Ga naar hoofdinhoud

Ruim dertig procent van WK-toppers groeit uit tot Grand Prix-paard

Eva Möller
Het WK voor jonge dressuurpaarden in Verden is jaarlijks één van de hoogtepunten voor liefhebbers van de dressuursport- en fokkerij. Een evenement waar ieder land zijn talenten voor de toekomst wil voorstellen. Een analyse van De Paardenkrant toont aan dat bijna een derde (31%) van alle paarden die tussen 2004 en 2008 in Verden in de top vijf eindigde, de Grand Prix bereikt. Is dat veel of weinig?

Voor de analyse werd gekeken naar de vijf- en zesjarige finalepaarden op het WK in Verden van 2004 tot en met 2008. Daar zijn tot nu toe 46 Grand Prix-paarden uit voort gekomen. Dat is een derde van alle finaledeelnemers. Het percentage paarden uit de top vijf dat uiteindelijk Grand Prix liep blijkt nog hoger te liggen. Over het percentage Grand Prix-paarden dat uit de WK-finales voortkomt, is het echtpaar Eva en Ulf Möller – die beiden succesvol aan tal van WK’s deelnamen – positief verrast. Eva Möller reageert: “Eén derde vind ik hoog, zeker als je het met de totale populatie vergelijkt.” Echtgenoot Ulf vult aan: “We moeten niet alleen kijken naar welk paard Grand Prix gaat lopen. Van die zeventig procent die niet het hoogste niveau halen, is namelijk ook een groot aantal zeer succesvol.”

Veelzijdig dressuurspecialist Wim Ernes vindt het percentage van de WK-paarden dat uiteindelijk  de Grand Prix haalt laag. “In mijn ogen moet het WK dienen als een platform om de paarden te selecteren die het meeste talent hebben om het einddoel, in dit geval de Grand Prix, te bereiken. Natuurlijk spelen er veel factoren een rol bij de overgang naar de Grand Prix. Maar een derde is te weinig en daarom is het zinvol om te kijken of de manier van ‘selecteren’ wel de juiste is. Samenvattend zou ik het als volgt willen zeggen: eerst moet je op talent selecteren en daarna dit talent testen op zijn ‘rideability’. Ik denk dan ook dat de aanleg van de paarden beter getest kan worden, als de kwalificatieproef gehouden wordt in de vorm van een soort Pavo Cup-formule.” Ernes werkte een voorstel uit, nadat hij door de FEI dressuurproeven commissie werd benaderd zijn visie op de formule van het WK te geven. Een reactie op zijn vooruitstrevende plan laat nog op zich wachten.

Lees vandaag meer in De Paardenkrant. Hierin geven Eva en Ulf Möller en Wim Ernes verdere toelichting en schijnen ook de Duitse handelaar en dressuurruiter Holga Finken en dressuuramazone Emmelie Scholtens hun licht over het WK.

Eén reactie op “Ruim dertig procent van WK-toppers groeit uit tot Grand Prix-paard

  • Karel de Lange

    Als Ernes de Pavocup-formule als uitgangsbasis wil hanteren om tot een hogere score te komen, is het van belang te weten hoeveel van de Pavocup-finalisten het GrandPrix-niveau behaalden? Laat die resultaten eerst maar eens zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook