Ga naar hoofdinhoud

Schorsing van negen maanden voor Oostenrijkse amazone

Foto Lonneke Ruesink

De Oostenrijkse amazone Ulrike Prunthaller is maandag in de rechtbank van Innsbruck veroordeeld tot een wedstrijdschorsing van negen maanden en een boete van 4.000 euro vanwege het toepassen van ‘pijnlijke en illegale trainingsmethodes’ bij haar paarden. Haar coach Friedrich Atschko kreeg een boete van 5.000 euro vanwege het ondersteunen van deze methodes. Zowel Prunthaller, in 2011 nog deelneemster aan de wereldkampioenschappen voor jonge paarden in Verden, als Atschko gaan tegen de uitspraak in beroep.

Prunthaller kwam bijna twee jaar geleden in opspraak nadat medewerkers van het paardencentrum waar Prunthaller stalruiter was een trainingsvideo op YouTube plaatste. Hierop was onder meer te zien dat Prunthaller onder toeziend oog van Atschko de paarden elektrische schokken gaf en de paarden opzettelijk pijn deed door onder meer stenen onder de neusriem te doen. “Zulke trainingsmethodes zijn nooit acceptabel. Ze veroorzaakten aanzienlijk pijn, lijden en grote angst”, aldus dr. Angelika May, voorzitter van de rechtbank. Bij het bepalen van de hoogte van de straf hield de rechtbank rekening met het feit dat de amazone nooit eerder is veroordeeld en door de paardenfederatie al sinds de herfst van 2011 niet meer is uitgezonden naar internationale wedstrijden. Ze stond bovendien onder druk door alle mediaberichtgeving over de zaak.

De rechtbank acht bewezen dat de paarden werden behandeld met elektrische schokken. Prunthaller en Atschko zijn vrijgesproken van de beschuldiging dat zij de paarden verwondden met onder meer schroeven, spijkers en stenen. Hiervoor ontbraken de bewijzen. Het tweetal heeft vier weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Klik hier voor meer (Duitstalige) informatie.

Bron: Horses / Eurodressage.com / OEPS.at

6 reacties op “Schorsing van negen maanden voor Oostenrijkse amazone

 • Paardenliefhebber

  Negen maanden wedstrijdschorsing? Dit walgelijke duo mag in mijn ogen nooit meer iets met de africhting van paarden van doen krijgen. Dit is dierenmishandeling ten top!. Deze straf is veel te mild.

 • Laura Ginsel

  als dit waar is zouden de amazone en haar trainer levenslang gschorst moeten worden…..

 • roel gijsbers

  zij zijn niet de enige die dit doen .

  we moeten niet heiliger zijn als de paus .

  electro schokjes staalborstels brandspiritus etc .

 • sanne

  Sorry Roel, maar laat “we” even achterwegen want dit gaat echt te ver en daar zullen de meeste mensen wel mee eens zijn. Helaas kan niet iedere training gecontroleerd worden en zal er op meerdere stallen dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen maar waarom ? Waar is het einde, tot de dood erop volgt ? Waarom kan een sport tegenwoordig niet meer eerlijk bedreven worden en dan gaat dit over meerdere sporten. Als een paard in dit geval niet mee werkt om welke redenen ook, lichamelijk of geestelijk probleem dan moet het met zo’n harde hand gebroken worden , echt stoer !!! Ik snap echt niet wat een lol hier aan te beleven valt. Vind dit hetzelfde als het overvallen van oudere mensen, erg laf dus en alles behalve stoer !!!

 • e.vos

  Dit stel idioten zal niet de 1ste zijn die dit soort praktijken toepast inderdaad.
  Maar wél goed dat ze betrapt zijn en dat hier werk van gemaakt is, al is deze straf een lachertje!
  Laten we hopen dat een FEI dit soort mensen op een zwarte lijst zet en dat ze altijd & overal herkend worden als ze toch nog hun gezicht in de paardenwereld laten zien?
  Ik hoop ook dat een PETA & andere dierenorganisaties zich meer op zulke zaken gaan richten, dat geldt ook voor een dierenarts als Gerd Heuschmann & meneer Klaus Balkenhol.
  Dit soort dierenmishandeling is toch niet te vergelijken met een rechtszaak zoals gevoerd tegen de eigenaren van een paard als Totilas?
  Hoe sterk zijn paarden toch maar weer als diersoort dat ze al decennia lang tijdens het misbruik van ons mens hun folteringen weten te overleven & ons mens toch zo kunnen boeien met hun edele schoonheid…

 • H.D. de Vries

  Een belachelijk lage straf voor deze sadistische wedstrijdmaniakken. Nooit meer mogen deelnemen aan welke tak van sport dan ook lijkt me de meest renderende straf. Want van mensen met deze onsportieve houding zal men in iedere tak van sport last hebben. Als ze dus niet meer aan welke wedstrijdsport dan ook zouden mogen deelnemen verdwijnt de overlast die ze met hun gedrag veroorzaken. @Reactie 4: tegen eenieder die de beschreven mishandelingen uitvoert zou na ontdekking ervan dezelfde strafmaatregel genomen moeten worden.
  Of geef een mishandelaar een levenslang verbod op het houden van, berijden van en handelen in paarden en andere dieren, zodat ook dieren gevrijwaard worden van het doorgeslagen win(st)gedrag van de mens. En stel een heuse gevangenisstraf inclusief inbeslagname van het mishandelde dier in het vooruitzicht aan degene die zich ondanks zo’n verbod opnieuw schuldig maakt aan eenzelfde vergrijp. Eens kijken of we wangedrag niet uit kunnen bannen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook