Ga naar hoofdinhoud

Na een halve eeuw NHB wordt er opnieuw geoefend in Deurne

Advertentie

Wie de derde vrijdag van de maand het terrein van Hippisch Centrum Deurne oprijdt, kan zich zomaar wanen op een internationale wedstrijd. Ruiters uit binnen- en buitenland komen naar de oefendressuurwedstrijden. Verschil met een CDI is dat het niveau varieert van basis tot en met Grand Prix-niveau. En het gaat niet om het resultaat in de ring, maar om het oefenen in een internationale wedstrijdsetting.

Na bijna een halve eeuw kwam er twee jaar geleden een einde aan het ‘Deurne-tijdperk’. De hippische beroepsopleiding verdween, het complex werd verkocht en omgedoopt tot Hippisch Centrum Deurne. Eén van de activiteiten van het evenementencentrum zijn oefenwedstrijden met Grand Prix-juryleden, een populaire formule die inmiddels niet meer is weg te denken uit de hedendaagse dressuursport.

Meer tijd

“Op reguliere wedstrijden is er natuurlijk de mogelijkheid om hors concours te starten. Maar daarin blijven ruiters binnen hun zes minuten tijd, kunnen een oefening niet opnieuw rijden en hebben geen kans om nog iets met de jury te overleggen”, vertelt Willem-Jan Piggen, general manager van Hippisch Centrum Deurne.

Sparren met jury

Op de oefendressuurwedstrijden in Deurne krijgt iedere combinatie drie keer zo lang, dus achttien minuten, de tijd in de ring. Dat begint met zes minuten baan verkennen terwijl de vorige combinatie evalueert met het jurylid. Aansluitend zijn er twaalf minuten voor het rijden van de proef, die wordt gefilmd door je eigen begeleider waarbij het jurycommentaar wordt ingesproken, en nabespreken met de jury.

Oefenen

“De tijd kan helemaal naar eigen wens worden ingevuld. Sommige ruiters willen na de proef bepaalde oefeningen opnieuw rijden, anderen kiezen voor sparren met het jurylid om op die manier beter naar hun einddoel toe te werken. Er zijn ook ruiters die geen proef rijden maar de wedstrijdring gebruiken. Bijvoorbeeld om te oefenen voor de hengstencompetitie of de Pavo Cup. We hebben nogal wat smaakjes om uit te kiezen, eigenlijk is alles mogelijk. Zo kan ook een dubbele startplaats worden geboekt.”

Tweehonderd procent

De accommodatie beschikt onder andere over drie buitenpistes, drie binnenpistes en drie longeercirkels, waar de ruiters gebruik van kunnen maken. “Zo kan er vooraf gelongeerd worden en kunnen de ruiters binnen opstappen en losrijden voordat ze naar buiten gaan. Ideaal voor goedgekeurde hengsten die in het dekseizoen zitten of jonge, nog onstuimige paarden. Dat vond ik vroeger ook prettig en ik denk dat andere ruiters dat ook vinden”, blikt Piggen lachend terug.

Lees meer over de oefendressuurwedstrijden op Hippisch Centrum Deurne in de Paardenkrant van deze week of online

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.