Ga naar hoofdinhoud

Brulapen en windvlagen

LosrijterreinOp het concoursterrein maak je soms vreemde dingen mee. “In galop”, schreeuwt een zich voor instructrice houdende mevrouw over het losrijterrein. Verschrikt kijken verschillende ruiters en amazones om. Tegen wie heeft ze het? Haar leerling rijdt achteloos verder en wacht nog een rondje. “In galop, zei ik toch”, klinkt het nu brullend. Verbaasd gaan de blikken richting het duo. Van de instructrice, richting de amazone en weer terug. Ruiters die aan het losrijden zijn, stoppen om toe te kijken. Ik ook. Zelfs mijn paard lijkt zich af te vragen wat er gaande is.

Op dit landelijke concours afgelopen weekend werd geklaagd dat de voorlezers door de wind amper te verstaan zijn, maar dit gebrul horen we allemaal luid en duidelijk. Eenmaal in galop wordt de volumeknop pas goed opengezet. “Rijd hem aan elkaar!” Het paard komt met lange hals en grote galopsprongen voorbij. De amazone laat de teugels lekker vieren en steekt haar benen richting zijn oren. “Op het achterbeen. Meer sluiten. En weer terug in draf.” Er gebeurt niets. De amazone lijkt als enige last te hebben van een plaatselijke windvlaag. Het drafcommando wordt na een rondje herhaald, en bij de tweede en derde keer luid brullend. Wanneer ze eindelijk terug is in draf en richting de ring verdwijnt, haal ik opgelucht adem. Ik kan weer serieus verder om mijn paard los te rijden.

Sommige ouders, begeleiders of instructeurs willen op het losterrein hun leerling lesgeven. Als het daar nog moet gebeuren, ben je niet één, maar tien tellen te laat. Huiswerk doe je thuis, het examen in de klas. Op concours zou het niet anders moeten zijn. En dan heb ik het niet eens over instructeurs die doodleuk een gedeelte van het losrijterrein opeisen. De ruiter of amazone cirkelt er als een dolle omheen en de anderen moeten het niet wagen om ook op die volte rijden. Als blikken konden doden, vielen er slachtoffers…

Natuurlijk mogen er tips en aanwijzingen worden gegeven door een instructeur om de puntjes op de i te zetten. Maar dit kan ook op een zachte en normale manier, wanneer een ruiter stopt, of voorbij rijdt. Headsets kun je tegenwoordig overal kopen en zijn niet meer alleen aan de elite voorbehouden. Als we allemaal gaan schreeuwen op het losrijterrein, wordt het een grote chaos. Laten we het met zijn allen gezellig, overzichtelijk en leuk houden.

Linde Oortveld, redacteur
Deze column verscheen zaterdag 4 juni 2011 in De Paardenkrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Brulapen en windvlagen

  • g

    Helemaal mee eens. Ik erger me af en toe blauw aan de zogenaamde instructeurs die over het terrein allerlei losse termen schreeuwen.

    Een goede instructeur zou zijn/haar pupil even apart nemen en uitleggen HOE hij/zij haar paard net even iets beter kan rijden. Dat werkt beter dan al dat gebrul waar een ander ook last van heeft. Zo blijft het een stuk gezelliger denk ik 😉

Reacties zijn uitgeschakeld.

Lees ook