Ga naar hoofdinhoud

Sjak Laarakkers: ‘Niet het één afschaffen en het ander door laten gaan’

Sjak Laarakkers, dressuurtrainer

In het gesprek na de laatste uitzending van HorsesTV zijn Kirsten Brouwer, Adriaan Hamoen en Koos Poppelaars het volledig met elkaar eens: wedstrijden voor driejarige (dressuur)paarden moeten afgeschaft worden. De KNHS verbiedt deze wedstrijden al, maar ze worden wel ‘wild’ of onderling georganiseerd en zijn behoorlijk populair. Hebben we dan toch regelgeving van buitenaf nodig? Judith Ribbels, Mercedes Verweij en Sjak Laarakkers reageren in de Paardenkrant. Lees de reactie van laatstgenoemde hier.

“Ik weet niet exact welke criteria zij hebben aangegeven voor het willen afschaffen van wedstrijden voor driejarige paarden. Dit zal in het kader van dierwelzijn zijn. Natuurlijk moet te allen tijde het dierwelzijn vooropgesteld worden, maar ik ben van mening dat het een driejarige niet schaadt als hij vanaf oktober wat ervaring kan opdoen in wat jonge paardenwedstrijden. Ik denk dat het zelfs goed is als jonge paarden geleidelijk aan wat ervaring opdoen van huis af, maar een aantal zaken zijn wel heel belangrijk. Er moet een maximum aantal wedstrijden zijn wat driejarige paarden mogen lopen en de jurering moet echt gericht zijn op het in harmonie en balans voorstellen van je paard. Daarnaast zijn het zeer jonge paarden die we positieve ervaringen willen meegeven dus de locaties moeten er ook op ingericht zijn dat we veilig kunnen werken, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van een longeerpiste.”

IBOP en KWPN-voorjaarsonderzoek?

“Onze driejarige KWPN-hengst zal in november of december één of twee keer van huis moeten omdat hij in februari in Den Bosch tijdens de presentatie van de nieuwe jaargang dressuurhengsten moet lopen. We kunnen hem niet in de Brabanthallen voorstellen als hij nooit van huis is geweest of zoiets allemaal nog in januari moet gebeuren. Wedstrijden horen ook een beetje bij de opleiding van je paard. Wellicht zou er ook gekeken moeten worden naar de exacte leeftijd. De ene driejarige is geboren in januari en de ander in juli.  Als ze echt alle wedstrijden voor driejarigen willen verbieden, hoe gaan we het dan doen met de IBOP-proeven voor driejarigen en met het KWPN-voorjaarsonderzoek? We kunnen niet het een afschaffen en het ander door laten gaan.”

Internationaal doorgevoerd

“Als we bijvoorbeeld naar ons buurland Duitsland kijken dan zien we dat ze daar nog vroeger beginnen. Als we het rijden van wedstrijden met driejarige paarden aan banden willen leggen dan zou dit eigenlijk internationaal doorgevoerd moeten worden. Zo is het KWPN-najaarsonderzoek bijvoorbeeld vroeg genoeg, maar sommige hengstenhouders gaan anders vanwege de commercie toch naar Duitsland.”

Bron: Paardenkrant

4 reacties op “Sjak Laarakkers: ‘Niet het één afschaffen en het ander door laten gaan’

 • Als je een driejarig paard of pony al met sporen rijdt zit je al heel erg fout dus waar praten jullie over en als de lesgevers en juryleden dat toestaan en nooit wat van zegt en regelgeving gaat instellen zit je er ver naast vai bruntink gaf instructies toen in drachten bij een clinic en zei niets over spoorgebruik toen ben ik Wilco vd Meulen naar haar toegelopen en er wat van gezegd toen gaf vai bruntink er wat aandacht aan eerst eens terug naar de bassis en dan eens verder gr wilco vd Meulen

 • MJ Kochx

  Je hoeft geen wedstrijd te rijden om je 3 jarige paard ervaring op te laten doen op een andere locatie, dat kun je gewoon doen al dan niet in het bijzijn van een ouder paard. Je kunt dan focussen op harmonie en vertrouwen zonder enige dwang en dan kun je het jaar daarop gewoon wat proefjes meenemen met een paard wat op vreemd terrein op zijn gemak is. Dit stelt je ook in staat om bijv. na 10 minuten al te zeggen: het is goed zo, of alleen maar aan de hand te stappen of aan de longe naar ontspanning te werken. Betere ervaring voor een jonkie dan wedstrijdspanning (is er altijd in meer of mindere mate).

 • Sanne

  Als prd op jonge leeftijd op cc moeten worden ze op steeds jongere leeftijd zadelmak gemaakt om zo perfect door de baan gereden te worden. Als ze later zadelmak gemaakt worden en zo de kans krijgen te groeien mentaal en fysiek kost dat de fokker/eigenaar/ruiter weer een jaar extra jaar onkosten zonder gebruik/resultaat. Als de mensen meer geduld zouden kunnen opbrengen zou dat zeker ten goede komen mentaal en fysiek van de steeds groter gefokte paarden. Maar helaas zal het wel zo moeten zijn dat de buren dan mee gaan in het later laten optreden van de paarden anders zal er niets veranderen.

 • Sterre

  Helemaal eens dat de wedstrijden voor driejarigen eruit moeten en dan inderdaad ook de IBOB en het voorjaar onderzoek.
  Ik vind het overigens zwak om naar Duitsland te wijzen als reden om het niet af te schaffen. Iemand moet het goede voorbeeld geven. Als niemand het voortouw neemt, gebeurt er nooit wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.