Ga naar hoofdinhoud

Koud gepakt

Koen CromheeckeHet wordt eind dit jaar nog één keer genieten in de Mechelse Nekkerhal van… Ja, van wat eigenlijk? De internationale dressuurtop kun je het deelnemersveld aan de wereldbeker in Mechelen doorgaans amper noemen.

Belgen uiteraard, veel Nederlanders, af en toe een verdwaalde Duitser, Brit of Zweed. Veel leek het voor het Belgische publiek niet uit te maken, want dat kwam elk jaar massaal op de kür af. Een uitverkochte Nekker, al weken van tevoren. Nog één keer kunnen we met z’n allen storm lopen voor Jeroen Devroe, Vicky Smits, Edward Gal en Hans Peter Minderhoud. Anky Van Grunsven misschien.

Want Mechelen is vanaf seizoen 2012-2013 z’n wereldbeker dressuur kwijt. De internationale ruitersportfederatie wil het aantal wedstrijden beperken tot acht, omwille van de kwaliteit en attractiviteit. Dus moeten twee wedstrijden sneuvelen en kon het FEI-dressuurcomité maar acht van de dertien kandidaten gelukkig maken.

Er valt wel iets te zeggen voor de beslissing om het aantal wedstrijden te reduceren, al was het maar omdat het wellicht zal leiden tot een sterker deelnemersveld en spannender competitie. Waarom Mechelen uit de boot valt, is een raadsel. De datum, wordt gefluisterd, zo tussen oud en nieuw. Een periode die niet zo populair is bij de toppers. Alhoewel, wie het deelnemersveld van de laatste editie naast die van de wedstrijden in Londen of Frankfurt legt, moet concluderen dat het deelnemersveld daar niet veel sterker lijkt dan dat in de Mechelse Nekker. De hal is niet populair bij een aantal ruiters.

Veel publiek, aparte sfeer en een wedstrijdring met het publiek er met de neus bovenop. Een enthousiast en dankbaar publiek, dat wel. De beslissing van de dressuurcommissie is des te vreemder omdat Nederland met Amsterdam en Den Bosch twee wereldbekerkwalificaties heeft. Net als Duitsland met Stuttgart en Neumünster. Daarmee komt het zwaartepunt van de West-Europese liga met vier van de acht wedstrijden in de toonaangevende landen te liggen. Van een verdere verbreding op Europees – laat staan mondiaal – vlak van de dressuursport is voorlopig dus geen sprake.

Toen ik Peter Bollen, event manager in Mechelen, in Eindhoven aansprak over de mij wat vreemd lijkende beslissing van de FEI, toonde Bollen zich strijdvaardig. Ook deze week bleek dat het organisatiecomité z’n wereldbeker niet zomaar wil prijsgeven. Op Facebook werd al een steunpagina aangemaakt, maar of de FEI op haar beslissing terugkomt, moet nog blijken. Dat Mechelen voorlopig op de reservelijst staat en mag inspringen als één van de andere organisatoren afhaakt, is een schrale troost. Net als dat België met Ingmar De Vos de secretaris-generaal van de FEI mag leveren. In Mechelen voelen ze zich ongetwijfeld koud gepakt.

Koen Cromheecke, journalist
Deze column verscheen vrijdag 10 juni 2011 in De Paardenkrant

Lees ook:
Wereldbekerkwalificatie dressuur weg uit Mechelen

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu
Lees ook