Ga naar hoofdinhoud

Schouderklopje

Bronzen dressuurploegYulia Vinnitskaja, Gaston Chelius, Grete Barake, Sergey Puzko en Tatiana Dorofeeva. Gaat er al een belletje rinkelen? Deze dressuurruiters startten afgelopen week op het EK in Rotterdam. Qua scores kunnen ze niet eens in de schaduw staan van Carl Hester, Adelinde Cornelissen en Matthias Alexander Rath. Natuurlijk is het interessant om over de toppers te schrijven, maar op de achtergrond zijn ook toegewijde sporters actief. Zien wij hen wel? Of zijn we te negatief?

Op de tribune hoor je dikwijls commentaar. Zo ook afgelopen week, van de Nederlanders. Over de zogenoemde ‘ruiters uit apenlanden’. ‘Hij zit beroerd op zijn paard.’ ‘Wat een slecht achterbeen.’ ‘Dit paard heeft echt geen uitstraling.’ Zomaar wat termen die je links en rechts opvangt. Ik vind dat de onbekende buitenlanders meer respect verdienen.

Deze ruiters zijn niet bij de top dertig geëindigd en we zien ze niet meer terug op het EK. Ik vraag mij af wat hen motiveert om toch elke dag vol enthousiasme op hun paard te stappen. Om op een EK ver weg te starten, zonder supporters. Zij hebben Paul Schockemöhle niet getroffen, zitten niet op Totilas en trainen niet bij de crème de la crème. Toch werken zij net zo hard. Misschien nog wel harder. Want zonder sponsor of hulp van de federatie komen er heel andere kopzorgen bij kijken.

In Nederland hebben we torenhoge verwachtingen. We willen vooraan staan. Dat is gezien de reputatie van onze landgenoten niet zo gek, maar we moeten realistisch blijven. Sjef Janssen was begin dit jaar, na het vertrek van Totilas, al voorzichtig over de haalbaarheid van EK-goud. Paarden zijn ook maar paarden, mensen ook maar mensen. Het kan niet alleen maar goud regenen.

Op dezelfde tribune hoor je dezelfde mensen zeggen dat Edward te veel fouten maakte, dat Hans Peter tegenviel en dat er ‘slechts’ brons is behaald. Zijn we niet veel te verwend? Mogen we niet gewoon trots zijn op een medaille, zonder er meteen een negatieve ondertoon aan te geven? Mogen we de Nederlandse fokkers een schouderklopje geven, zonder meteen met een zuur gezicht te zeggen dat Uthopia, Valegro en Totilas in Nederland hadden moeten blijven? Mogen we noemen dat de ‘apenlanden’ het er niet eens zo slecht vanaf brachten en dat slechts twee van de 64 starters onder de 60% scoorden? Ja, dat mag. Graag zelfs!

Linde Oortveld, redacteur
Deze column verscheen zaterdag 20 augustus 2011 in De Paardenkrant

 

Poll

 

7 reacties op “Schouderklopje

 • paardensportliefhebber

  Je moet wel paardensportliefhebber zijn om met name de dressuur te kunnen volgen,
  Springen is makkelijk balkje blijft liggen of niet
  en dan nog zo snel mogelijk.

  Het was dan ook erg prettig dat er vanmiddag voorbeelden waren en ook een duidelijke uitleg
  van Laurens van Lieren.

  Dan valt me als eerste op de startvolgorde
  de uitleg ergens op horses is dat diegene die het sterktste was in de landenwedstrijd als laatste start, dat kan niet helemaal kloppen, immers
  dan had Carl Hester als laatste moeten starten en niet Mathias Rath ook de rest klopte niet helemaal,
  Voor de sport is het zelfs beter als er regelmatig
  tot nu toe wat minder goden naar boven komen drijven, dankzij Totilas leeft de dresuur in Nederland weer ook Salinero heeft natuurlijk zijn steentje daarin bijgedragen, maar als het jaar in jaar uit een Nederlandse versus Duitse strijd is. wordt het saai en voorspelbaar,
  Vind ik in het nederlandse voetbal ook in de top 3 zitten altijd ajax en psv en momenteel is de derde twente maar voorspelbaar.
  De Nederlandse fokkers zouden nu haast naast de schoenen moeten lopen, immers de top 6 bestaat uit 5 kwpn,ers dit had men een paar jaar geleden nog niet durven dromen, Ook de Nederlandse ruiters hebben enorme kwaliteiten
  die trekken wel een blikje jonge paarden open en daar gaan we weer, ook worden nog vele ruiters uit andere landen door Nederlanders begeleidt
  En daar ligt een van de sterkste punten is zowel de dressuur en springen opleiden en begeleiden
  En voor de sport is het alleen maar beter dat is regelmatig een andere winnaar is, dat houdt iedereen moed

 • susan

  Je mag er vanuit gaan dat eenieder die daar de ring binnenrijdt er zeer hard en serieus voor werkt om voor dat ene momentje het maximaal haalbare uit zn proef te halen.De reacties om je heen zijn af en toe niet van de lucht.(beste stuurlui staan aan wal)Hier zou idd wel eens wat meer respect voor mogen zijn.Het neemt niet weg dat op dat niveau het wel jammer is om bv een amazone met enorm veel inwerking van de hand toch hoog te zien scoren.En een mooie zwarte hengst met zn voorbeen onder zn neus maar het achterbeen niet voldoende of maar net voldoende te zien verruimen.Daar mag best wat van gezegd worden maar wel op een fatsoenlijke manier.De positieve punten mogen niet vergeten worden.Die ook zeker aanwezig zijn geweest.Maar het lijkt soms wel alsof paardenmensen vooral de negatieve punten graag willen benadrukken.Dat vind ik wel eens jammer.Dus met het feit dat we nu “slechts” brons hebben ben ik zeker wel blij omdat simpelweg de anderen beter gereden hebben en het ook verdiend hebben.Dus idd zijn we verwend geweest.Maar waarom is een derde plek slecht??

 • Feanaro

  Juan Manuel MUÑOZ Diaz rijdt vrijwel foutloos rond, met een rustige hand en zit, laat een prachtige piaffe en passage zien, maar ziet dat ook niet terug in de cijfers.

 • dressuurfan

  Ik ben ook voor meer respect voor alle ruiters die op dit soort kampioenschappen rijden! We mogen er vanuit gaan dat de mensen die hier rijden, verschrikkelijk veel getraind hebben en het voor hen individueel een top prestatie is om op een EK te rijden!

  Voor wat betreft de nederlands gefokte paarden die in het buitenland lopen…Er zijn mensen die daar genoeg geld aan verdiend hebben, toch?
  Het is een gewild praatje tussen de paardenmensen “Ik heb mijn paard zo duur verkocht!” Nou dit is het resultaat.

  Eerlijk gezegd vind ik dat we er trots op kunnen zijn dat er nederlandse fokproducten bij de top lopen. En beter nog; gelukkig zijn er een heel aantal paarden goed terecht gekomen en horen we er van terug in de sport!

  Natuurlijk ben ook ik, net als velen, blij en trots als Nederland bovenaan staat maar het allerbelangrijkste is dat de beste combinatie wint!

  Laten we niet vergeten dat we ooit allemaal uit pure liefhebberij zijn begonnen.
  Dat maakt de paardensport prachtig mooi en emotioneel.
  Laten we vanuit de liefhebberij het respect en de waardering op brengen voor iedereen die het niveau van het EK bereikt.

 • liefhebber van mooie paardensport

  Natuurlijk vind ik het super als Nederland goed presteert maar om te zien hoe ruiters, uit de landen waar de dressuur nog niet op zo’n hoog niveau is, superblij zijn met hun score, al is die in onze ogen niet hoog, is ook fantastisch.
  De dressuur in deze landen is in opkomst en ook zij gaan door de jaren heen steeds beter presteren.

 • Barbara

  Als je daar in die ring mag starten ben je sowieso een kanjer, ongeacht uit welk land je komt, wat voor paard je rijdt en wat voor score je haalt!
  En ja, ik ben supertrots op de Nederlandse ruiters, ook ongeacht hun score, ze zijn super!!!

 • Rinda

  Ik ben het eigenlijk wel eens met Feanaro, Den Bosch, maar toegegeven als je in die ring rijdt dan ben je een topper ongeacht je score,…..Bravo voor onze ruiters!

Reacties zijn uitgeschakeld.

Lees ook