Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek: Meeste GP-dressuurpaarden voelen zich comfortabel

Bitcontrole na GP wedstrijd. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De bekende onderzoekster Sue Dyson heeft met haar team een poging gedaan om te onderzoeken of dressuurpaarden op het hoogste niveau zich prettig voelen tijdens een wedstrijd. De aanleiding was een toegezonden foto, waarbij Dyson werd gevraagd om te beoordelen of het paard zich lekker voelde. "Vanaf een momentopname zoals een foto is dat niet te beoordelen" vertelt Dyson. Daarom deed zij onderzoek met behulp van video's. Conclusie: de onderzochte paarden voelen zich redelijk comfortabel gedurende het grootste gedeelte van hun werk. Korte periodes van ongemak komen voor.

Dyson ontwikkelde eerder een lijst met gedragingen waarmee een getrainde observator kan beoordelen of een gereden paard pijn heeft tijdens het rijden. Daarmee beoordeelde ze eerder zestig paarden (manegepaarden en sportpaarden). Uit dat onderzoek bleek onder meer dat ruiters vaak niet zo goed kunnen beoordelen of hun paard wel echt goed loopt.

Video’s van Wereldbekerwedstrijden

In het nieuwe onderzoek werden de proeven van 147 combinaties in negen verschillende Wereldbekerwedstrijden bekeken op video. Aan de hand van de lijst met 24 gedragingen is beoordeeld of een paard zich comfortabel voelde. Als 8 of meer van de 24 gedragingen worden gezien, ervaart het paard ongemak, volgens de onderzoekers. Gemiddeld kwam de score uit op 3, de scores varieerden van 0 tot 7.

Mond open en achter de loodlijn

Het meest geconstateerde teken van ongemak was het langer dan 10 seconden opensperren van de mond en het langer dan 10 seconden meer dan 10 graden achter de loodlijn houden van het hoofd. Beide zaken werden in tweederde van de gevallen waargenomen. Wanneer een paard zijn hoofd achter de loodlijn houdt (vaak met verminderde teugeldruk) kan dat een teken van ongemak zijn. Paarden vertonen dit gedrag soms in de moeilijkere oefeningen, zoals de pirouette. De mond openen komt vaker voor bij paarden die kreupel zijn, maar hoeft geen teken van pijn te zijn, aldus de onderzoekers. Ze stellen voor om meer onderzoek te doen naar de invloed van stang en trens op het openen van de mond, omdat dit in onderzoeken met trensbitten minder vaak voorkomt. Ook staren (langer dan 5 seconden) en zwiepen met de staart in een ander ritme dan de beenhulpen kwam relatief vaak voor, in ongeveer 30% van de gevallen. Verder zagen de onderzoekers bij meer dan 20% van de combinaties regelmatig oren naar achteren of een gekanteld hoofd. De overige 18 gebruikte indicatoren kwamen maar weinig voor, of zelfs helemaal niet.

Correlatie met score

De onderzoekers bekeken ook of er een relatie was tussen de comfort-score van een paard en de score die de jury de combinatie gaf. Daaruit bleek dat paarden die meer tekenen van ongemak vertoonden in het algemeen ook wat lager gescoord werden. De onderzoekers merken wel op dat een deel van de paarden die onderzocht worden niet konden voldoen aan de FEI-eis van de nek als hoogste punt, omdat hun halsbespiering dikker/hoger was rond de derde of vierde halswervel. Ook werd bevestigd dat de piaffe en passage het moeilijkst zijn voor de paarden. Hierin werden de meeste taktproblemen waargenomen. Sommige paarden werden in meerdere wedstrijden bekeken. Dat leverde lang niet altijd dezelfde resultaten op.

Sue Dyson is een wereldwijd zeer gerespecteerde veterinaire wetenschapper en paardenorthopeed. Ze werkte onder meer voor het Centre for Equine Studies van de Animal Health Trust in Newmarket (GB) en was hoofd van de afdeling Equine Clinical Orthopaedics.

Lees hier het hele onderzoek (Engels)

Bron: Artikel / The Horse / Horses.nl

4 reacties op “Onderzoek: Meeste GP-dressuurpaarden voelen zich comfortabel

  • jan jonas

    Uit een wetenschappelijk onderzoek in Duitsland is gebleken dat ruim 80-90% van de wedstrijdpaarden verteringsproblemen hebben (maag en darmproblemen ) deze onderzoekers legden het accent op stres als oorzaak. Ik weet niet hoe deze dame aan deze stelling komt, maar ik weet wel dat genoeg paarden de ring uit worden gestuurd door bloed in de mond of anders, onregelmatig heden enz. enz. Ik vindt het knap dat deze dame met paarden praat, door hen te vragen of ze pijn hebben.

  • Waar staat geschreven dat deze onderzoeker met paarden praat? Ze beoordeelt video’s aan de hand van 24 criteria voor gedrag dat op pijn wijst. Misschien het onderliggende artikel even lezen? Het is zeker niet zo dat zij zaken bagatelliseert, ze probeert juist systematisch onderzoek te doen. Iets dat we in de paardenwereld hard kunnen gebruiken.

  • We moeten naar diervriendelijke en in het belang van dierenwelzijn stang en trend is dat echt nodig ? Nee is sporen echt nodig ? Nee en daar moet eens naar gekeken worden terug naar de bassis ik vind zweep mee hebben minder een probleem mits er normaal mee wordt omgegaan

  • Monica

    Je zou voor de paarden toch hopen dat de lat wat hoger ligt dan “minder dan 8 tekenen van ongemak = geen ongemak”. De *meerderheid* van de paarden blijkt bovendien langer dan 10 seconden met het hoofd achter de loodlijn te lopen. Dat is niet alleen niet correct, maar zou op dit niveau ook niet meer mogen voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.