Ga naar hoofdinhoud

Krediet

Rath en TotilasEdward Gal en Totilas waren bij momenten briljant. Matthias Alexander Rath en Totilas zijn dat (nog) niet. De nieuwe combinatie verdient krediet. Ook al staat hun naam ondertussen gegrift in de geschiedenisboeken als winnaars in Aken. Jaartal 2011, een jaartje na Gal. Zelfde paard, andere ruiter. Een onuitwisbaar bewijs dat je succes kunt kopen.

De storm rond de verkoop van het zwarte dressuurwonder is gaan liggen en het lijkt er op dat ook in Duitsland de hype over zijn hoogtepunt is. Alhoewel… Geen zitje meer vrij op donderdag voor de Grand Prix en ook op zondag voor de kür waren alle plaatsen in het Deutsche Bank Stadion lang voor het optreden van het nieuwe wonderduo bezet. Uitverkocht, zelfs voor 2012 al. Ongekende mediabelangstelling en honderden die zich over hagen en hekken stonden te verdringen om een glimp op te vangen van Totilas.

Ann-Kathrin Linsenhoff straalde voor de camera’s geluk én bewondering uit. Alleen heel even een zure blik toen het gejoel opsteeg van de tribunes toen de score voor Steffen Peters en Ravel bekend werd: 82% rond. 0,825% minder dan Rath en Totilas. Voor een deel van het publiek was de Amerikaan, en niet het Duitse godenkind, de verdiende winnaar.

Je vraagt je af of Rath en Totilas nog anders kunnen dan winnen. Iedereen verwacht goud in Rotterdam, voor het team en individueel. De spanning en de hype werden zorgvuldig opgebouwd. Het is geen toeval dat televisieploegen het dressuurpaard opwachtten bij aankomst in de nieuwe stal. En Totilas heeft natuurlijk ook niet zelf z’n T-shirtlijn ontworpen. Misschien krijgt de hengst nog een eigen realityshow en productenlijn. Je zou het de nieuwe eigenaars niet eens kwalijk nemen als ze hun investering verder willen doen renderen.

De hype creëerde verwachtingen bij publiek en jury en de afgelopen wedstrijden werd het wonderduo zorgvuldig verder geboetseerd. Omstuwd door journalisten, geplaagd door handtekeningenjagers. De wereld, zo lijkt het, ligt aan hun voeten. De glans gaat onvermijdelijk tanen. Als Totilas en Rath worden beoordeeld op wat er wordt getoond en niet langer op de bewegingen en scores die in het geheugen van publiek en jury staan gegrift. Als de hype verder overwaait en het duo z’n status van halfgod verliest, breekt een nieuwe toekomst voor de dressuursport aan. En dan kan de strijd, straks in Rotterdam of later in Londen, om individueel succes heel spannend worden.

Koen Cromheecke, journalist
Deze column verscheen vrijdag 22 juli 2011 in De Paardenkrant

6 reacties op “Krediet

 • Meta

  Ja Koen Cromheecke …wie weet!?
  Uw analyse doet me erg denken aan het sprookje van Hans Christian Andersen “De nieuwe kleren van de keizer” 😉

  Ik heb trouwens wel 5 minuten zitten staren naar de foto van hen op de cover van het blad BIT en de foto op blz 11….een mooi paard ,maar is Matthias nou zo groot of komt het door de foto…Totilas heeft een schofthoogte van 175 cm ,maar hij lijkt zelfs vanaf de grond zo klein.
  Of komt het doordat Totilas een eenvoudig watertrensje in de mond heeft (wel eens fijn voor hem)dat hij toont als duizenden andere mooie dressuurpaarden.
  De boog hoeft gelukkig niet altijd gespannen te staan.

  Of het commerciele sprookje nog lang doorgaat zullen inderdaad CHIO Rotterdam en de Olympische spelen in London gaan bewijzen!
  Enkele grote toppers zitten hen op de hielen…
  😉

 • Claus

  Of je hier kunt spreken over succes kopen is voor mij nog een vraagteken.
  Er zijn genoeg voorbeelden van ruiters die een toppaard kopen en er nooit mee weg kunnen. En dan ook in de vergetelheid verdwijnen.
  Als Rath en Totilas een jarenlange carierre opbouwen vergelijkbaar met andere topcombinatie’s is het volgens mij meer een geval van een topruiter die en toppaard tot zijn beschikking krijgt. Alleen jammer voor Nederland dat ze voor Duitsland rijden.

 • Patricia

  Niet alleen kun je hier spreken van succes kopen, de verkoop van Totilas zal nog velen jaren als schoolvoorbeeld van succes kopen worden aangehaald. Maar zelfs als het Matthias Rath met Totilas niet lukt om Olympisch goud in Londen te winnen, is het in elk geval niet Edward Gal die met Totilas goud wint, Het hoofddoel is daarmee voor Duitsland bereikt en al het andere is mooi meegenomen.

 • HorseDances

  De toekomst van de dressuur sport is naar mijn bescheiden mening pas gegarandeerd wanneer de juryleden het verschil zien in de prestaties van Edward met Totilas en die van Matthias Rath met Totilas. Maar oordeel zelf maar : http://www.topdressage.tv/phpBB3/viewtopic.php?f=2&t=3387

 • AC

  Ik ben er helemaal met eens met Claus uit Goes, ik denk ook het is af te wachten hoe het verder gaat.
  In Aken in de kur had ik ook liever meneer Peters op de eerste plaats gezien, niet Matthias Rath (hij heet overigens Matthias Alexander Rath, niet andersom…). Perssonlijk vond ik de prestatie van Ravel en Steffen beter.
  Maar laat het ons ff zo zien, de hype met Totials is al begonnen toen Edward hem reed, toch? Warom anders onstond er zo’n ruzie over het verkoop?
  En voor de Dressuur was en is diet paard een van de beste dingen die er kon gebeuren. Aandacht van media, pers en het publiek…
  Alleen ik vind nu, ff terug naar de sport, zonder gezeur over nationaliteiten en ruiters, toch?
  MAR en Totilas zijn nog niet te lang een combinatie, EG had hem jaren gereden, tuurlijk was de prestatie beter. En een hoofddoel erin te zien ervoor te zorgen dat EG niet Olympisch goud wint? Had niets met de aankoop van Totilas te maken, het was alleen een zakelijke beslissing van Paul Schockemöhle. Dit en niks anders…

 • d

  @HorseDances : ik heb weer genoten van de 2 beelden naast elkaar. zo kun je toch duidelijk de verschillen zien. In mijn optiek geeft Totilas onder EG een rustiger beeld. En de jury let niet eens op wanneer het paard achter de loodlijn loopt wat bij andere paarden afgestraft wordt…

  Misschien hadden wij ook mokjes/t-shirts/foto’s, etc. van Totilas met EG moeten laten maken om financiële middelen te kunnen genereren zodat Totilas in NL kon blijven. Maar ja, wij zijn al “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”.

  Gewoon positief blijven, elk nadeel heeft zn voordeel. EG hoeft niet meer onder druk te rijden om zijn scores te blijven evenaren. Geen pers op zijn huid, behalve over de verkoop van Totilas.

  Wie het laatst lacht, lacht het best en wij komen ook wel weer terug…

Reacties zijn uitgeschakeld.