Ga naar hoofdinhoud

LIVE: Cornelissen behoudt tweede plaats

In de tussenstand na de Grand Prix zijn de verschillen tussen de twee landen die strijden om goud klein. Groot-Brittannie leidt met een gemiddeld percentage van 79,40, gevolgd door Duitsland met 78,845% en Nederland met 76,809%. Met de Grand Prix Special nog te gaan neemt Denemarken voorlopig de vierde plaats in met een gemiddeld percentage van 73,845. Ook in de individuele stand gaat een Britse aan de leiding, namelijk Charlotte Dujardin met Valegro en 83,663. Adelinde Cornelissen (81,687) moet twee procent toegeven op Dujardin en houdt Langehangenberg een half procent achter zich.

 16.40 uur: Adelinde Cornelissen heeft haar tweede plaats in het klassement na de olympische Grand Prix behouden. Helen Langehangenberg scoorde als laatste met Damon Hill NRW een percentage van 81,140%. Ten opzichte van Cornelissen moest Langehangenberg terrein toegeven in de piaffes en in de wissels om de pas, die klein en achter nogal ongelijk waren, hetgeen haar op een zeven kwam te staan. In de passage scoorde Damon Hill steeds ruim boven de acht en ook in de uitgestrekte gangen konden de juryleden telkens cijfers dicht tegen de negen kwijt. Langehanenberg is er dus zoals verwacht niet in geslaagd om Engeland te bedwingen in de tussenstand om de olympische landentitel dressuur.

16.26 uur: Adelinde Cornelissen en Parzival  hebben zojuist in het Greenwich Equestrian Park volledig aan de hooggespannen verwachtingen voldaan. Met een ongedwongen, gemakkelijk ogende Grand Prix scoorden ze 81,687% en daarmee nemen ze met alleen Helen Langehanenberg nog te gaan een voorlopige tweede plaats in. De juryleden gaven uitsluitend cijfers boven de acht voor de passage, piaffe en overgangen, waarmee het gemak en harmonie van deze proef werden onderstreept. Er werd een 8,2 uitgedeeld voor de basisgangen, een 8,6 voor de impuls, een 8,1 voor de gehoorzaamheid en de houding en zit van Adelinde werden beloond met een 9,1. Het was een proef met louter hoogtepunten, die ervoor zorgt dat Nederland in ieder geval onbedreigd op brons af lijkt te gaan.15.55 uur: Patrik Kittel zal heel tevreden zijn geweest over zijn Grand Prix met Watermill Scandic HBC, maar of hij tevreden is over de waardering van de jury is de vraag. De eindscore van 74,195% was zeker geen geflatteerd resultaat. De KWPN-hengst Scandic toonde zeer veel kwaliteit in draf en galop, kwam één keer in piaffe in problemen toen hij iets over de teugel ging, maar imponeerde voor de rest met zijn atletische optreden.

15.49 uur: Steffen Peters liet zojuist vormbehoud zien met Ravel, zijn score van 77,948% levert hem een plaats in de subtop op. Ravel excelleerde als vanouds in de galoponderdelen, waarbij vooral de wissels hoog werden gewaardeerd. De wissels om de pas kregen een gemidddelde score van 8,2. De wissel tussen de twee pirouetten in was nagesprongen, hetgeen Peters op een 6,9 kwam te staan. Voor het Amerikaanse team kan Peters niets betekenen, bij gebrek aan kwaliteit bij zijn collegateamleden. Gezien de toegenomen kwaliteit bij de concurrentie ziet het er naar uit dat Peters individueel geen aansprak gaat maken op medailles.

15.28 uur: Een staande ovatie van een bijna bomvol en zonovergoten stadion in Londen. Iedereen staat op voor Charlotte Dujardin, die na haar proef beide armen in de lucht gooit. De Britse amazone krijgt een 9,4 voor houding en zit/inwerking van de hulpen.  Met Valegro reed zij een extreem goede Grand Prix, die de basis legt voor een gouden medaille voor Groot-Brittannië. Met 83,784 neemt Dujardin met de briljante KWPN’er Valegro de leiding en zal die normaal gesproken niet meer afstaan.  Helen Langehanenberg staat namens Duitsland voor de onmogelijke opgave om 0,9% onder die score te blijven, want dat is het verschil tussen Duitsland en Engeland op basis van de Grand Prix-resultaten. De proef van Dujardin kende maar een paar kleine oneffenheden. Aan het eind van het galopappuyement kwam Valegro één keer op twee benen terecht, hetgeen een 6,9 opleverde. De overgang naar de laatste piaffe was niet vloeiend, waarvoor de juryleden een 7,3 gaven. Verder vielen er tienen, negens en dikke achten voor deze harmonieuze proef, die de dressuursport op het hoogste niveau er als zeer eenvoudig uit laat zien.

15.13 uur: Twee jaar geleden zetten Juan Manuel Munoz Diaz en Fuego het Amerikaanse publiek op de Wereldruiterspelen in Kentucky in vuur en vlam en ook in Londen geven zij kleur aan het olympische toernooi. Hun Grand Prix-proef werd gewaardeerd met 75,532% en dat was geen overdreven score. De PRE-hengst excelleerde als gebruikelijk in de piaffes en pirouetten, maar toverde ook goede uitgestrekte gangen tevoorschijn. Bij het verlaten van de ring lag het Britse publiek aan de voeten van showmaster Juan Manuel Munoz Diaz.

14.55 uur: Victoria Max-Theurer kan met Augustin altijd wel op de sympathie van de juryleden rekenen, maar zij zal in het olympische toernooi als individuele starter voor Oostenrijk geen rol van betekenis kunnen spelen. In de wissels om de pas ontstonden zojuist enkele fouten en de zoals altijd zeer traag bewegende Augustin had grote moeite met de overgangen uit de piaffe. Met een score van 73,267% neemt de Oostenijkse voorlopig de elfde plaats in.

14.25 uur: Charlotte Dujardin weet wat haar te doen staat. Om de eerste klap uit te delen (de GP Spécial telt immers ook mee voor de landentitel) moet de Britse met Valegro straks om 15.10 uur in de Grand Prix 0,838 % hoger scoren dan Helen Langehanenberg met Damon Hill. De Duitse slotvrouw komt als laatste aan start om 16.20 uur. Ook Adelinde Cornelissen heeft om 16.11 uur een richtpercentage waarmee zij de Denen achter Oranje kan houden. Maar deze 72,798% zal geen probleem vormen.

13.52 uur Patrick van der Meer zal met plezier de olympische Grand Prix-proef van zijn voormalige paard Ultiems Flemming hebben bekeken. De Canadese amazone Ashley Holzer behaalde zojuist met de zoon van Akribori het keurige resultaat van 71,991%. De elegante en harmonieuze proef is geen bijdrage aan het Canadese teamresultaat. Doordat David Marcus gisteren met Capital werd uitgesloten vanwege aanhoudende ongehoorzaamheden, is er geen teamklassering meer mogelijk voor Canada.

13.46 uur: Nathalie zu Sayn-Wittgenstein heeft de kansen voor Nederlandse team op een bronzen medaille doen toenemen door zeker niet haar beste Grand Prix-proef ooit te rijden. Digby is geen spectaculair bewegend paard en moet het van de foutloze uitvoering van de oefening hebben, maar ook daar scheelde het dit keer aan. Zo ontstond er een fout in de eners en zat een hakkel in de overgang van passage naar piaffe. De score kwam toch nog uit op 74,954%, een voorlopige achtste plaats, wat een royale waardering was voor deze proef. Met Adelinde Cornelissen nog te gaan om 16.11 uur gloort er al brons aan de horizon.

13.37 uur: Kristina Sprehe bleek zojuist in het Greenwich Equestrian Park volledig bestand tegen de grote druk waar zij als jonge debutante op de Olympische Spelen bloot aan moet hebben gestaan. De Duitse amazone zette 79,392% neer en hield daarmee Duitsland in de race om goud. Drie juryleden plaatsten haar niet op de eerste plaats. Dat waren Wim Ernes (derde plaats), Gary Rockwell (derde plaats) en Maribel Alonso (tweede plaats). Opnieuw scoorde Sprehe’s hengst Desperados topcijfers voor de piaffes en pirouetten, maar was ook opnieuw ongelijk in passage. Dit was dan ook de enige smet op hun foutloze proef, waarbij Sprehe aan het eind nog de rust behield toen Desperados een hekje omtrapte.

13.12 uur: Edward Gal gaf het Nederlandse team zojuist zicht op een bronzen medaille met een fantastische Grand Prix-proef, die 75,289% opleverde. Daarmee voldeed hij ruimschoots aan zijn plicht om de gemiddelde score van de Deense tegenstanders tot nu toe (73%) te overtreffen. De proef van Gal en Undercover was cruciaal voor een medaille. Undercover is in het internationale veld relatief onbekend, maar de zoon van Ferro legde zojuist zijn beste Grand Prix-proef af tot nu toe. Gal reed in een enigszins laag tempo om Undercover goed te controleren, maar stelde de Ferro-zoon in staat om te excelleren in de piaffes, die allemaal rond de acht scoorden. Ook de overgangen kwamen boven de acht uit. De drafappuyementen waren goed voor een 8,1 en een 7,6 en droegen daarmee bij aan het fantastische resultaat, dat met alleen Adelinde Cornelissen nog  te gaan, Nederland waarschijnlijk op een bronzen positie gaat brengen na de Grand Prix. Heel spannend was de laatste A-C-lijn, omdat er druppels uit de steeds donker wordende hemel begonnen te vallen. Maar de uitbarsting van paraplu’s in het megagrote stadion viel gelukkig precies samen met het afgroeten. De juryleden waren het over de proef van Edward en Undercover niet eens. De Fransman Rodier vond het maar 73,298% procent waard (voorlopig twaalfde), terwijl de Deen Törnblad zelfs over de 80% ging en Gal voorlopig op twee heeft staan.

12.40 uur: Twee jaar geleden moest Valentina Truppa op de Wereldruiterspelen in Kentucky verstek laten gaan, omdat ze de verzekeringspremie van haar paard niet kon betalen. In Londen is ze er helemaal bij. Ze gaf zojuist een uitstekend vervolg aan haar voorseizoen door 75,79% te scoren. De Italiaanse – nu in burgertenue – scoorde vooral met de technische oefeningen, waarvoor haar paard Eremo del Castegno qua bouw dan ook veel aanleg heeft. De laatste piaffe leverde een 8,2 op, de twee voorgaande pirouettes een 7,9. Ook de overgangen en pirouettes werden hoog gewaardeerd.

12:22 uur: Anne van Olst was gisteren slachtoffer van het feit dat ze als eerste moest rijden, maar geldt zeker niet voor Tina Konyot  en Tinne Vilhelmson, die zo juist de tweede dag het begin vormden. Met name Vilhelmson kon rekenen op de gunst van de jury. Daar waar de juryleden gisteren nog erg behoudend begonnen met punten uitdelen, wat Anne van Olst zeker een procent kostte, deelden ze nu rustig een 7,6 en 8,0 uit voor de drafappuyemen, waarbij Don Auriello ritmeverlies vertoonde en nogal vlak aan de grond bleef. Ook de piaffes misten uitdrukking, maar werden toch met een 7,1 gewaardeerd. De pirouette naar links kreeg ook een 7,1, hoewel de inzet op twee benen werd uitgevoerd. De royale bui van de juryleden leverde Vilhelmson 74,271% op.

11.50 uur: Nog tien minuten en dan is het weer zover: het vervolg van de landenwedstrijd voor de dressuurruiters tijdens de Olympische Spelen. Als eerste komt dadelijk Tina Konyot in de baan voor Amerika. Edward Gal start Undercover om 12.54 uur, Adelinde Cornelissen betreedt met Parzival de baan om 16.11 uur.

Klik hier voor de liveuitslagen.

Klik hier voor de livestream.

Bron: Horses

11 reacties op “LIVE: Cornelissen behoudt tweede plaats

 • mj kochx

  Edward – Undercover, wat een dijk van een proef! hij wordt af en toe nog een beetje hectisch en kort in de hals, maar ik word een fan van dit paard, wat een werklust. En let op Edward’s gezicht, waar hij vroeger nog wel ’s een gespannen grimas had tijdens ’t rijden, is hij nu ontspannen … punten hadden wellicht nog wel wat hoger gemogen, maar het beloofd veel voor de komende dagen.

 • mj kochx

  beste DWR, aangezien de landenwedstrijd over zowel de GP als de GPS verreden wordt, is het nogal vroeg om te spreken over de bronzen medaille … niet de huid verkopen voor de beer geschoten en daadwerkelijk dood en gevild is graag!

 • mj kochx

  Charlotte Dujardin – Valegro … monsterscore van 83+% voor deze combinatie, en terecht, zeer harmonieus. Ze heeft gedaan wat ze moest doen en kan nu alleen maar afwachten van Helen Langehaneberg gaat presteren. Carl Hester is ‘chuffed to bits’ over zijn pupil

 • Marian Raven

  Wat een harmonie, wat een vertrouwen, wat een blijheid, wat een kracht, wat een paard en wat een combinatie!!!!
  Kippenvel en tranen in de ogen! Zo hoort dressuur er uit te zien.
  Carl Hester had al aangegeven dat beide paarden te koop zijn, na de OS, maar deze combinatie haal je toch niet uit elkaar?

 • Marian Raven

  En laten wij ons vooral eens gaan verdiepen in de trainingsmethode van Carl Hester……..

 • mj kochx

  Steffen Peters – Ravel … solide proef zoals we van hem gewend zijn. Niet zo vanzelfsprekend als Valegro, maar de score mag er zijn. Wat heeft jij trouwens een idioot lange stangteugel, die komt in aangenomen toestand met het afhangende deel tot aan steffen’s voet … je zou er bijna mee gaan mennen …

 • mj kochx

  @ Marian, volgens mij was hij vorig jaar op het Global Dressage Forum …

 • mj kochx

  Adelinde – Parcival, goede proef, maar niet zonder spanning. Ook bij Adelinde is tegenwoordig de stang standaard doorgeslagen … is dat een Sjef ding? Ze zal Charlotte niet voorbij gaan denk ik zo, inderdaad 81% maar wel goede uitgangspositie

 • mj kochx

  NL 3% los van de Denen in de landenwedstrijd en een kleine 2% achter Duitsland. Normaliter is de GPS van Anky en Adelinde beter dan de GP …
  Ook Patrick vdMeer is door, prima resultaat dus!

  Goeie proef trouwens van Helen Langehanenberg, als de 1e piaffe niet zo enorm voorwaarts was geweest had ze Adelinde wellicht geevenaard.

 • Marja Avenhuis

  Idd wat een stanggebruik van Adelinde, jammer. Toch zie je nu wel meer beloning voor paarden die meer halslengte hebben en niet achter de loodlijn lopen…
  Einde van die rollkur(trainings)methode hopelijk…

 • smirre

  Goede proef van Adelinde, maar volgens mij was hij wel iets moeilijk in de mond vandaag.
  Voor het binnenkomen moest ze er al even aanzitten, voor het achterwaarts gaan even een storing en hij was wat onrustig met zijn mond de gehele proef.
  Als ze dat op kan lossen voor de Special, dan zal dat een nog harmonieuzer beeld geven.

  Anky heeft bewezen dat ze er nog steeds thuishoort, ook al zijn het natuurlijk net niet de proeven die ze vroeger met hem reed, maar wel knap dat dit paard op deze leeftijd nog gezond en met plezier en zoveel kwaliteit zijn werk doet! Ze is nog steeds belangrijk voor het team, ze is nog steeds top 3 van Nederland op dit moment.
  Zal mij niks verbazen als ze de komende proeven nog beter gaat presteren.

  Edward, super proef voor zo’n relatief onervaren paard, en zo kort een combinatie, heel erg knap!
  Hij moest overduidelijk “voorzichtig” rijden, maar als hij straks met wat meer km in de benen er voluit mee kan rijden dan gaan er weer hoge scores komen!

  Superproef van Dujardin natuurlijk, alleen heb ik bij haar altijd het idee dat ze constant “de voordeur dichthoud”, dat vind ik bij de andere Engelse toppers en de Duitsers (Duitsland en Engeland zijn momenteel toch het beste) toch net wat prettiger.

  En ik ben echt wég van Utopia, wat een lekker ding! Geweldig leuk paard, heel goed gereden ook door Carl Hester.
  Verder zijn alle 3 de Duitse team paarden echt top!

  Wie me ook positief verast heeft was dat Spaanse meisje met Painted Black.
  Heel getalenteerd meisje, had ik eigenlijk niet verwacht..

  En de Belgische Claudia, ook top!
  Zo waren er nog veel meer, het niveau is echt heel hoog momenteel.

  Ik heb met plezier gekeken.
  Blijft jammer dat 1 van de beste paarden niet meeloopt, of dat nou voor Nederland of voor Duitsland zou zijn geweest, ik had hem graag zien lopen.
  Hopenlijk over 4 jaar..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook