Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe puntentelling voor Nations Cup dressuur

Gisteren maakte de FEI bekend dat er dit jaar een compleet nieuwe puntentelling gehanteerd gaat worden voor de Nations Cup dressuur. Vanaf dit jaar tellen de resultaten in de Grand Prix, Grand Prix Special en de Grand Prix Freestyle voor het landenresultaat. En worden er plaatsingspunten toegekend en wordt niet meer gekeken naar de behaalde percentages.

De puntentelling wordt nu niet meer berekend over het gemiddelde van de drie best scorende ruiters per land in de Grand Prix, maar ook de resultaten in de Grand Prix Special en de Freestyle worden meegenomen in de einduitslag. De Grand Prix Freestyle was altijd alleen voor de individuele plaatsingspunten. Vanwege het teruglopende deelnemersaantal in de Special en Freestyle in 2017 was destijds gekozen om alleen de score in de Grand Prix mee te laten tellen voor het landenresultaat.

Grote verandering naar plaatsingspunten

Vanaf dit jaar worden er plaatsingspunten toegekend voor elk van de drie onderdelen. Hoe hoger de plaatsing, hoe lager de plaatsingspunten. Het gescoorde percentage in de proeven doet er niet meer toe, het gaat alleen om op welke plaats de deelnemers zijn geëindigd. De individuele scores worden vervolgens bij elkaar opgeteld en het team met de minste plaatsingspunten wordt de winnaar.

De nieuwe telling gaat over de Nations Cup wedstrijden die worden verreden in Europa. De CDIO3* wedstrijd in Wellington telt niet mee voor het eindresultaat van de landenwedstrijd.

Nederland als winnaar in 2017 met nieuwe systeem

Als vorig jaar deze manier van scoren al gehanteerd was, had Nederland vorig jaar goud gewonnen bij CHIO Rotterdam in plaats van de Verenigde Staten. Met de oude score wonnen de Verenigde Staten met een einduitslag van 446.442 en Nederland werd tweede met 427.035. Met de nieuwe punten zou Nederland 22 plaatsingspunten hebben behaald en de Verenigde Staten zouden dan tweede zijn geworden met 25 punten.

Planning

Deze wedstrijden tellen mee voor de Nations Cup dressuur 2018.

CDIO5* Compiègne, Frankrijk (17-20 mei)
CDIO4* Uggerhalne, Denemarken (23-27 mei)
CDIO5* Rotterdam, Nederland (21-24 juni)
CDIO5* Falsterbo, Zweden (12-15 juli)
CDIO5* Aken, Duitsland (17-22 juli)
CDIO5* Hickstead, Engeland (26-29 juli)

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Dressage News

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook