Ga naar hoofdinhoud

Brulapen en windvlagen

LosrijdenOp het concoursterrein maak je soms vreemde dingen mee. “In galop”, schreeuwt een zich voor instructrice houdende mevrouw over het losrijterrein. Verschrikt kijken verschillende ruiters en amazones om. Tegen wie heeft ze het? Haar leerling rijdt achteloos verder en wacht nog een rondje. “In galop, zei ik toch”, klinkt het nu brullend. Verbaasd gaan de blikken richting het duo. Van de instructrice, richting de amazone en weer terug. Ruiters die aan het losrijden zijn, stoppen om toe te kijken. Ik ook. Zelfs mijn paard lijkt zich af te vragen wat er gaande is.

Op dit landelijke concours afgelopen weekend werd geklaagd dat de voorlezers door de wind amper te verstaan zijn, maar dit gebrul horen we allemaal luid en duidelijk. Eenmaal in galop wordt de volumeknop pas goed opengezet. “Rijd hem aan elkaar!” Het paard komt met lange hals en grote galopsprongen voorbij. De amazone laat de teugels lekker vieren en steekt haar benen richting zijn oren. “Op het achterbeen. Meer sluiten. En weer terug in draf.” Er gebeurt niets. De amazone lijkt als enige last te hebben van een plaatselijke windvlaag. Het drafcommando wordt na een rondje herhaald, en bij de tweede en derde keer luid brullend. Wanneer ze eindelijk terug is in draf en richting de ring verdwijnt, haal ik opgelucht adem. Ik kan weer serieus verder om mijn paard los te rijden.

Sommige ouders, begeleiders of instructeurs willen op het losterrein hun leerling lesgeven. Als het daar nog moet gebeuren, ben je niet één, maar tien tellen te laat. Huiswerk doe je thuis, het examen in de klas. Op concours zou het niet anders moeten zijn. En dan heb ik het niet eens over instructeurs die doodleuk een gedeelte van het losrijterrein opeisen. De ruiter of amazone cirkelt er als een dolle omheen en de anderen moeten het niet wagen om ook op die volte rijden. Als blikken konden doden, vielen er slachtoffers…

Natuurlijk mogen er tips en aanwijzingen worden gegeven door een instructeur om de puntjes op de i te zetten. Maar dit kan ook op een zachte en normale manier, wanneer een ruiter stopt, of voorbij rijdt. Headsets kun je tegenwoordig overal kopen en zijn niet meer alleen aan de elite voorbehouden. Als we allemaal gaan schreeuwen op het losrijterrein, wordt het een grote chaos. Laten we het met zijn allen gezellig, overzichtelijk en leuk houden.

Linde Oortveld, redacteur
Deze column verscheen zaterdag 4 juni 2011 in De Paardenkrant

13 reacties op “Brulapen en windvlagen

 • Ik ben het met Linde eens dat geschreeuw en gebrul ongewenst is net als het opeisen van een deel van het losrijterrein, echter, ook effectief losrijden is iets dat ruiters moeten leren en daar hebben ze hulp bij nodig. het examen doe je voor dat moment in de ring.
  Een goed functionerende headset zal bij velen op het verlanglijstje staan. Dat is inderdaad fijner voor de omgeving én voor de stembanden van de begeleider.

 • Petra

  Dat zelfde vraag ik me ook af als ik in menig manege ga kijken waar lessen gegeven worden door instructeurs die, liefst zittend op een krukje, vanuit een hoekje 60 meter verderop rijdende ruiters moeten instrueren.
  Ik vraag me af of je zo iets werkelijk tijdens een instructeurs opleiding geleerd krijgt…..
  Want iemand met een zachte stem zou dan bij voorbaat geen goede instructeur kunnen worden…

 • Fiona Willemsen

  Dat is zeker iritant,vooral als iemand voor het eerst op wedstrijd komt,helemaal zenuwachtig al is,mede door dat gebrul alleen nog maar onzekerder wordt.
  Het puntje op de i zetten moet je vooral proberen om dat thuis op te lossen,en je vooral op het ”losrijden” te concentreren,het heet ook niet voor niks ”losrijd terrein”……..

 • Tja

  En dan vooral de woorden ‘rij hem aan elkaar’. Of ‘sluiten’. Allemaal nietszeggende termen, want hoe moet je sluiten, hoe moet je een paard aan elkaar rijden?
  In de meeste lessen wordt er veelvuldig met zulke termen gegooid, maar het hoe en het waarom wordt er niet bij vermeld. En op het wedstrijdterrein gebeurt hetzelfde.
  Zolang mensen denken dat een goede instructeur iemand is die veel van dit soort nietszeggende termen gebruikt, leer je nooit echt goed rijden.

 • J.van Oene

  Jij hebt helemaal gelijk Linda, maar, niet alle ruiters en amazones hebben de zelfde intelligentie, ik bedoel de een onthoud makkelijker dan de ander, en sommigen hebben dan ook voor de wedstrijd even een korte instuctie nodig om het allemaal even naar boven te halen, oorzaak kan zijn vergeetachtigheid of zenuwen. maar je hebt gelijk dat je een ruiter in een half voor de proef niet ineens een proef gaat rijden die 30 punten meer opleverd. het is altijd nog zo dat je wat je oefend moet proberen om te zetten in de wedstrijd, dus thuis goed oefenen geeft op de wedstrijd een betere proef.

 • Richard

  Het gedrag zoals je in je column noemt is volgens mij onder 1 woord te vangen namelijk onbeschoft. Ik leef alleen op de wereld en de rest kan een eind opvliegen.
  Wat betreft het voorlezen, misschien is het een ideetje om vanuit de concoursorganisatie voor elke ring een headset beschikbaar te stellen.
  Dan hoeft de voorlezer niet te schreeuwen en heb je geen last van elkaar (als er bijv. 10 ringen naast elkaar liggen).
  De regelementen moeten dan natuurlijk wel aangepast worden.

 • Meta

  Ja Richard dat is een leuk voorstel!
  kan zo’n ‘gezellige’ voorlezer(instructeur) tijdens de proef nog wat verwensingen en commando’s door het microfoontje sissen …”‘ A-X binnenkomen in arbeidsdraf (gebruik je sporen) bij X halthouden en groeten(kin omhoog en lachen)Voorwaarts in arbeidsdraf (Geef hem eens een tik!) C- Linkerhand(andere linkerhand! ;-)) H-X-F van hand veranderen in middendraf (PFFF MEER SLUITEN en TERUGrijden!) F- Arbeidsdraf (ZWEEP!!) K-E Schouder binnenwaarts (Zit niet scheef!) enz enz.
  Als toeschouwer zijn wedstrijden soms erg leerzaam en soms ook komisch,je ziet zoveel gebeuren!Niet alleen voor ,maar ook NA de proef…de ontlading van sommigen!

 • elly

  voor 25 euro bij een bekende discountsupermarkt weet je alles. Nadeel als iedereen deze redelijk functionerende headset koopt, we in de problemen kunnen komen met het aantal beschikbare kanalen.

 • Richard

  Meta, als we de jury ook zo’n ding opzettenm is dat ook ondervangen, vor elk scheldwoord of nmietyu toegestane onmdersteunminmg 1 punmt aftrek!

 • Meta

  @ Richard
  Wel een gedoe,moet de jury telkens een knopje indrukken als ze/hij de punten doorgeeft aan de schrijfster ,anders horen ruiter en voorlezer de uitslag voortijdig.Als het waait heb je soms met zo’n headset een mega aantal decibellen op je trommelvlies…krijgen we dat weer!

  Maar de schrijfster kan ip. ook wel weg,laptopje erbij is net zo makkelijk.

  btw: koffie geknoeid op je toetsenbord? foei! (lol)

  😉

 • Richard

  @Meta, nee batterijen op, daarbij is speling in mijn reacties nooit mijn goeiste kant geweest 😉

 • Meta

  @ Richard
  Beetje cryptisch “Tukkers” (jeugdsentiment…) Maaruh ik begriep ’t allemoal!

  😉

  Over uitingen van commandanten gesproken..

  Heel vroeger reed ik vaak mee in het achttal van de rijvereniging,bulderde de commandant “MET ENEN LINKSSS….MARRRRUSSSS!!!!” (pas jaren later had ik door dat hij daarmee het woordje MARS bedoelde! (ook uit het leger ,cavalerie zeker?)

 • Angelique

  Ik heb het meegemaakt: instructeur interessant doen langs de losrijbaan en allerlei rijtechnische kreten roepen naar zijn leerlinge, die idd in zijn buurt bleef en daardoor ook nog een deel van de baan opeiste. De dame in kwestie moest de ring en wat gebeurde er: paard staakte al bij binnenkomst op X en de rest van de proef was bagger. Eind goed, al goed.

  Buiten deze ervaring mag het wat mij betreft verboden worden, dat geroep langs de kant. Trainen doe je thuis en als het met het losrijden nog moet gebeuren, een half uur voor iemand de ring ingaat, is iemand in mijn ogen verkeerd bezig. Laat staan dat het voor de rest van de mensen die losrijden erg storend kan zijn.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Lees ook