 650,00 euro per maand laten trainen (voor de verkoop) en stallen op het KWPN-centrum voor de duur van twee maanden.

“We zijn recent gestart op het centrum met de verkoop van jonge paarden. Gekeken wordt naar mogelijkheden om de leden te faciliteren op het gebied van afzetbevordering. Kort gezegd houdt het in dat de beschikbare stallen die vrijkomen wanneer hengsten/merries gedurende het verrichtingsonderzoek / de EPTM-testen tussentijds verlaten worden benut om jonge paarden zadelmak te maken, te trainen, zo nodig te bemiddelen bij verkoop en eventueel ook export klaar te laten maken”, legt Wim Versteeg, die deze pilot leidt, uit.

Hulp bij afzet

Aanleiding is het verzoek van de leden vanuit de diverse fokkerscafés in het land. Op de vraag of afzetbevordering een taak voor het stamboek is gaf ruim 60% van de respondenten aan dat te vinden in het geval van veulens en ook ruim 60% in het geval van jonge paarden. De Online Veulenveilingen zijn al een bewezen instrument waar veel fokkers gebruik van maken. De geveilde veulens worden tegen realistische prijzen goed verkocht, ook naar het buitenland. De deelnemende leden tonen zich zeer tevreden over onder meer de laagdrempeligheid, het gemak en de service over de online veulenveiling. De wens was er om de leden ook te faciliteren bij de vermarkting van jonge paarden.

Ontzorgen

Het KWPN krijgt met regelmaat de vraag naar jonge en gereden paarden, veelal uit het buitenland. Geïnteresseerden werden verwezen naar de online KWPN Marktplaats en de zoekvraag werd op de website geplaatst. Met dit nieuwe initiatief faciliteert het KWPN de leden actief door ze zo breed mogelijk te ontzorgen.

650,00 euro per maand

Wim vervolgt: “Het team medewerkers op het KWPN-centrum is volledig ingericht op het zadelmak maken en trainen van jonge paarden. De eigenaren stallen hun paarden voor, in beginsel, twee maanden op het KWPN-centrum tijdens de pilotfase tegen een tarief van €650,- euro per maand (exclusief btw). Na twee maanden kunnen ze besluiten om het paard op te halen, verder door te laten trainen of voor verkoop aan te bieden waarbij het KWPN graag bemiddelt. De paarden moeten bij bemiddeling voor verkoop volledig klinisch en röntgenologisch gekeurd zijn.” Het is dus ook mogelijk dat de paarden puur voor zadelmakmaken/training naar het KWPN-centrum komen, zonder dat verkoop aan de orde is.

KWPN geen handelaar of commissionair

Momenteel vindt er een kleinschalige pilot plaats met enkele 3-jarige paarden die in training staan voor de verkoop. Indien een paard klaar is voor de verkoop zal het KWPN het paard via de eigen kanalen voor de verkoop aanbieden en hierin faciliteren, maar de transactie is volledig tussen KWPN-lid en koper en het KWPN treedt niet op als handelaar of commissionair. Wanneer er voldoende paarden op het centrum in training staat behoren ook kijkdagen tot de mogelijkheden om de paarden onder de aandacht te brengen bij potentiele kopers.

Bron: KWPN

6 reacties op “KWPN start pilot training en verkoop jonge paarden in Ermelo

 • peter

  Oke, wordt ik met mijn eigen geld (lidmaatschap KWPN) beconcurreerd
  op onze trainingsstal
  Dus einde lidmaatschap

 • Eric

  Peter, jammer dat je het zo zwart wit ziet.. veel fokkers onder ons hebben niet een eigen trainingsstal, zodoende kan ons stamboek deze mensen ook helpen. Het is in de fokkerscafe’s uitgebreid aan de orde geweest en het aantal stemmen die het zagen zitten was groter dan het aantal die dit niet zag zitten.

 • bert niessink

  stalling plus zadelmak maken voor 650 euro twee maand is 1300 euro eptm test inclusief zadelmak maken is 2350 euro waar zit het veschil?

 • Mark

  Ik vind dat je zo wel de trainingsstallen die ervan moeten leven wegconcurreert. Die zijn duurder want die moeten er van leven. Bij KWPN is kostendekkend blijkbaar voldoende.

 • peter

  Wij zitten in het Peelbergen gebied, maar voor die € 650,- ex Btw, kun je op heel veel plaatsen terecht, met de mogelijkheid tot het uitbrengen van het paard.
  Op deze plaatsen heb je zelf nog wat inspraak hoe dit traject doorlopen wordt, en je kunt zo de ruiter zelf uitzoeken
  Peter

 • marcel dufour

  Waardeloos verhaal natuurlijk dat louter en alleen bedoeld is als verdienmodel voor degenen bij wie die paarden gestald worden.

  Voor minder dan €650 per maand exclusief btw is makkelijk iemand in je buurt te vinden die minstens zo goed kan rijden dan deze zogenaamde hulp.

  Dit is geen hulp, dit is gewoon een verdienmodel onder de valse vlag van hulp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook