Ga naar hoofdinhoud

KWPN’ers overheersen bij jonge paarden

Foto Lonneke Ruesink
In Amerika worden in alle niveaus kampioenschappen uitgeroepen voor jonge en ontwikkelende paarden. Zo ook voor jonge Grand Prix paarden. De paarden hadden zich in de loop van het jaar gekwalificeerd met scores op reguliere wedstrijden.

Nu kwamen de beste tien in de baan voor de finale in Kentucky Horse Park in Lexington. De intermediaire II gold als eerste finaleonderdeel waarna de beste zes mochten terugkomen voor de Grand Prix die werd gejureerd door Lilo Fore, Anne Gribbons en Sandy Osborne. De Florencio-zoon Zandor stond al bovenaan na de kwalificaties en liet zien dat die gemiddelde score geen toeval was. Onder Laura Wharton-Mero won hij zowel de Inter II als de Grand Prix. Hun overallscore kwam op 66,715%. Laura vertelt: “Ik heb het hele ‘developing horse’ programma gevolgd, vanaf dat Zandor vier was en ook nog vorig jaar op Lichte Tour niveau. Dat hij nu Nationaal kampioen wordt bij de jonge paarden in de Zware Tour is fantastisch.”

Tweede werd Kathy Priest met Wild Dancer. De door Wim Wijnveen gefokte Florett As-dochter kwam op een score van 66.253%. Katie Riley werd derde met de bij het KWPN-Na gefokte Zanzibar (v. Consul), zij kwamen op een eindscore van 66% en wonnen daarmee ook de prijs voor beste Amerikaans gefokte paard.

Ook de vier- en vijfjarigen hadden tegelijkertijd hun kampioenschap. Ashley de Groot van de DG Bar Ranch werd reservekampioen met de vijfjarige door Cor van der Linden gefokte DG Dancing Queen (v. Jazz). De negentienjarige amazone, die enkele jaren geleden al Grand Prix ervaring op deed met de KWPN hengst Idocus, heeft veel plezier in het rijden van jonge paarden: “Ik vind het een geweldig paard, ze is zo fijn om mee te werken. Jonge paarden zijn leuk om mee te werken en om hun te zien ontwikkelen en leren geeft veel voldoening”, zegt de kleindochter van DG Bar Ranch oprichter Tony de Groot.

En ook bij de vierjarigen was er KWPN succes. De bij het KWPN-Na gefokte en door Amy Miller gereden Encore (v. Jazz) eindigde beide proeven op de tweede plaats. Ondanks dat AJ Stapleton’s Elian, een zoon van Sir Oldenburg, de kampioenschapsproef won, kwam hij overall niet verder dan de derde plaats. Het fokproduct van J.H. Dekker uit Veeningen werd gereden door Anna Marek.

Bron USEF/YBF voor KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.