Van der Schaft kreeg de afgelopen maanden veel kritiek te verduren. Zowel in het selectietraject naar de Wereldkampioenschappen voor jonge dressuurpaarden als in de selectie voor de Wereldruiterspelen maakte de bondscoach keuzes die vragen opriepen. Naar de WK jonge dressuurpaarden werden Dinja van Liere en Haute Couture niet afgevaardigd (en bijvoorbeeld Habibi DVB en Mara de Vries wel). Voor Tryon koos Van der Schaft Madeleine Witte-Vrees en Cennin boven (de op de observatiewedstrijden beter scorende) Adelinde Cornelissen en Aqiedo.
‘Past me minder dan ik had gehoopt’
In het persbericht zegt Van der Schaft: “De taak van coach bij de absolute seniorentop past mij helaas minder dan ik aanvankelijk had gehoopt. Daarom heb ik besloten om te stoppen”, aldus de trainer. De timing vlak voor de Wereldruiterspelen in Tryon is volgens technisch directeur Maarten van der Heijden verre van ideaal.Van der Schaft kreeg bij zijn aanstelling vooral als taak mee om Nederland als dressuurland aan de top te brengen en daarbij – ook in de ring – te streven naar harmonie. Destijds keek hij erg uit naar het werken met de beste Nederlandse dressuurcombinaties, maar dat lijkt toch niet helemaal te passen. “De grootste uitdaging en het meeste plezier haal ik uit het werken met talenten en opleiden van ruiters en paarden.”
Topsport is keuzes maken
Van der Heijden betreurt de situatie: “Het is erg jammer dat het niet gelukt is en de timing vlak voor Tryon is verre van ideaal. Maar topsport betekent ook keuzes durven maken. Om prestaties te kunnen leveren op dit niveau moet alles kloppen.”
‘Niet gebracht wat er ervan verwacht hadden’
“Het is voor alle betrokkenen spijtig dat de samenwerking niet heeft gebracht wat we ervan verwacht hadden. Het dressuurteam gaat zich nu volledig focussen op een goede prestatie in Tryon en hoopt dit in alle rust te kunnen doen”, aldus Van der Heijden.
Geen interim coach
In Tryon doet Van der Heijden, samen met Ad Wagenmakers en de privétrainers, de begeleiding.
Bron: Persbericht/Paardenkrant-Horses.nl
Buitengewoon jammer dat de neuzen in dressuur-Nederland niet dezelfde kant op te krijgen zijn!
Buitengewoon jammer dat het niet wil lukken de eenheid realiseren. Te veel ego’s, te veel belangen, te veel agenda’s. Daar kan geen enkele bondscoach tegenop. Dank aan Rien dat hij het heeft willen proberen!
Een op en top integer persoon gaat verloren vd Dressuursport en het team jammer ,maar een zeer begrijpelijke keuze van Rien vd Schaft want wanneer doe je het goed in de ogen van iedereen .
Goed gedaan, Rien, dat je niet afgewacht hebt tot ná de WEG in september wanneer men jou wellicht gesommeerd had om te vertrekken! Alles wijst erop dat men daar de laatste tijd al mee bezig was.
Je hebt niet of nauwelijks de kans gekregen om iets te mogen veranderen, niet de benodigde tijd en al helemaal niet de medewerking! Alleen maar tegenwerking en dat begon al vanaf jouw aanstelling.
Het is bewonderenswaardig dat jij bij jouw principes bent gebleven en niet mee bent gaan heulen, zoals zovelen in de sport …. Dat maakt jou groots en onderscheidend!
Maar je hebt de goede weg -die wereldwijd al is ingezet- hier in Nederland ingeslagen en dát met alle tegenwind, in het hol van de, laten we maar zeggen, modernrijdende leeuw. Ga d’r maar aan staan!
Het is niet zo moeilijk te raden wie jou gaat opvolgen …..
Ik heb groot respect voor jou dat jij, ondanks alle weerstand, deze uitdaging bent aangegaan.
Je hebt jouw stempel op de dressuursport gezet ….!
Heel erg jammer dat de neus die lekker voor de loodlijn uitstak er mee stopt.
Ik hoop dat vele (jonge) getalenteerde ruiters die daar de mogelijkheid toe hebben bij deze man, dan wel zijn leerlingen, gaan trainen. Dan wel geen revolutie, maar verandering vanuit de opkomende laag.
Met alle respect maar geen vd topsporters van NL gaat hem missen. Hij heeft zeker wel de kans gekregen alleen leeft (en kijkt) te veel in z n eigen wereld. T voegt gewoon niks toe. Hij heeft zoveel clinics gegeven afgelopen jaar en z n verhaal is te ouderwets en t wordt NIET beter. Er kunnen nu een hoop gaan roepen dat t niet zo is, maar wie heeft Rien naar internationaal kampioenschap begeleid? Niemand! Niet eens bij de children, pony, junioren of young riders laat staan in Grand Prix.
Heel jammer dat Rien ermee stopt.
Of de kritiek van Tineke terecht is, kan en wil ik niet beoordelen (daarvoor ben ik hier in Duitsland te ver weg), wat ik wel kan zeggen is, dat Rien er wel degelijk voor gezorgd heeft, dat de kritiek aan ‘Hollands rijden’ (ten minste in het buitenland) duidelijk tot rust is gekomen. Ik herinner hier aan Sjef Janssen, Frau Pochhammer en het Duitse paardenblad St.Georg. En als de reden hiervoor de ‘ouderwetse instelling’ van Rien is, dan is het toch ergens goed voor geweest…
@ Tineke,
Rob Ehrens, al járen (!!) bondscoach van de springruiters, vertelt hetzelfde, wat u noemt “ouderwetse” verhaal als Rien aan springruiters, in alle lagen. Want Rob, maar ook zijn leerlingen, snapt nl. wél dat het in dat “ouderwetse” verhaal draait om het op en top gymnastiseren van hun atleten voor het zware werk in het parcours. Dit is immers een voorwaarde in de training: correcte dressuur tussen de balken!
Ga eens kijken bij een clinic van zowel Rob als Rien en u zult zien hoe hun training overeenkomt.
Waarom denkt u dat de huidige dressuurtopruiters zelf geen clinics geven?! Het is immers hét middel om je verhaal, je kennis en je kunde in door te geven! Of hebben zij misschien geen verhaal?!!
De kwalitatieve eigenschappen van correcte dressuur, dat “ouderwetse” verhaal, zijn lichtheid en harmonie.
Hét verhaal van Rien en van vele anderen w.o. de F.E.I. (het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden), waarop hij is aangesteld door de KNHS, maar ook het verhaal dat de huidige dressuurtop níet wil horen!
Inderdaad heer Beck, geen “Dressur Pervers” meer, maar weer terug naar paarden in zuivere, natúúrlijke gangen waarbij, door het correct gereden zijn, de lichtheid en de harmonie het gevólg zijn ….
De KNHS heeft ingezien dat door de tuigpaard trainingen in de Nederlandse dressuur, deze dressuur internationaal niet gaat overleven. Daarom werd Rien ingeschakeld om eerlijke africhting via het skala te bevorderen. Het scala is het enige systeem wat binnen de normen van diervriendelijkheid past. Dat heeft de KNHS goed gezien. Waar het fout ging was dat de KNHS vergeten is het jury corps daarin mee te nemen. De tuigpaarden bleven ze steeds bovenaan plaatsen dus de ruiters hadden geen reden om hun rijstijl naar meer harmonie en diervriendelijkheid bij te schaven. Dat valt ook niet mee wanneer je als ruiter 15-20 jaar de hemel in bent geprezen. De insteek van de KNHS was dus goed , maar ze hebben nagelaten dat op alle fronten door te voeren.
Ik heb nog geen paard wat opgeleid is door Rien swingend en lis zien gaan. Het enige waar ik m over hoor is t neusje voor de loodlijn. En tot mij grote verbazing op outdoor gelderland reed Rien z n paard t meest kort in de hals. Ga maar eens naar de filmpjes van bonfire kijken salinero in hun tijd. En dan niet naar foto s kijken zoals sommige hier oordelen over foto s, maar naar de filmpjes ook Anky reed heel harmonieus door de baan met een paard wAt swingend en gebogen door de zijgangen ging. Nu krijgen de kaderleden een soort van iedereen de schuld dat ze niet willen luisteren maar mss hebben ze t wel geprobeerd alleen voegde de info van Rien NIKS of te WEINIG toe voor verbetering. Waarom als veel op social media roepen dat t zo n geweldige trainer is, zijn er geen pupillen boven komen drijven internationaal aan de top in al die jaren? Nogmaals niet 1 niet eens bij de jeugd!!!! Wat de toekomst is!
Beste Tineke, ik wilde eigenlijk hier niet meer op reageren, maar ik voel jouw frustratie. Je vindt jouw antwoord overduidelijk in het bericht van Sjaak Hoedjes.
Wat ik al eerder zei en dat meen ik, ga eens kijken bij mensen die dat “ouderwetse” verhaal (Skala der Ausbildung) nog vertellen, en dat zijn er meer dan jij denkt! Op het moment nl. dat jij door een ándere bril leert kijken zul je heel anders naar de Moderne Rijerij gaan kijken.
Leer begrip te krijgen van de rijkunst, nodig voor de opleidingsweg van het paard, en kijk dán nog eens terug naar de filmpjes waar jij het over hebt.
Wij moeten weer andere, echt goede voorbeelden krijgen. Die zijn er!! Maar die ruiters krijgen geen kans doordat de modern rijdende ruiter (dus niet volgens het Skala) het jurylid van nú is.
Ruiters als Jeanette Haazen en Sander Marijnissen (van vóór zijn uitstapje naar Sjef), Bas de Recht zijn de goede voorbeelden waar wij het van moeten hebben. Maar dan moet het jurycorps grondig op de schop!
Dat Rien nog niemand aan de top heeft meedraaien is daar een regelrecht gevolg van! Ook het jurycorps moet leren door een andere bril te leren kijken. Dát was de taak waarvoor Rien aangesteld was. Maar het Skala en de Moderene Rijerij gaan niet samen. “Een beetje van dit en een beetje van dat”, wat Dirk Willem Rosie oppert in zijn Opninie, zo werkt het niet …!
Daarbij ……, ruiters die (m.n. hier in Nederland) aan de top meedraaien verdienen niet automatisch een Akte van Vermogen!
Rijkunst en kunstjes uit de proef tot in den treure oefenen zijn twee totaal verschillende zaken. Zo lang de jury alleen kijkt naar Uitvoeringsfouten, maar gehéél voorbij gaat aan de graad van africhting (of het gebrek hieraan), zal er niets veranderen.
Foutloze proeven bestaan immers niet …!
Interessant verhaal Tineke. Om er 1 te noemen. Mascha Reijs won goud op de Europese Kampioenschappen Junioren onder begeleiding van Rien een aantal jaar geleden.
Maar goed ik geef toe. Een paard echt goed en op een ethische manier af kunnen richten en de huidige manier van “sportrijden” in Nederland zijn 2 verschillende dingen.
In het buitenland word daar gelukkig minder onderscheid in gemaakt.
SUCCES!!