Ga naar hoofdinhoud

KWPN met vijf paarden in finale vijfjarigen

Foto: Quillemette Kraaijkamp

Met vijf paarden bij de beste twaalf is het Wereldkampioenschap voor jonge dressuurpaarden zeer goed begonnen voor het KWPN. De strijd in de finale, komende zaterdag, belooft zeer spannend te worden: vooral de Deense en Nederlandse paarden zijn dit jaar van zeer goede kwaliteit en de verschillen zijn klein.

Five Star eindigde in de selectieronde verrassend op de tweede plaats (9,44), een fractie achter de Deense topmerrie Fiontini, één van twee via ET verwekte volle zussen. Onder Severo Jurado Lopez verzamelde deze dochter van Fassbinder 9,48, met onder meer een 10 voor de draf. Haar volle zus Fiontina imponeerde minstens zoveel, zij eindigde onder Andreas Helgstrand als achtste.

Kirsten Brouwer heeft geweldig werk gedaan met de KWPN-goedgekeurde dekhengst Five Star. Met veel front en power marcheerde de zoon van Amazing Star naar een topscore. Ook het verschil tussen Five Star en nummer drie Four Legends (voorheen Fellini), gereden door Marieke van der Putten, was gering. Na een formidabele proef kwam 9,32 op het bord te staan voor het fokproduct van de voormalige fokkers van het jaar, de familie Janssen uit Joppe.

De KWPN-hengst Ferdeaux toonde op het voorterrein zijn enorme aanleg voor de Grand Prix, in de ring was de hengst onder Kirsten Brouwer iets minder gedragen (zevende met 8,94). Met een extreem goede draf- en galoptour leek Franklin onder Severo Jurado Lopez zeer hoog te gaan eindigen. Maar de juryleden gaven voor deze onderdelen niet de bijbehorende punten en de stap is altijd al een zwakker punt van deze Ampere-zoon. Toch eindigde Franklin met 8,84 nog als negende. Ook zeker van een plek in de finale is de KWPN’er Van Vivaldi (Vivaldi x Olivi), die tegenwoordig wordt uitgebracht door de Zweedse Caroline Darcourt. Na de nodige storingen in de proef was 8,76 nog een royale score voor deze getalenteerde hengst, die eerder in bezit was van de familie Rothenberger.

Enigszins teleurstellend was de beoordeling van Closehorses Fenix (v. Vivaldi), gereden door Emmelie Scholtens, en Forty, gereden door Jennifer Sekreve. Fenix liep met veel kracht, houding en balans door een foutloze en aansprekende proef, de 8,6 (plaats 15) was magertjes. Een andere kandidaat voor de overwinning in de kleine finale – morgen – is de NRPS-hengst Forty (v. Ub 40), die mooi op lengte werd voorgesteld, steeds zeer gesloten en in balans bleef en een voorbeeldige harmonie uitstraalde. De 8,36 leverde slechts de 20-ste plaats op.

De beste twaalf paarden van deze selectieronde zijn direct geplaatst voor de finale die komende zaterdag plaatsvindt. Morgen kwalificeren de beste drie vijfjarigen van de kleine finale zich alsnog voor de finale.

Uitslag

Bron: Horses

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook