Ga naar hoofdinhoud

Marjan van der Jagt: ‘Bijzonder blij dat Radetzky zo terug komt’

Update
Marjan van der Jagt met Radetzky. Foto: Melanie Brevink-van Dijk

Anderhalf jaar geleden reed Marjan van der Jagt haar Houston-zoon Radetzky voor het laatst de ring in. De vos verstapte zich vorig jaar op CDI Wiesbaden en daarna begon een lang revalidatietraject. Op de Subtop-wedstrijd in Mariënheem stonden de amazone en Radetzky er weer en met 66,35% won het duo de Grand Prix.

“Vorig jaar verstapte Radetzky zich in Wiesbaden. In de tweede proef vonden we hem er al niet helemaal fijn aan trekken, hij voelde toen net niet zoals hij gewoonlijk wel deed”, blikt Van der Jagt terug. Na terugkomst werd er direct een afspraak gemaakt bij de kliniek, waar een blessure aan de aanhechting van een pees werd geconstateerd.

Van revalidatie tot opbouwen

De eerste drie kwart jaar stonden volledig in het teken van de revalidatie. “Van volledige boxrust tot weer heel rustig aan beginnen met stappen”, vertelt de amazone. Sinds negen maanden zit ze weer in het zadel van Radetzky en werd de training rustig opgebouwd. “Hij had er zoveel plezier in en deed het zo goed, dat we besloten hebben hem in te schrijven voor deze wedstrijd.”

Veel werklust

Van de week werden ook weer de eerste ritjes gemaakt in de 20 x 60 meter baan. “Hij vindt het werd zo leuk en eenmaal in de buitenbaan voel je hem opbloeien. Het is echt een paard die graag werkt, als hij niks kan doen wordt hij alleen maar chagrijnig”, vervolgt Van der Jagt lachend. “Toen ik hem ging invlechten voor de wedstrijd raakte hij wel een beetje van slag en had hij echts zoiets van: wat gaat er nu gebeuren?”

Dure fouten

In de proef in Mariënheem ontstonden in de ring wat foutjes. “Hij sloeg in de proef iets dicht en kwam hier en daar wat achter mijn hulpen”, legt de amazone uit. “In het galopgedeelte kregen we duren fouten in twee dubbeltellende onderdelen. Zo kwam ik de zigzag wat raar in en pas bij de laatste twee appuyementen had ik het weer goed onder controle.”

Beter dan voorheen

Maar Van der Jagt is vooral ontzettend trots. “Ik kan niet meer dan heel blij zijn. Toen hij de blessure kreeg was hij al achttien en dan denk je echt: zie hem hier maar eens bovenop te krijgen. Zijn voordeel is dat hij alles al heel goed kende en verder is het puur geluk, maar ook zeker een stuk management. Ik ben heel blij dat hij zo terug komt en lijkt bijna beter dan voorheen.”

Foutjes wegpoetsen

Van der Jagt wil de ruin misschien volgende week nog starten en daarna de leuke wedstrijden uitzoeken. “Hij mag en kan mee zolang hij het leuk blijft vinden en het goed doet. Nu kregen we in de proef wat fouten die ik toen ik net begon in de Grand Prix ook had, maar dat is een kwestie van vaker de ring in rijden en de foutjes wegpoetsen.”

Weyl en Ten Have winnen ZZ-Zwaar

In de eerste ZZ-Zwaar-proef maakte Michelle Weyl de dienst uit met haar Sorento-zoon Enzo D. De amazone kwam uit op 65,93% en hield de nummer twee, Mireille ten Have met de Vivaldi-dochter Encanta Karla daarmee anderhalve procent achter zich. In de andere proef nam Ten Have revanche door en won de proef met 66,43%. Weyl moest hier genoegen nemen met de derde plaats achter Rom Vermunt en Ghio (v. Fürst Romancier).

Snijder heer en meester in Lichte Tour

De hoogste dagscore in Mariënheem werd gerealiseerd door Nicky Snijder. Hij stuurde de Andretti-zoon Gameboy STH in de Prix St. Georges naar 67,72% en reed zich daarmee ruim drie procent los van Petra Terhalle en Beyond the Limits (v. Johnson). Kristy de Roo mocht in deze proef het witte lint in ontvangst nemen. De Intermédiaire I kwam op naam van Suzanne Feberwee. Met Arriant (v. Jazz) behaalde ze 65,66%.

Uitslag.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook