Ga naar hoofdinhoud

Simone Pearce over hoedjes-petitie: ‘Onverantwoordelijk en slecht voorbeeld’

Simone Pearce, hier met DSP Marc Cain (v. Millennium) Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
"Meestal geef ik niet zo snel mijn mening" begint de Australische dressuuramazone Simone Pearce haar bericht op Facebook. "Maar ik zie zoveel bekende en invloedrijke ruiters die meedoen aan een petitie om de dressuurhoedjes te behouden in onze sport en dat zit me echt dwars!" Ze reageert daarmee op de actie van een aantal bekende dressuurruiters - waaronder Edward Gal en Isabell Werth - die bij de FEI een petitie indienden om de helmplicht te voorkomen op Grand Prix dressuurwedstrijden.

De in Duitsland woonachtige Pearce had vorig jaar een ernstig ongeluk tijdens een show. Ze vindt dat professionele ruiters “de plicht hebben om het goede voorbeeld te geven voor de jongere generaties en de gehele paardenwereld.”

 

‘Egoïstisch en onverantwoordelijk’

“Ik vind het erg egoïstisch en onverantwoordelijk om publiekelijk jongere ruiters aan te moedigen om zonder helm te rijden, in welke situatie dan ook” stelt Pearce. “Ik begrijp het argument dat er maar weinig ongelukken gebeuren in de dressuurring, maar het is wel mogelijk, dus waarom zou je het risico nemen? Vorig jaar was ik dusdanig ernstig gewond dat ik een week lang met negen gebroken botten op de Intensive Care lag. Een bizar ongeluk op een 14-jarig Grandprixpaard, dat niemand voorzien had. Ik kan me niet voorstellen wat er gebeurd zou zijn als ik mijn helm niet op had gehad!”

 

Risico van paardensport

“Paardensport komt met risico, op elk niveau. Ik begrijp niet waarom sommige mensen denken dat ‘er goed uit zien’ ooit kan rechtvaardigen dat je iemands veiligheid in het gedrang brengt. Volgens mij is het tijd dat de jongere generatie ruiters en amazones laat zien wat ‘cool’ is en vooral ook veilig in de moderne dressuur. Wie wil er nou geen helm op als er zoveel fantastische mogelijkheden zijn als tegenwoordig? Laten we het nieuwe dressuurtijdperk instappen op de meest moderne, stijlvolle en veilige manier mogelijk” zo sluit de Australische haar oproep af.

 

Bijval van Rothenberger

Op sociale media krijgt Pearce al veel bijval. Onder meer van haar collega en generatiegenoot Sönke Rothenberger.

 

Bron: Facebook / Horses.nl

Internationale topruiters willen dressuurhoedje behouden

 

7 reacties op “Simone Pearce over hoedjes-petitie: ‘Onverantwoordelijk en slecht voorbeeld’

 • Karel de Lange

  Op zich geen verkeerde reactie van Simone maar ze zou dan ook de hand in eigen boezem moeten steken en zelf ook het goede voorbeeld van een correcte en geen aangesjorde neusriem moeten geven.

 • eddy crul

  Ja Karel , die neus en sperriem te hard aanspannen ,dit zit er bij de huidige dressuurgeneratie ten onrechte ingeprent als zoete koek. Ook daar moet dringend iets aan gedaan worden. Gewoon het reglement toepassen. Maar wat het hoedje betreft doet zij een gewaagde en dus zeer moedige uitspraak. En gelijk heeft ze. Die neptoppers die de petitie tekenden, zullen haar dit niet in dank afnemen. Al mijn respect voor het lef dat deze dame aan de dag legt bij deze verklaring. vr gr ec

 • J

  Doe niet zo betuttelend en laat profruiters zelf beslissen wat ze dragen op wedstrijd.
  Als het gaat om het goede voorbeeld geven aan de jeugd zijn er wel andere aspecten van de sport waar veel te verbeteren valt!

 • Van den Wouwer

  Het gaat hier nu even over de kwestie valhelm/ hoed en in deze heeft Simone een punt . gewoon het gezegde indachtig ” beter voorkomen dan genezen ” is hier van toepassing .
  Ik zie dat er in de springsport , vooral bij de jeugd, ook meer met een veiligheidsvest wordt gereden en dit is een gunstige evolutie .
  Mvg
  Luk vd Wouwer
  haras CDL

 • Sanne

  Waar praten we hier nu eigenlijk over, over hoe modieus we er op ons paard uit dienen te zien? Over oude gewoontes die in de loop der jaren hebben bewezen niet de veiligste te zijn, of gewoon maar weer drammen tegen nieuwe regels die niet van invloed zijn op je rijprestaties? Eerder was de kleding ook zwart/wit, nu zijn alle kleuren van de regenboog toegestaan en dat gaat om mode, niet om veiligheid die voorop dient te staan. Nu de veiligheidsaspecten aan de orde komen die het rijden zelf op geen enkele wijze beïnvloed, komen de tongen los. Het gaat hier om het behoud van datgene er onder de deksel zit, hoe kan je daar tegenin gaan of problemen van maken. Gelukkig kunnen er nog velen paardrijden na een behoorlijke val door een deugdelijke Cap/Helm op gehad te hebben. Helaas is ook gebleken dat na helemaal géén of niet juiste hoofddeksel wat dan de gevolgen kunnen zijn. En toch rijden er nog velen zonder cap/helm ivm zweethoofd of niet stoer met een cap/helm. Vast blijven houden aan het oude is niet altijd de juiste keuze als de techniek van betere veiligheid bewezen kan worden.

 • Hoi maar wordt er nu ook eens naar sporen en spoorgebruik gekeken en daar wat aan doen helmplicht moet bij amateur en de profs gr wilco

 • Conrad Beck

  zin of onzin? Ik wil graag zelf beslissen en ja, ook ik ken de risico’s. Ook als ik ’s morgens met die fiets naar de bakker ga… met of zonder helm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook