Ga naar hoofdinhoud

Laat je horen! Ze zijn ons zat…

Opinie
Dit keer een bijdrage van mr Stephan Wensing aan onze brievenbrubriek Laat je horen! Hoe lang kan de paardensport zich nog verheugen over zijn olympische status, vraagt paardenadvocaat en dressuurjurylid Wensing zich af.

Ze zijn ons zat…

De dierenrechtenorganisatie Bite Back roept NOC*NSF op om voortaan geen paardenacts meer te sturen naar de Olympische Spelen. Aanleiding hiervoor zijn onder andere de incidenten met de paarden van Jur Vrieling en Adelinde Cornelissen.

Dierenact

Woordvoerder Alex Romijn: “Dat Jur Vrieling met een zweep het paard strafte toonde ook maar aan welke rol de dieren hierin hebben. Het is niet meer dan een dierenact, waarin het dier een onderliggende rol speelt. Tegen wil en dank. Daarom vragen we het NOC*NSF om voortaan geen sporters meer te sturen die ‘sport’ bedrijven ten koste van dieren.”

Bij de introductie in december 2014 van de ‘Agenda 2020’ waarschuwde Prinses Haya een ieder al dat de paardensportwereld moet beseffen dat haar aanwezigheid binnen de Olympische familie niet langer een uitgemaakte zaak blijft. En “We kunnen niet het risico lopen de magie van de Olympische Spelen bij het grote publiek te verliezen”.

Duitse complottheorie

Prinses Haya zag het wel aankomen in 2014. Hippisch Nederland niet. Anky maakt een onbegrijpelijk onderscheid tussen paardenmensen en mensen met paarden (slaat hierbij mijns inziens de grootste groep over, te weten ‘de leken’) en stelt nog dat de hetze gebaseerd is op een Duitse complottheorie. En hier gaat het fout. De professionals zijn volledig vastgeroest in hun eigen kunde en ontberen elk inlevingsvermogen ten aanzien van die hele grote groep die niets van paardensport begrijpt.

Medailles

Het behalen van medailles lijkt een zekere acceptatie van de massa op te leveren echter indien dit achterwege blijft, zoals in Rio, dan lijkt het overtuigen van het publiek een ‘mission impossibe’. In aansluiting op de waarschuwingen van Prinses Haya zal de KNHS een nieuwe vacature in het leven moeten roepen:  Manager Magie Grote Publiek. Dat wordt een hele grote uitdaging…

mr Stephan Wensing

 

 

10 reacties op “Laat je horen! Ze zijn ons zat…

 • jw

  als je geen sporters meer kan sturen die sport bedrijven ten koste van de dieren,dan kun je al 80 % uitsluiten in de voorbereiding ,hiervoor.
  Wie denkt nog dat de springpaarden zo extreem hoog van nature springen(enkele uitzonderingen)achter,kom op dan hebben wij als semi amateur en fokker nog nooit een goeie gehad.

  En stop eens over Jur Vrieling met de zweep,hoeveel goeie dingen heeft deze man gedaan,in al die jaren niet gedaan ,en wat hebben deze jongens niet voor de sport en handel betekent
  Jullie moeten eens stoppen met het negatieve imago.
  Ik ben wel voorstander voor niet hoger en breder te bouwen dan een bepaalde hoogte breedte,en de tijd ruimer te zetten,het gejakker en risico s maken de sport niet beter en zeker niet mooier.
  Mooi gezegd de hele grote groep die van de paardensport niks begrijpt,tja dat zijn er heel veel ,en zeer zeker de echte amateurs,die denken dat ze kunnen rijden,door alleen maar in de bek te hangen,en niet met benen en zit kunnen rijden,laat de teugel eens weg ,doen ze in hun broek,de basis is weg ,en de pubers worden steeds mondiger en weten alles beter.
  MENSEN MET HONDEN STRAFFEN HUN HONDEN ZEKER NOOIT,LANGZAAM MAAR ZEKER ALS WE HIERAAN TOEGEVEN GAAN WE HET CIRCUS ACHTERNA,GEEN DIERENACTS MEER,DUS GEEN SPORT MEER.KOM OP MENSEN DENK EENS NA WE ZIJN MET PAARDEN BEZIG,EN WE WETEN DAT HENGSTEN LASTIG EN BRUTAAL KUNNEN ZIJN ,DAN IS EEN ZWEEP WEL MAKKELIJK ,WANT DIT KENNEN ZE,EN ZO HOORT HET OOK.

 • AV

  Tja, dat kon niet uitblijven. En het zal meer worden en vaker. Alleen wanneer de professionele paardenwereld op haar schreden terug komt, en alleen dan, kan er iets veranderen. Het grote publiek (niet eens de paardenleken) ziet en oordeelt. De paardenleken zien ook en oordelen. Zolang de professionele ruiters hun handelswijze tegen beter weten in (hoop ik toch) blijven verdedigen en de paardenwereld er een is van macht en geld is het risico inderdaad erg groot dat het mis gaat. De FEI moet haar ogen open en keiharde regels maken en handhaven. Controle op stal, controle bij het inrijden en bij wedstrijden. Anders zou de strijd wel eens verloren kunnen zijn en de gedachte mooie paardensport te missen is geen fijne.

 • marcel dufour

  Paardensportbeoefenaars lijden aan bedrijfsblindheid en kunnen geen objectief oordeel in deze meer vellen. Natuurlijk ziet het er vreselijk uit voor de buitenwereld als je een paard slaat met een zweep, of dit nu hard of zacht is.
  Temeer als je weet dat tientallen miljoenen mensen onze sport maar eens in de 4 jaar bekijken, zoals wij bijvoorbeeld maar eens in de 4 jaar naar zeilen, roeien of windsurfen kijken.
  Gewoon de zweep verbieden dan krijg je ook nooit meer beelden van ruiters die paarden slaan.
  Zo moeilijk is het allemaal niet.

 • Marlene

  @AV
  Vraag me af of je zelf internationaal rijdt? Want als je er een beetje verstand van had gehad dan weet je dat op de int wedstrijden controle bij het in rijden en stallen zijn! Mensen doen nu of t merendeel vd profs niet fatsoenlijk aan t rijden zijn, weet niet of je (jonge) paarden elkaar in de wei wel eens heb zien corrigeren of opvoeden? Maar daar kunnen die twee tikken van Jur echt niet tegen op hoor. Ik keur t echt niet goed wat er allemaal gebeurd, maar paarden zijn dieren van meer dan 600 kilo die zul je af en toe ook correct moeten corrigeren en of opvoeden!

 • eddy crul

  Geachte heer Wensing; Op 2 september schreef ik naar aanleiding van een blog van mevr.Yvonne Hooge in dressuurmagazine het volgende.ik resumeer…… . Aan de vele reacties komende van de zogenaamde professionelen op internet krijg ik stellig de overtuiging dat ze het niet willen horen noch willen zien. En zoals gewoonlijk gaan ze dan de paardenliefhebbers splitsen in twee groepen. De eerste groep “paardenmensen “ waartoe zij dan behoren,, en alles weten , en alles kunnen, en gedijen op een ganse groep volgelingen met heel veel penny gehalte en afgodverslaving. Alhoewel de werkelijkheid is dat het voor hun een commerciële zaak of handel is.De weinige uitzonderingen te na. En de tweede groep” mensen met paarden” ,die er volgens de eerste groep niets van afweten en hun bek moeten houden. Die alles zouden moeten ondergaan wat de zogenaamde elite dressuur hun hypocriet in lepelt.
  Wel hier maakt de professionele paardenelite de grootste fout van haar leven. Namelijk dat ze de werkelijkheid niet willen inzien om hun commercie niet te schaden en tevens toe te geven dat ze in de dressuur al vele Jaren fout bezig zijn. En juist om deze reden zal het niet kunnen blijven duren. Al loopt de leugen nog zo snel,de waarheid achterhaalt hem wel. Door deze arrogante houding zal de druk op de paardensport en in het bijzonder op de dressuur onhoudbaar groot worden. Maar ja,wat baten kaars en bril als den uil niet ziennen wil. Eén verwittigd man is er toch twee waard… niet?
  PS: Dat het fout gegaan is in de dressuur kunnen we niet alleen toeschrijven aan individuen maar wel aan het ganse dressuursysteem waar het FEI en de nationale organisaties verantwoordelijk voor zijn. vr gr EC

 • AV

  @Marlene, of ik er verstand van heb staat niet ter jouw beoordeling. Feit is dat de controles die wel plaats vinden niets hebben bijgedragen aan het opheffen van de misstanden. Ik nodig je uit aan te geven waar dat wel is gebeurd. Je vergelijkt appels met peren. Een mens heeft verstand gekregen en is boven het dier gesteld. Dat vraagt het nemen van verantwoording ook en juist op het gebeid van paarden welzijn. Zo lang LDR nog niet is uitgebannen spreek ik van misstanden. Bewijs in overvloed maar de topsport wil het niet zien. Geld en macht, ik zei het al eerder.

 • Brekelmans

  Ik heb 60 jaren lang paarden gehad waaronder ook meerdere hengsten. Ik heb van mijn hele leven er nooit een geslagen. De FEI zou morgen al op de concoursen de zwepen kunnen verbieden alsook alle hulpteugels en wantoestanden op het voorterrein. Als er niet ingegrepen wordt dan is het einde van de paardensport ingeluid. En er moet onaangekondigd controle komen op de stallen.

 • AV

  Eddey Crul heeft volkomen gelijk. En ter wille van de mooie sport zou het goed zijn dat de professionelen dit heel rap gaan in zien. Anders is het op termijn inderdaad gedaan met paardensport en dat wil niemand.

 • Ceciele

  Nou brekelmans dan weet ik niet wat voor soort hengsten jij hebt maar ook ik zit al 30 jaar in het vak en is corrigeren en op zijn plaats zetten van een hengst wel eens een must, ook wel met merries hoor,idd ze zijn gemiddeld 600 kg en je moet respect afdwingen, consequent zijn en dan kan t echt wel eens voor komen dat je de zweep gebruikt. Om dan weer op die training methoden terug te komen vind ik ook nog steeds dat er ruiters zijn die betaalde dingen na willen doen een bepaald systeem willen toe passen, ook trainers die dat doen. Je moet naar een paard kijken om te zien wat deze nodig heeft om tot resultaat te komen en dat heeft niks met paarden mensen of mensen met paarden te maken, wij als professional moeten juist deze mensen goed begeleiden. Daarnaast denk ik dat nog het belangrijkste zit in de tijd nemen om een paard op te leiden en dan komt idd dat verrekte geld verhaal om de hoek ze moeten al met hun 6 Z niveau lopen of hoger liefst nog eerder voor de verkoop,terwijl die beesten groeien tot de 8 jaar. Daar worden paarden door verpest, kapot gereden kijk maar eens naar verschillende goedgekeurde hengsten hoor je na hun 8e levensjaar nooit meer wat van. Daar kan ik me héél kwaad over maken als vakvrouw. Ik geef dan ook het advies neem de tijd voor de ontwikkeling van je paard en dat is ook gericht aan de vakmensen onder ons, zeker ook de knhs maar ook bv de kwpn, die doen ook lekker mee met competities zoals pavocub en jonge paarden etc als er daar 1 correct over de rug loopt dan loopt ie niet opgericht of op de voorhand etc. En word je meteen afgestraft en zo kan ik nog ff door gaan.

 • Debby

  Ik als paardensportliefhebber haal ook geen plezier meer uit de ‘dierenacts’ op de OS. Naast dat er de afgelopen jaren een schijnbare inflatie in de scores plaats lijkt te vinden, mis ik de harmonie bij het gros van de combinaties (wat onze sport juist zo mooi hoort te maken). Maar dit is in de gehele paardensport het geval, niet alleen op de OS. Met krommende tenen zit ik in het publiek bij Indoor Brabant te kijken naar de jonge dressuuramazones die op een diagonaal getrokken stang en een losse kinketting een proef rijden (en daarvoor overigens ook nog eens een belachelijk hoge score krijgen) . Terecht dat ze ons zat zijn, ik ben ons ook zat!…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook