Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe aanwinsten op Hengstenshow NRPS

Aanstaande zondag 10 maart vindt de Hengstenshow plaats op het Nationaal Hippisch Centrum (11.00-18.00 uur). Het gevarieerde, interessante programma, biedt serieus "voor elk wat wils". De dag begint meteen met iets nieuws, namelijk de derde bezichtiging en huldiging van de twee ponyhengsten die de nieuwe fokrichting van het NRPS vertegenwoordigen, de Nederlandse Sportpony.

Bij deze nieuwe fokrichting zijn type, hardheid, gezondheid, uitstraling en prestatievermogen even belangrijk als bij de reeds bestaande fokrichtingen van het NRPS, alleen is in dit register de eis van minimaal 12,5% Arabisch bloed losgelaten. De hengsten die hiervoor zijn uitgenodigd, zijn Forsyth Junior Z (Forsyth x Unaniem) en Heidepeel’s Sydney (Equus Raspoetin x Henshof Rafaël). 

Anglo-Arabisch volbloed

Om even bij de diverse fokrichtingen van het NRPS te blijven, naast het Ned. Rijpaard met Arabisch bloed (NRA) en de Ned. Rijpony met Arabisch bloed (NPA) is het NRPS in Nederland de vertegenwoordiger van de Anglo-Arabisch volbloed (AA). Omdat de veredeling met behulp van Anglo-Arabische hengsten in Nederland momenteel wat weinig leeft, is de fokleiding actief op zoek gegaan naar interessante Anglo-hengsten. Daarvan zijn er twee gevonden in Duitsland. Het zijn de 20-jarige L’Elu de Dun (Primera d’Or x x Fol Avril x) en de 25-jarige Fandsy x (Safir x x Cafettot x). Daarnaast is ook de Trakehner hengst Räuberfürst (Lossow x Finley M) erkend voor de NRPS-fokkerij. Ook deze 6-jarige zwarte veredelaar is nog niet eerder in de ring verschenen, maar zal zondag zijn opwachting maken in Ermelo.

Breed programma

De derde bezichtiging en huldiging van de nieuwe jaargang pony’s, dressuur- en springpaarden en een Arabisch volbloed neemt uiteraard een belangrijke plaats in, maar het programma van de Hengstenshow biedt nog veel meer. Onder het zadel presenteren zich de dressuurhengsten Crosby (v. Chippendale LT Antonio Laiz Zandio), Scandreo O (v. Scandreo, LT Jenneke Overduin) en Gameboy (ZT, Kim Thijssen). De internationale springhengst Fernando (v. For Pleasure, Johnny Pals) komt aan de hand, en eigenaar Stoeterij Black Horse stelt ook een dekking beschikbaar. Ook zal de bewezen springvererver ISP GP Quasimodo Z (v.Quidam de Revel) aanwezig zijn en het keurpredicaat uitgereikt krijgen.

Oudere hengsten

Ook andere oudere hengsten komen naar de Hengstenshow om een predicaat in ontvangst te nemen, bijvoorbeeld de schimmel Formidable (Florett As x Ulster x Abgar xx), die inmiddels ZZ-zwaar startgerechtigd is onder het zadel van Annet Mulder. Annet en Formidable starten vrijdag in het Nederlands Indoorkampioenschap klasse ZZ-L en hebben zich ook gekwalificeerd voor de finale van de Kroo Dressage Cup. Een interessante hengst met vrij bloed voor de dressuurpaardenfokkerij, en de enige beschikbare goedgekeurde zoon van Florett As.

Dekkingen

Er wordt weer een flink aantal (gratis) dekkingen beschikbaar gesteld door de diverse hengstenhouders. Hierbij vallen enkele namen extra op: betalende bezoekers kunnen inschrijven voor een dekking van onder andere Jayson (v.Johnson), Gameboy, Fernando, Catch Twenty Two VO Z (v.Catoki), en niet te vergeten Milford VDL (v. Millennium). De 4-jarige NRPS-goedgekeurde Milford VDL staat sinds een maand op stal bij Adelinde Cornelissen.

Bron: Persbericht NRPS/Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook