Ga naar hoofdinhoud

Spanning speelt Nederlandse combinaties parten

Het eerste onderdeel van de wereldbekerfinale, dat niet meetelt voor het klassement, kwam vanmiddag in het Scandinavium op naam van Helen Langehanenberg met een in uitstekende vorm verkerende Damon Hill (79.924%). Heel knap legden Edward Gal en Glock's Undercover met een fantastische proef beslag op de tweede plaats (78,663%). De rest van het Nederlandse kamp had in de Grand Prix weinig geluk. Jerich Parzival toonde ernstig verzet bij het aanpiafferen. Dit kwam Adelinde Cornelissen op een vierde plaats te staan: 75,441%. Ook Marlies van Baalen kreeg te maken met kijkerigheid en zeer veel spanning van haar paard Miciano.

LIVEBLOG

15.05 uur: De laatste starter Tinne Vilhelmson legde zo juist beslag op de derde plaats, ten koste van Adelinde Cornelissen. Na een gelijkmatige proef, zonder hoogtepunten van Don Auriello, kwam het resultaat uit op  77,447%.

14.55 uur: Na een proef zonder fouten, maar ook zonder al te veel lossigheid en uitstraling, kwam Isabell Werth met Don Johnson zojuist uit op 75,046%. Met alleen Tinne Vilhelmson te gaan goed voor de vierde plaats. Langehanenberg leidt voor Gal, Adelinde Cornelissen staat voorlopig op de derde plaats.

14.45 uur: Bij binnenkomst zag het er nog heel veelbelovend uit. Jerich Parzival leek niet geïmponeerd door het Scandinavium en keek niet naar de ‘enge’ hoek, waar al zoveel paarden spoken zagen. Maar in de loop van de proef ontstond toch een grote storing toen Parzival bij het aanpiafferen schrok en ernstig verzet bood. De score was teleurstellend 75,441%. Eén geluk voor Adelinde en haar nieuwe-oude trainer Johan Hamminga: het Grand Prix-resultaat telt niet mee voor de Wereldbeker.

14.20 uur: Ook bij Scandic droop de spanning er vanaf, met name in het begin van de Grand Prix. Niet alleen de hoek met de fotografen waar eerder Miciano staakte, maar ook op andere plaatsen was Scandic terughoudend en kijkerig. In de loop van de proef kreeg Kittel met de hengst het ritme te pakken en toonde de combinatie zijn klasse in de oefeningen. Maar de score bleef steken op 69,544%.

14.00 uur: Minna Telde en de éénogige Santana (v. Sandro Hit) zijn de grote ontdekking van deze wereldbekerfinale. De imponerende bewegingsvorm van deze zwarte hengst brengt 72,280% en de voorlopige vierde plaats op het scorebord.

13.40 uur: Valentina Truppa mag na een proef met enkele oneffenheden niet mopperen over haar score van 71,869% . De Italiaanse en Eremo del Castegno staat hiermee voorlopig op de vierde plaats, achter Langehanenberg, Gal en Kasprzak.

13.10 uue: De wereldbekerfinale is voor Marlies van Baalen ongelukkig begonnen. Direct bij binnenkomst in het imposante Scandinavium schrok Miciano en draaide zich om. De spanning raakte  de zoon van Medici gedurende de hele Grand Prix-proef niet kwijt. Rampzalig was de piaffe bij F, op de plaats waar Miciano de hele tijd al spoken zag. Hij wilde niet in piaffe aangaan en toen Marlies hem daartoe aanspoorde kwam Miciano in verzet. De score kwam uit op 63,070%.

12.54 uur: Na vijf starts in de wereldbekerfinale in Gothenburg staat Edward Gal met Undercover net achter Helen Langehanenberg als tweede in het tussenklassement. Langehanenberg startte met Damon Hill als eerste en ondanks een fout in de eners scoorde de combinatie na een fraaie proef vol expressie en cadans 79.924%.

Edward liet met Undercover een briljante proef zien met als absolute hoogtepunten de piaffes en pirouettes. Alleen de uitgestrekte draf en de uitgestrekte stap kregen geen hoge cijfers. Formidabel waren ook de appuyementen en voorbeeldig de afwerking van het geheel, wat tot uiting kwam in het terugkomen na de galopversterking en het smetteloze achterwaarts gaan. Gal scoorde 78.663%, het Zweedse jurylid Svalling en de Pool Markowski plaatsten de combinatie zelfs boven Langehanenberg.

12.30 uur: Kasprzak en Donnperignon in topvorm. Laatste piaffe voor hun doen heel acceptabel: 74.924%

12.16 uur: Damon Hill (in zeer goeden doen!) en Langehanenberg gaan het Adelinde niet makkelijk maken. Alleen foutje in de eners. 79.924%.

Klik hier voor de live-uitslagen.
Klik hier voor een fotoserie.

Klik hier voor alle berichtgeving over de WB-finales

Bron: Horses

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Eén reactie op “Spanning speelt Nederlandse combinaties parten

 • H. Paerels

  Waar zou die spanning toch vandaan komen??
  Of zou Damon Hill minder sensibel zijn?
  Waarom zien we bij dat paard wel lichtheid en ongedwongenheid, een echt happy paard.
  Helen Langenhanenberg is een uitstekend voorbeeld van iemand die bij haar leest is gebleven. Iemand die begríjpt dat het wiel niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden.
  Juíst het gegeven dat paarden moderner en daarmee sensibeler zijn geworden in de afgelopen decennia maakt het nóg noodzakelijker dat we die paarden lichamelijk én mentaal in ontspannig kunnen rijden om hun medewerking te verkrijgen.
  Want daar zit hem het verschil:
  Een gehoorzaam paard dat medewerking geeft omdat er met respect met zijn bewegingsapparaat omgegaan wordt ipv een paard dat zich over moet geven door geforceerd te worden.
  Een eerlijke rij-opleiding van paard en ruiter, die zich al eeuwen heeft bewezen (en uiteraard steeds meer en meer verfijnd is), laat zich niet zomaar opzij schuiven.
  Men is spektakel-moe aan het worden.
  Het is een kwestie van tijd voordat meer en meer mensen tot die conclusie zullen komen. Het grote geld zal altijd aanlokkelijk blijven.
  Op zich hoeft dat elkaar ook nog niet eens te bijten. Er mág geld verdiend worden, maar niet meer letterlijk over de rug van het paard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook