Ga naar hoofdinhoud

Nieuw waarderingssysteem kür getest in Fritzens

Tijdens de kür van het CDI*4 evenement in het Duitse Fritzens werd afgelopen weekend een nieuw waarderingssysteem getest. Het programma werd al tijdens het Global Dressage Forum van 2013 officieel gepresenteerd en is door O-jurylid Katrina Wüst samen met computergame ontwikkelaar, Grand Prix dressuurruiter en jurylid Daniel Göhlen vervaardigd.

Het systeem werd speciaal ontworpen om de moeilijkheidsgraad van de kür rechtvaardig te beoordelen en de beoordeling transparanter te maken. Bijkomend voordeel: binnen één tot anderhalve minuut is de uiteindelijke score berekend.
Een voorwaarde van het programma is wel dat de ruiter zijn kür opbouwt uit een catalogus en vooraf de geplande choreografie via een scoreformulier bekend maakt.

“Veel ruiters weten niet precies welke oefeningen de moeilijkheidsgraad verhogen en in welke volgorde de oefeningen uitgevoerd moeten worden om hogere punten te krijgen. De juryleden hebben in het verleden ook te weinig gelet op de moeilijke overgangen, die getoond werden, maar meer op de oefeningen die daarop volgden,” aldus Katrina Wüst tijdens het GDF in 2013.

In de daaropvolgende anderhalf jaar werd het systeem steeds verder ontwikkeld. Zondag werd de testversie door de FEI in gebruik genomen.

Tijdens de kür in Fritzens werd zowel via de oude als nieuwe methode gejureerd, waarvan in de komende weken een uitgebreide evaluatie volgt. Trond Asmyr, de FEI dressuurvoorzitter heeft al resultaat gezien:”Het was zeer interessant om één van de juryleden te zijn, die de nieuwe methode konden testen en vast konden stellen dat deze goed werkt.”

De exacte uitkomst van de test zal nog even op zich laten wachten en een eventuele reglementsverandering zal pas in November tijdens de FEI-vergadering besproken worden. Het zal nog wel even duren voor het systeem kan worden ingezet. Pas op z’n vroegst in 2017 wordt de nieuwe methode in gebruik genomen. “We sluiten niet uit dat we het ook gaan inzetten in de lagere klasses, maar we richten ons voor de verfijning voorlopig op de Grand Prix Kür,” aldus Asmyr.

Bron: stGeorg

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook