Ga naar hoofdinhoud

Weemoed

Minderhoud en Tango, kampioenen 2011Zes jaar geleden verhuisde het NK dressuur, of moet ik zeggen de KNHS-kampioenschappen dressuur, naar het concours hippique Eindhoven. Na drie jaar Eindhoven liep het contract af en werd uitgekeken naar een andere locatie. Outdoor Gelderland kwam op de proppen en iedereen was blij. De Steeg was en is tenslotte een toplocatie voor een wedstrijd van dergelijk kaliber. Wat drie jaar geleden als bijna een sprookje begon, is inmiddels een soort van bijrubriek geworden. Waar het NK in Haaksbergen en Nijmegen dé hoofdact van het evenement was, worden de meeste rubrieken vandaag de dag in een bijring verreden. Het is slechts aan enkelen voorbehouden om hun kunsten te laten zien in de hoofdring.

Met veel weemoed denkt men terug aan Haaksbergen en Nijmegen. Ik heb beide evenementen van dichtbij meegemaakt. Haaksbergen als klein meisje, gehuld in de kleuren van de plaatselijke ponyclub, als meisje van de hekjes. Ik mocht de hekjes open en dicht doen voor Anky. Wauw, dat was me wat. Dat kan ik me nog goed herinneren. Het NK was voor heel paardenminnend Haaksbergen een hele happening. Ook in Nijmegen, in de achtertuin van Henk van Bergen, was het hét NK waar alles om draaide. In Eindhoven was het even met beide benen op de grond. Natuurlijk is het concours hippique een prachtige wedstrijd, maar er was bijvoorbeeld maar één dressuurring wat soms lastig was. Daar kwam in De Steeg een eind aan, waar men opnieuw de beschikking had over twee ringen. De lagere klassen reden in de bijring, maar de lichte- en zware tour kwam aan bod in de hoofdpiste. In het kunstlicht werden de kuren verreden en het publiek kwam massaal naar landgoed Middachten.

Tegenwoordig moet je als deelnemer in de zware tour vroeg je bed uit om je rondje te rijden in de hoofdpiste. De Grand Prix begon om half negen ’s ochtends en de Spécial zelfs om acht uur. Voor deelnemers én publiek dus bij nacht en ontij opstaan. Gelukkig stond de kür op zondagavond prime time gepland. Om me heen hoor ik dit jaar veel frustratie. Over de dure stallen, het niet aanwezig zijn van een goede plek om te trainen en de bijzaak waarin het NK getransformeerd lijkt te zijn. Tot overmaat van ramp kampte de muziekinstallatie met problemen, die een aantal combinaties parten speelde tijdens hun finalekür. Eén van hen moest de kür zelfs zonder muziek uitrijden.

Dit jaar loopt het contract met Outdoor Gelderland af en voor volgend jaar moet de KNHS dus waarschijnlijk op zoek naar een nieuwe locatie voor de KNHS-kampioenschappen. Waar het kampioenschap naartoe zal verhuizen, is natuurlijk belangrijk, maar volgens mij is het nog belangrijker dat voor een locatie wordt gekozen waar het kampioenschap weer op één staat. Waar het een feest is om te rijden en het publiek massaal toestroomt.

Melanie Brevink, redacteur
Deze column verscheen vrijdag 17 juni 2011 in De Paardenkrant

8 reacties op “Weemoed

 • Richard

  Volgens mij komt het publiek alleen massaal naar de kur op muziek, de andere rubrieken worden veel minder bezocht. Ik snap dan ook dta de organisatie liever een rubriek op prime time pland die wel goed wordt bezocht.
  De meeste ruiters verblijven op het landgoed tijdens de wedstrijd dus dat ze voor nacht en ontij moeten opstaan lijkt me zwaar overdreven. De springrubrieken beginnen meestal ook al om 8 uur dus die moeten er ook vroeg uit maar daar hoor je niemand over. Blijkbaar houden de dressuurruiters van uitslapen.
  Dat de muziekinstallatie niet goed functioneerde bij de dressuurring mag je de organisatie wel aanrekenen.
  Wat ik wel opvallend vind is dat het commentaar op het vroege tijdstip pas op gang kwam nadat mevrouw van Grunsven een stukje met een wat lage PH waarde in de telegraaf liet optekenen.

 • g

  helemaal mee eens !

  volgens mij moet het gewoon in Ermelo gehouden worden.
  daar kan ook een EK voor junioren en young riders georganiseerd worden(wat heel goed was!), dus waarom niet het NK dressuur ?
  blijft het waarschijnlijk ook voor iedereen betaalbaar.

 • Meta

  Diepe buiging voor alle GROOMS,die ervoor moeten zorgen dat de paarden op tijd “wakker” zijn ,gegeten hebben,gepoetst zijn en warm gelopen,hun medicatie gehad hebben en supplementen,het harnagement in orde is en glimt en eventuele stress van de ruiter (en paard)moeten kunnen inkasseren! (en wat al niet meer…)

 • Roeland Veenendaal

  Niet meer over de steeg zeuren . Gelukkig loopt het contract af .
  Ermelo lijkt voor 2012 een prima plaats en voor iedereen goed bereikbaar . Stel je voor op zaterdag weer alle finale rubrieken op muziek achter elkaar met in avond na een kleine pauze voor de ruiters en de inwendige mens de finale grandprix Freestsyle .
  Er is dan ook wat meer ruimte om deelnemers tot deze finale toe te laten. Ook is er ruimte voor demonstraties en promotie
  Dit is een onvoorstelbare Kans voor de KNHS om zichzelf en de paardensport een geweldige dienst te bewijzen.
  Nu maar hopen dat ze het aandurven

 • Richard

  Persoonlijk vind ik Ermelo geen goede keus,
  Wat een sfeerloos terrein met erg slechte parkeermogelijkheden. Totaal ongeschikt voor een groot evenement naar mijn mening

 • g

  Er is ruimte genoeg in Ermelo.
  De sfeer kun je maken en de parkeergelegenheid is niet slechter dan in de Steeg waar je ook gewoon op het gras moet parkeren en dan nog een eind moet lopen.
  In Nijmegen en Eindhoven was het parkeren ook niet ideaal en vroeger in Haaksbergen was het ook gewoon in het weiland.
  Ik vind het belachelijk als de KNHS een eigen (duur) centrum heeft (waar we allemaal aan mee betalen), dat een kampioenschap dan ergens anders gehouden moet worden waar het kampioenschap van ondergeschikt belang is op het programma en waar het voor een gewoon gezin niet betaalbaar is om er een dag naar toe te gaan.

 • Richard

  Ik vond het entreegeld in de Steeg anders heel redelijk, dit in tegenstelling tot bijv. Indoor Brabant. Ik vind de parkeergelegenheid vooral voor vrachtautos en trailers in Ermelo erg slecht en soms bijna gevaarlijk.
  Als je in de Steeg bijv. slecht ter been was kon je een gratis golfkar service bellen die je op de parkeerplaats op kwam halen en terug bracht.
  Daarbij is de catering gewoon goed, van simpel patatje tot uitgebreid uit eten was in de Steeg mogelijk. Outdoor Gelderland is volgens mij gewoon het mooiste outdoor concours van nederland. Ik zie de KNHS dit soort dingen in Ermelo nog niet regelen

 • Jolanda

  Lijkt mij dat er niets mis is met het KNHS terrein? Als daar (zeer succesvol) een EK verreden kan worden, lukt een NK ook wel. Ruimte zat. En geen sfeer? Wel bij het EK geweest? Sfeer genoeg lijkt mij…

Reacties zijn uitgeschakeld.

Lees ook