Ga naar hoofdinhoud

Joyce Heuitink: ‘Alle aandacht ging uit naar de omstandigheden, dat gaf mij wel rust’

Op de KNHS introductiedag 2018 werd ook uitgebreid stilgestaan bij het ongekende succes van de para-dressuurruiters op het WK in Tryon, waar Sanne Voets en Rixt van der Horst beiden driemaal goud wonnen.“Voorheen was het alleen maar Engeland, dit jaar hadden wij voor het eerst teamgoud op een WK para-dressuur", begon bondscoach Joyce Heuitink.

“Ik ben nu zes jaar bondscoach. Voor het WK in Caen kreeg ik een missie mee van André Cats, toen prestatiemanager van NOC*NSF: ‘Zorg voor een podiumplek op het EK en je hebt de directe kwalificatie voor de Paralympische Spelen in Rio binnen’. Herning 2013 was mijn eerste EK en toen werden we vierde met het team, dat ging dus niet zo makkelijk als gedacht.”

Solide basis

“Dan ga je actief dingen ondernemen als coach. Een solide basis voor het team is het allerbelangrijkst. Dan gaat het om rust en ruiters die werken met fijne eigenaren en coaches. Zoals bijvoorbeeld Emmelie Scholtens, die Sanne Voets traint en hielp in Tryon. Dat maakt uiteindelijk het verschil. Op het WK 2014 in Caen wonnen we voor het eerst teamzilver. We waren allemaal blij en konden vlammen op de Paralympics in Rio. Toen won Sanne goud en haalde ook Rixt individuele medailles.”

Beetje benauwd

“Maar daarna begin je weer opnieuw aan de vierjarige cyclus. Je stelt als doel kwalificatie voor Tokyo 2020. Maar de rest van de landen staat ook niet stil. Dus dan krijg je het toch een beetje benauwd. Er waren in Tryon wel vijf landen die serieus in aanmerking kwamen voor een teammedaille. Aan mij als coach de taak om een solide team op te stellen en ervoor te zorgen dat iedereen zich goed voelt en het gevoel heeft dat ze op hun eigen manier kunnen pieken. Dat is goed gelukt.”

Als een speer

“Niemand heeft me van tevoren gevraagd hoe mijn verwachtingen waren. Alle aandacht ging uit naar de omstandigheden in Tryon. Dat gaf bij mij wel rust. De voorbereidingen gingen goed. We waren daar al een week en dat is best lang. Toen de eerste wedstrijddag begon moesten al drie van onze vier ruiters rijden. Sanne Voets moest als allereerste van start en dat pakte gelijk goed uit. De toon was toen gezet. Daarna ook individuele successen voor Nicole den Dulk en Frank Hosmar. Toen was het de taak aan Rixt, die pas de volgende dag moest rijden. Ook Rixt pakte goud en de sfeer zat er goed in. Toen kwam de landenwedstrijd. Ik heb altijd wel geroepen dat we kans hadden. We gingen weer als een speer.”

Bron: KNHS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook