Ga naar hoofdinhoud

KNHS start pilot voor dressuurrubrieken op basis van leeftijd ponyruiters

Foto Lonneke Ruesink
In april en mei houdt de KNHS een pilot met dressuurrubrieken waarin niet de grootte van de pony van belang is, maar de leeftijd van de ruiters en amazones. Hierdoor kan een klein kind van twaalf op een C-pony bijvoorbeeld uitkomen tegen een langer kind van twaalf op een E-pony. De klassenindeling blijft gelijk. De pilot wordt vooralsnog alleen gehouden in de regio's Brabant, Limburg en Zuid-Holland.

Het doel van de pilot is om kinderen met leeftijdsgenoten te laten rijden. Ze bevinden zich in dezelfde leerfase en hebben dezelfde motoriek, die past bij hun leeftijd. Sporten met leeftijdsgenoten vormt, samen met een verantwoorde omgang met het paard, de basis voor goed leren paardrijden en lijdt tot meer plezier.

Indeling rubrieken

De kinderen blijven rijden in de dressuurklasse waar ze nu ook in rijden en de behaalde winstpunten tellen mee. De pilot wordt in vier rubrieken verreden: kinderen van zes en en zeven jaar, kinderen van acht tot en met elf, kinderen van twaalf tot en met veertien en jeugd van vijftien tot en met achttien.

Pilot wedstrijden

  • 6 april 2019 in Werkendam
  • 7 april 2019 in Kessel
  • 27 april 2019 in Leende
  • 5 mei 2019 in Panningen

Vervolg

De KNHS gebruikt deze vier testwedstrijden om de nieuwe opzet goed te kunnen volgen en evalueren. Als dit positief uitpakt, kunnen meer wedstrijdorganisaties die van 1 juni tot en met half september een ponywedstrijd uitschrijven, deze jeugdrubrieken in de dressuur meenemen in het vervolg van de pilot.

Bron: KNHS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.